Οικονομία | Ελλάδα

Standard & Poor's: Μέχρι 20% η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος

Στη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας της Ευρωζώνης προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, λόγω της επίδρασης που θα έχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης στις οικονομίες της περιοχής, αλλά και των αντοχών των οικονομιών και της ασθενέστερης συρρίκνωσης στο α' τρίμηνο.

Έτσι, η S&P εκτιμά πλέον πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 4,4% φέτος και στο 4,5% το 2022, από 4,2% και 4,4% προηγουμένως. Όπως, επισημαίνει, το Ταμείο θα μπορούσε να προσθέσει από 1,3% έως 3,9% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης (σενάριο χαμηλού και υψηλού αντίκτυπου) κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, με χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία να αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από το NGEU, μειώνοντας το οικονομικό χάσμα στην Ευρωζώνη. Έτσι, όπως αποτυπώνεται και από το «χάρτη» του αμερικανικού οίκου, η επίδραση του Ταμείου θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 20% στο ελληνικό ΑΕΠ έως το 2026 (με βάση το σενάριο ενός υψηλού αντίκτυπου).

Παράλληλα, ο οίκος υπογραμμίζει πως το σενάριο αυτό (high-impact scenario) είναι πιο κοντά, καθώς τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα μπορέσουν να απορροφήσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν και οι δημόσιες δαπάνες θα έχουν ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ. Επιπλέον, η ισχύς των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών αποτελεί ένα υπό συζήτηση στοιχείο αλλά πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι υψηλότεροι όταν τα επιτόκια είναι αρνητικά, η οικονομία λειτουργεί κάτω από τη δυναμικότητα της, η αβεβαιότητα είναι υψηλή και όταν οι δημόσιες δαπάνες επικεντρώνονται σε επενδύσεις για το μέλλον, σε υποδομές, θεσμούς και ανθρώπινο κεφάλαιο.

Από την άλλη, ο οίκος αναφέρει πως η εφαρμογή του σχεδίου σηματοδοτεί μια αλλαγή στη φύση της δημοσιονομικής στήριξης. Στο έναυσμα της κρίσης, οι κυβερνήσεις έδωσαν έμφαση στη διατήρηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και στο άνοιγμα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, ενώ πλέον, προσπαθούν να επανεκκινήσουν την αναπτυξιακή δυναμική μέσω των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων. Έτσι, η έμφαση στην πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση υποδηλώνει επίσης μια ώθηση στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της παραγωγικότητας της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, βασικός μοχλός ανάκαμψης αποτελεί η κατανάλωση, τώρα που τα νοικοκυριά δεν είναι πλέον αναγκασμένα να αποταμιεύουν. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Standard & Poor's, τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα, τα οποία έχουν μικρότερη τάση για δαπάνες, έβαλαν περισσότερα χρήματα στην άκρη, ενώ ακόμη και τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα αποταμίευσαν περισσότερο από ό,τι συνήθως.

Χάρη σε προγράμματα βραχυχρόνιας εργασίας, το ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης κατόρθωσε να αυξηθεί κατά 0,17% το 2020, παρά την πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,5%. Σε αντίθεση με άλλες κρίσεις, αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά δεν χρειάζεται να εξαντλήσουν τις αποταμιεύσεις τους για να εξομαλύνουν την κατανάλωσή τους καθώς η οικονομία θα ανοίγει ξανά. Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι το ποσοστό αποταμίευσης θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα έως το τέλος του έτους. Επιπλέον, υπολογίζει ότι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά συσσώρευσαν πρόσθετες αποταμιεύσεις περίπου 12% του διαθέσιμου εισοδήματός τους πέρυσι, ήτοι 300 δισ. ευρώ ή 2,7% του ΑΕΠ, ενώ είναι πιθανό να έχουν αυξηθεί περαιτέρω κατά το α' τρίμηνο. Βέβαια, αν και δεν είναι εύκολα μετατρέψιμος όλος αυτός ο όγκος των αποταμιεύσεων, καθώς το 1/3 είναι «παρκαρισμένα» με τη μορφή ρευστού και τραπεζικών καταθέσεων, ωστόσο μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές επιδράσεις στις επενδύσεις σε κατοικίες, στις καταναλωτικές δαπάνες και στην πορεία των τιμών.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.