Νουί: Κανονικά θα προχωρήσει η αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νουί: Κανονικά θα προχωρήσει η αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων

Δεν ζήτησε αλλαγές στο νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Ντανιέλ Νουί επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να θεσπιστεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με ένα εξωτερικό σύμβουλο πρόγραμμα για την αξιολόγηση των Διοικήσεων των τραπεζών και την αντικατάσταση των μελών που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Ενδεικτικά ο νόμος αναφέρει αναφορικά με την αξιολόγηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, πως θα πρέπει να πληρούνται τα εξής:

-Το μέλος θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δεκαετή διεθνή εμπειρία, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία έτη ως μέλους διοικητικού συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος (η ανωτέρω διεθνής εμπειρία θα πρέπει να είναι σε διευθυντικό επίπεδο και να έχει αποκτηθεί στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή της διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού).

-Το μέλος δεν θα πρέπει να έχει διατελέσει κατά τα τελευταία πέντε έτη σε ανώτατες πολιτικές ή διοικητικές θέσεις του δημοσίου, όπως Πρόεδρος Δημοκρατίας ή της Κυβέρνησης, υψηλόβαθμα πολιτικά, κυβερνητικά, κομματικά, δικαστικά, στρατιωτικά στελέχη, ή διευθυντικά στελέχη κρατικών επιχειρήσεων.

-Το μέλος πρέπει να γνωστοποιήσει όλες τις οικονομικές σχέσεις του με την τράπεζα πριν από το διορισμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών δεν αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης και η κ. Νουί δεν έθεσε ενστάσεις για πτυχές του πρόσφατου νόμου για το ΤΧΣ και ειδικά για την αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων, όπως κάποιοι είχαν σπεύσει να προαναγγείλουν.

Ωστόσο το θέμα εξετάσθηκε σε συνάντηση της κ. Νουί με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με την επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας να ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο νόμο και πως η αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων θα προχωρήσει ως έχει ψηφιστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider