Οικονομία | Ελλάδα

Μαντζούφας: Επενδυτικό κάλεσμα στον ιδιωτικό τομέα για τα δάνεια του Σχεδίου Ανάκαμψης

Δήμητρα Καδδά

Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Mαντζούφας μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών επισήμανε για το Σχέδιο Ανάκαμψης πως θα είναι το πιο μεγάλο σχέδιο τόνωσης των επενδύσεων στην Ελλάδα.

«Είμαστε η 2η χώρα που κατέθεσε σχέδιο μετά την Πορτογαλία και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα τις εγκρίσεις» επισήμανε, μιλώντας για ένα σχέδιο που χαρακτηρίζεται από μεγάλο ρεαλισμό.

Μίλησε για  ένα μεγάλο στοίχημα. «Δεν θέλω να σου δημιουργήσω την ψευδαίσθηση ότι όλο το σχέδιο θα τρέξει χωρίς προβλήματα» είπε.

Ανέφερε όμως την τεράστια πρόοδο που υπάρχει στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αναφέρθηκε εξειδικευμένα στην ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους για παράδειγμα της πολεοδομίας και την προοπτική ψηφιοποίησης των πολεοδομικών σχεδίων και αδειών. Ένα άλλο πεδίο που ανέφερε είναι η τεχνητή νοημοσύνη στην ΑΑΔΕ στο κομμάτι της εύρεσης παραβατικών συμπεριφορών.

«Έχουμε γνώση τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε, δεν πηγαίνουμε στα τυφλά», τόνισε.

Επισήμανε ότι οι τράπεζες ελληνικές και ξένες θα έχουν την απόλυτη αρμοδιότητα αξιολόγησης της βιωσιμότητας των επενδυτικών σχεδίων και κάλεσε την αγορά να αρχίσει τις συζητήσεις με τις τράπεζες και «να περάσουμε σε μία εποχή που πραγματικά θα χρηματοδοτούμε επενδύσεις, επενδύσεις που σε 5-10 χρόνια δεν θα είναι επενδυτικά κουφάρια».

Επισήμανε επίσης στο σκέλος των επιδοτήσεων πως 1,5 δις ευρώ δίδονται στους μικρομεσαίους. Με πρώτη κίνηση το σχέδιο ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων που θα τρέξει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Καθώς και το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας επιχειρήσεων.

Στο σκέλος των δανείων εξήγησε ότι απευθύνονται σε όλους, όχι μόνο στους μεγάλους. Σε «όλους όσους μπορούν να διαμορφώσουν ένα ανταγωνιστικό επενδυτικό σχέδιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: