«Αλαλούμ» με τις ασφαλιστικές εισφορές για τα κουπόνια σίτισης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αλαλούμ» με τις ασφαλιστικές εισφορές για τα κουπόνια σίτισης
Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ τάχθηκε υπέρ της υπαγωγής των διατακτικών σίτισης σε ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που προκάλεσε αναταραχή στα λογιστήρια εταιρειών που πριμοδοτούν με κουπόνια σίτισης τους εργαζομένους τους.

«Αλαλούμ» προκάλεσε απόφαση του ΕΦΚΑ με την οποία κρίθηκε πως παροχές σε είδος μέσω διατακτικών σίτισης αποτελούν αποδοχές που προσαυξάνουν το μισθό και υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές, καθώς εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει το αντίθετο.

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ τάχθηκε υπέρ της υπαγωγής των διατακτικών σίτισης σε ασφαλιστικές εισφορές (Δ.ΑΣΦ.121/137807 ΕΦΚΑ), κάτι που προκάλεσε αναταραχή στα λογιστήρια εταιρειών που πριμοδοτούν με κουπόνια σίτισης τους εργαζομένους τους.

Η απόφαση του ΕΦΚΑ συγκρούεται με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ που έχει προσφάτως ξεκαθαρίσει πως οι παροχές σε είδος δε θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία, ούτε υπόκεινται σε κοινωνικοασφαλιστικές κρατήσεις, όταν εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ποιότητα των συνθηκών εργασίας ή αποτελούν μέτρα προς όφελος της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων (ΠΟΛ 1206/2018).

Οι εν λόγω παροχές πρέπει να χορηγούνται από ελευθεριότητα του εργοδότη, προσωπικά στους ίδιους τους δικαιούχους, αυτούσιες και όχι σε χρήμα. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου είδους παροχών, μη υπαγόμενων σε φόρο εισοδήματος και σε ασφαλιστικές εισφορές, αποτελεί η παροχή τροφής κατά την εργασία, μέσω της χορήγησης γευμάτων ή διατακτικών σίτισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider