Οικονομία | Ελλάδα

JP Morgan: Μικρότερος ο οικονομικός αντίκτυπος στην Ευρωζώνη από το δεύτερο κύμα πανδημίας

Ανδρέας Βελισσάριος

Βασικές διαφορές εντοπίζει η JP Morgan μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, συνιστώντας στους επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, χαμηλής αξιολόγησης και σε κυκλικές μετοχές

Η αμερικανική τράπεζα εντοπίζει τρεις βασικές διαφορές στο δεύτερο κύμα πανδημίας που θα περιορίσουν τον αντίκτυπο στην ευρεία πίστωση:

  • Επιβάλλονται στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, παρά γενικευμένα lockdown που εφαρμόστηκαν στο πρώτο κύμα πανδημίας,
  • ο οικονομικός αντίκτυπος από την πανδημία λαμβάνεται εξίσου σημαντικά με το υγειονομικό κόστος αυτής
  • και, το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την JP Morgan είναι η ευελιξία που δείχνει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) επιτρέποντας ουσιαστικά την αύξηση της αγοράς ομολόγων ανά πάσα στιγμή, εάν υπάρξει μεγάλη αστάθεια στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όπως τονίζει η JP Morgan, ενώ ο ιός αναπτύσσεται εκθετικά, ο ρυθμός ανάπτυξής του φαίνεται να είναι πιο αργός σε σχέση με το πρώτο κύμα. Τα κρούσματα Covid-19 που εντοπίζονται από τις υγειονομικές αρχές εκτιμάται πως διπλασιάζονται περίπου ανά 1-2 εβδομάδες, σε σύγκριση με το διάστημα 3-4 ημερών του Μαρτίου. Αυτό συμβαίνει, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές όπως είναι η εκτεταμένη χρήση μάσκας, οι περιορισμοί στις εκδηλώσεις και οι κοινωνικές αποστάσεις. Έτσι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την εξέλιξη της πανδημίας τροποποιώντας διάφορα μέτρα αντί να εφαρμόσουν γενικά lockdown.

Με τον δείκτη R να κυμαίνεται στο εύρος 1-2 σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενδέχεται να απαιτηθούν ελάχιστοι νέοι περιορισμοί όπως σημειώνει η JP Morgan. Έτσι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι σχετικά μικρότερος, καθώς θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό μόνο συγκεκριμένους τομείς των οικονομιών. Επιπλέον, ακόμη και αν τα νέα περιοριστικά μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή για τον έλεγχο της πανδημίας, η αμερικανική τράπεζα θεωρεί απίθανο οι κυβερνήσεις των κρατών μελών να δείξουν πρόθυμες στην επιβολή νέας καραντίνας. Επιπροσθέτως δίνεται μεγαλύτερη έμφαση και προτεραιότητα στον οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων και, επομένως δεν θα υπάρξει μια ισχυρή πολιτική βούληση για την επιβολή ενός δεύτερου lockdown, το οποίο φυσικά θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και στα δημοσιονομικά μεγέθη. 

Τέλος όπως σημειώνει η JP Morgan η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ελέγξει μια ενδεχόμενη νέα αστάθεια και μεταβλητότητα τόσο στις αγορές εταιρικών ομολόγων όσο και στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μέσω του προγράμματος PEPP ύψους 1,35 τρισ. ευρώ και του CSPP καθώς κατέχει ήδη πάνω από το 25% του επιλέξιμου εταιρικού τομέα. 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: