Διατηρούν την προσωπική διαφορά και οι νέοι συνταξιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διατηρούν την προσωπική διαφορά και οι νέοι συνταξιούχοι
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως καταργείται το άρθρο 2 του ν. 4472/2017 που προέβλεπε την παύση από τον ερχόμενη Γενάρη, της προσωπικής διαφοράς των νέων συνταξιούχων στο σύνολό τους.

Διασώζονται των περικοπών παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, παλαιές συντάξεις, κύριες και επικουρικές διατηρούν την προσωπική τους διαφορά, ενώ διασώζονται και οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων που αποχώρησαν την περίοδο 13/5/2016 – 31/12/2018 με διαφορά άνω του 20% ανάμεσα στον παλαιό και τον νέο τρόπο υπολογισμού.

Συγκεκριμένα η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του νόμου αναφέρει πως : «Η παρ. 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του ν. 4472/2017 καταργούνται».

Το άρθρο 2 του επίμαχου νόμου του 2017 έκοβε το επίδομα συζύγου του ιδιωτικού τομέα, τις επικουρικές και παράλληλα καταργούσε από τον ερχόμενη Γενάρη τις προσωπικές διαφορές των νέων συνταξιούχων στο σύνολό τους.

Η κατάργηση του εν λόγω άρθρου οδηγεί και στην κατάργηση της επίμαχης ρήτρας. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι συνταξιούχοι διασώζουν την προσωπική διαφορά που δικαιούνται.

Πρόκειται για ασφαλισμένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που αποχώρησαν την 3ετή μεταβατική περίοδο του νόμου Κατρούγκαλου (από 13 Μαίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2018) και η σύνταξή τους, όπως υπολογίζεται με τον νόμο Κατρούγκαλου υπολείπεται κατά 20% και πάνω από την σύνταξη που θα έπαιρναν με το παλαιό καθεστώς.

Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία δικαιούνται το 50% αυτής της διαφοράς ανάμεσα στο παλαιό και στο νέο καθεστώς (του ν.4387/2016) αν συνταξιοδοτήθηκαν το 2016, το 33,3% αν έφυγαν το 2017 και το 25% αν συνταξιοδοτήθηκαν φέτος.

Πρόκειται για τους μόνους νέους συνταξιούχους που δικαιούνται προσωπική διαφορά και με βάση τις διατάξεις που κατατέθηκαν στην Βουλή, την διατηρούν.

Τι διασώζεται

H πολυαναμενόμενη διάταξη που διασώζει τις παλαιές συντάξεις αναφέρει πως μετά τον επανυπολογισμό, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον συνταξιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Αυτό σημαίνει πως καταργείται η περικοπή, ενώ δεν υπάρχει η έννοια της «προσωπικής διαφοράς», αλλά η φράση «επιπλέον ποσό».

Ταυτόχρονα διατηρούνται οι οικογενειακές παροχές (επίδομα συζύγου, τέκνων) σε όσους είχαν αποχωρήσει πριν τις 13 Μαίου του 2016.

Υπενθυμίζεται πως οι παλαιές κύριες συντάξεις «παγώνουν» μέχρι να εξισωθούν με τις νέες συντάξεις. Παγωμένες θα μείνουν και οι νέες συντάξεις έως το 2021. Δηλαδή μέχρι και το 2021 όλες οι συντάξεις «κλειδώνουν» στο σημερινό τους ύψος.

Από το 2022, οι νέες συντάξεις θα πρέπει να αρχίσουν να αυξάνονται με βάση τη μεταβολή ΑΕΠ και Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider