Διαγράφονται μεγάλα πρόστιμα του Τελωνειακού Κώδικα – Τι προβλέπει τροπολογία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαγράφονται μεγάλα πρόστιμα του Τελωνειακού Κώδικα – Τι προβλέπει τροπολογία
Τα διαγραφόμενα πρόστιμα αφορούν σε καταλογιστικές πράξεις που εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Τη διαγραφή μεγάλων προστίμων του Τελωνειακού Κώδικα προβλέπει σχετική τροπολογία.

Με τις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπεται ότι η μη κήρυξη ως αστικώς συνυπεύθυνου του νομικού προσώπου που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 152 του Τελωνειακού Κώδικα (ν.2960/2001) καταλαμβάνει και εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες η καταλογιστική πράξη δεν είχε μεν εκδοθεί έως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων, εκδόθηκε, όμως, πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4469/2017.

Πιο απλά τα διαγραφόμενα πρόστιμα αφορούν σε καταλογιστικές πράξεις που εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε ιδιώτες, αλλά αφορούν σε προγενέστερες της μεταβίβασης περιόδους.

Πλέον με την τροπολογία στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 152 του ν. 2960/2001 (Α' 265), προστίθενται εδάφια που αναφέρουν τα εξής: «Στις περιπτώσεις των δύο προηγούμενων εδαφίων, καταλογιστικές πράξεις που εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων και αφορούν προγενέστερες της μεταβίβασης περιόδους δεν εκτελούνται και ανακαλούνται υποχρεωτικά, κατά το μέρος που αφορούν το νομικό πρόσωπο ως αστικώς συνυπεύθυνο, του οποίου οι οφειλές από πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμούς και λοιπές επιβαρύνσεις, που προέρχονται αποκλειστικά από τις ανωτέρω καταλογιστικές πράξεις, διαγράφονται. Για την εφαρμογή του προηγούμενού εδαφίου υποβάλλεται αίτηση στην αρχή που εξέδωσε τις καταλογιστικές πράξεις. Τυχόν ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί σε εκτέλεσή τους δεν επιστρέφονται και δεν συμψηφίζονται».

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία από τις διατάξεις «προκαλείται σε βάρος τον κρατικού προϋπολογισμού απώλεια εσόδων από τη διαγραφή οφειλών από πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμούς και λοιπές επιβαρύνσεις, που προέρχονται αποκλειστικά από καταλογιστικές πράξεις νομικών προσώπων του άρθρου 152 του Τελωνειακού Κώδικα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider