Τα ελληνοτουρκικά στη σκιά του Λιβυκού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ελληνοτουρκικά στη σκιά του Λιβυκού
Υπό το βάρος των κρίσιμων εξελίξεων στη Λιβύη, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το Νίκο Δένδια να εκπροσωπεί την Ελλάδα ως μέλος της Διάσκεψης του Βερολίνου, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γερμανικής Προεδρίας. 

Το πλήγμα στις τουρκικές βάσεις στη Λιβύη από επίθεση αεροπορικών δυνάμεων, έχει προβληματίσει την Άγκυρα που εξακολουθεί να εργαλειοποιεί την Αγία Σοφία.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη είναι ραγδαίες και δεν είναι τυχαίο πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην χώρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας που επιθυμεί ο διεθνής παράγοντας μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Υπό το βάρος των κρίσιμων εξελίξεων στη Λιβύη, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το Νίκο Δένδια να εκπροσωπεί την Ελλάδα ως μέλος της Διάσκεψης του Βερολίνου, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γερμανικής Προεδρίας.

Η κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη, προκάλεσε την έκτακτη συνάντηση του Χουλουσί Ακάρ με τον Ιταλό ομόλογο του που μετέβη απροειδοποίητα στην Άγκυρα. Ο Λορέντζο Γκουερίνι τόνισε πως στο θέμα της Λιβύης υπάρχει ανάγκη να δουλέψουν όλες οι δυνάμεις προς μία πολιτική λύση για την ειρήνευση στην περιοχή. Η αεροπορική επίθεση στην τουρκική βάση της Αλ Ουατίγια, στη βόρεια Λιβύη, προκάλεσε πλήγμα στο γόητρο της Άγκυρας, με τον τουρκικό Τύπο να κάνει λόγο για χτύπημα από Γαλλικά αεροσκάφη.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διεθνείς αναφορές για διάλογο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους, πως δεν συζητά σε καθεστώς εκβιασμού. Έμπειροι αναλυτές των ελληνοτουρκικών έλεγαν στο reader.gr πως το θέμα είναι ποιο θα είναι το πλαίσιο του διαλόγου Ελλάδος - Τουρκίας και το πλαίσιο του Ευρωτουρκικού διαλόγου, διότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα φαίνεται πως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Έχοντας να αντιμετωπίσει έντονες διεθνείς πιέσεις που αντιδρούν στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, η Άγκυρα εξετάζει τώρα την παραπομπή της υπόθεσης στην ολομέλεια του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, μια διαδικασία που αναμένεται ιδιαίτερα χρονοβόρα. Το βέβαιο είναι ότι η αλλαγή του στάτους της Αγίας Σοφίας και η μετατροπή της σε Ισλαμικό Τέμενος, σημαίνει την απομείωση της παγκόσμιας ακτινοβολίας και της παγκόσμιας σημασίας αυτού του μνημείου, κάτι που φαίνεται ότι λαμβάνουν υπόψιν και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Εκτός από την Ελλάδα πάντως, τη διατήρηση του σημερινού status quo της Αγίας Σοφίας, ζητούν ανοιχτά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία αλλά και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Μερίδιο στους πόρους της ΝΑ Μεσογείου θέλει η Τουρκία

Μερίδιο στους πόρους της ανατολικής Μεσογείου αξιώνει η Άγκυρα, δια στόματος του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας. «Δεν είναι εφικτή η πολιτική σταθερότητα αγνοώντας την Τουρκία», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος μάλιστα έθεσε θέμα «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας» στη Θράκη.

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο κ. Καλίν χαρακτήρισε διαχειρίσιμα τα προβλήματα και αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο χώρες είναι δυνατόν να μιλήσουν άμεσα για ζητήματα όπως το Αιγαίο και να επιλύσουν διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider