Κρίσιμο 10ήμερο για συμφωνία και… Ανάσταση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμο 10ήμερο για συμφωνία και… Ανάσταση

Μάχη με τον χρόνο εξακολουθεί να δίνει η Αθήνα, καθώς το Eurogroup για την Ελλάδα «κλείδωσε» για τις 9 Μαΐου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. που ζητεί το ΔΝΤ και να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση με το Ταμείο.

Oι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τόσο σε επίπεδο Θεσμών – υπουργών της Κυβέρνησης, όσο και σε ανώτατο επίπεδο. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο επικεφαλής του Eurogroup να καλέσει σε συνάντηση τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας παρουσία των επικεφαλής των EKT, Κομισιόν, ΔΝΤ Mario Draghi, Jean-Claude Juncker και Christine Lagarde, πριν την 9η Μαΐου, ώστε ουσιαστικά να υπάρξει συμφωνία πριν το Eurogroup.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Αφενός η ανακοίνωση της ημερομηνίας για το Eurogroup και αφετέρου το χθεσινό μπαράζ υποστηρικτικών δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν ότι επιχειρείται απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων, αν και όπως αναφέρουν πηγές τα πάντα είναι ακόμη ανοιχτά.

Οι Ευρωπαίοι υιοθετούν την πρόταση της κυβέρνησης για την δημιουργία ενός αυτόματου μηχανισμού που θα λάβει αυτά τα μέτρα. Χαρακτηριστική αυτή της στάσης είναι η χθεσινή δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici: «Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο». Αλλά και οι προχθεσινή αναφορά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker για παράλογες και αντισυνταγματικές απαιτήσεις από το ΔΝΤ.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν τελικά το Ταμείο θα κάνει πίσω από την θέση του για ψήφιση προληπτικών μέτρων στην περίπτωση που δεν «πιαστούν» οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 και το 2018. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως ούτε είναι πρόθυμη ούτε μπορεί νομικά να κάνει. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χθες πριν ανακοινωθεί το Eurogroup είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Jean-Claude Junker αλλά και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Jack Lew.

Δύο σενάρια

Αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου αλλά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις διαβουλεύσεις στόχος είναι να ακολουθήσει νέα συνεδρίαση μετά από λίγες ημέρες. Αν δεν γίνει ούτε αυτό η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ζητήσει Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Μαΐου με αίτημα να συνεχιστεί το πρόγραμμα χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ ή με την συμμετοχή του μόνο ως τεχνικού συμβούλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider