Οικονομία | Ελλάδα

Πώς θα γίνει το ξεκαθάρισμα των έργων που θα μπουν στο Σχέδιο των 32 δισ – Προς περικοπή 12 δισ

Της Δήμητρας Καδδά

 

ρυθμίσεις με τις οποίες θα συνδέονται.

Σε τρίτο στάδιο θα γίνει η αναλυτική κοστολόγηση του κάθε σχεδίου μαζί με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του. Παράλληλα θα πρέπει να διαμορφωθούν τα ορόσημα με τα οποία θα συνδέονται, αλλά και οι ποσοτικοί δείκτες.

Όταν ολοκληρωθεί όλη αυτή τη διαδικασία θα γίνει τελικά κατανοητό ποια είναι πραγματικά τα  έργα που θα μπορούν να παραμείνουν στο το Σχέδιο Ανάκαμψης και σε τι εύρος θα χρηματοδοτηθούν. Και τούτο καθώς όπως υπενθυμίζουν αρμόδιες πηγές ο χρόνος λήγει στο τέλος του 2026 περιλαμβάνοντας πολύ σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και εκταμίευσης των πόρων  (σ.σ. οι εκταμιεύσεις γίνονται δύο φορές το χρόνο).

Τα πρώτα έργα

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι περιμένει να πάρει το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ 5,5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 3 δισ ευρώ Θα είναι κονδύλια που θα καταλήξουν  στο σχέδιο ανάκαμψης (προκαταβολή και 1η δόση).

Τα πιο ώριμα έργα επιχειρείται να ξεκινήσουν από την αρχή του 2021. Χρηματοδοτούμενα από το ΠΔΕ.

Περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εικόνα, μεταξύ άλλων την απολιγνιτοποίηση, την ψηφιακή μεταρρύθμιση και τα δίκτυα 5G που θα καλύψουν όλους τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, αλλά και το Εξοικονομώ, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, το μεγαλύτερο εγχείρημα αναδάσωσης στη χώρα και εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης.

Στόχος είναι μετά από μόχλευση να συγκεντρώσουν επενδύσεις 45-50 δισ. ευρώ. Ειδικά στο σκέλος των δανείων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, η μόχλευση θα είναι βασικό στοιχείο για την επιλογή των έργων (δάνειο Σχεδίου Ανάκαμψης το πολύ στο 50%, ένα επιπλέον 20% ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο ποσό από τραπεζικό δανεισμό που θα είναι προϋπόθεση για την έγκριση). Για όσα έργα θεωρούνται εθνικής σημασίας και δεν μπορούν να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια, θα υπάρχει κάλυψη από το σκέλος των επιδοτήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: