H Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει το δρόμο για τα κόκκινα δάνεια

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει το δρόμο για τα κόκκινα δάνεια
Ιδιαίτερα σημαντική είναι σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η συμφωνία Πειραιώς – Intrum για τα κόκκινα δάνεια, αποτελώντας προπομπό και για τις υπόλοιπες τράπεζες.

Η σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από την Intrum δημιουργεί έναν «οδικό χάρτη» στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικά στελέχη, το εν λόγω ντιλ είναι το μεγαλύτερο για τις ελληνικές τράπεζες και σηματοδοτεί μια σειρά από εξελίξεις ευρύτερα στο σύστημα. Παράλληλα, οι όροι της συμφωνίας, κυρίως όσον αφορά στους εργαζόμενους αλλά και στις αμοιβές της Intrum δείχνουν το δρόμο για τις υπόλοιπες τράπεζες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η κίνηση της Πειραιώς κομίζει μια σειρά από θετικά μηνύματα. Το πρώτο από αυτά σχετίζεται με την ίδια την τράπεζα, η οποία δείχνει να προχωρά δυναμικά στο κομμάτι των κόκκινων δανείων. Έτσι, μετά τη Eurobank, που ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Grivalia και βρίσκεται αυτές τις ημέρες στις τελικές διαπραγματεύσεις για το δικό της, αντίστοιχο σχήμα, η Πειραιώς περνά και αυτή από την θεωρία στην πράξη.

Παράλληλα, η συνεργασία με την Intrum, μια εταιρεία παγκοσμίου βεληνεκούς με τεχνογνωσία στο αντικείμενο αποτελεί ευρύτερη «ψήφο εμπιστοσύνης» όχι μόνο για την τράπεζα, αλλά ευρύτερα για την ελληνική αγορά. Αυτό σημείωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, σχολιάζοντας τη σημασία του ντιλ.

Εξελίξεις αναμένονται όμως και για τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν χρέη στην τράπεζα. Όπως τόνισε και ο κ. Μεγάλου, η διαχείριση των κόκκινων δανείων από εξειδικευμένη εταιρεία που δεν ανήκει πλήρως στην τράπεζα δίνει σαφώς μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τη ρύθμισή τους. Με αυτό συμφωνούν και τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το insider.gr, τα οποία και τονίζουν ότι πλέον θα μπορούμε να δούμε σαφώς πιο καινοτόμα μοντέλα ρύθμισης οφειλών, τόσο απέναντι σε ιδιώτες δανειολήπτες όσο και απέναντι σε επιχειρήσεις. Με δεδομένο μάλιστα ότι ένα μεγάλο κομμάτι της αμοιβής της Intrum θα προέλθει από τα λεγόμενα success fees, η νέα εταιρεία έχει κάθε λόγο να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Εξάλλου, το κομμάτι της αμοιβής της Intrum είναι κομβικό και για τις υπόλοιπες τράπεζες. Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ο κ. Μεγάλου αποκάλυψε ότι η σταθερή αμοιβή της Intrum είναι χαμηλότερη από το κόστος της μονάδας ανάκτησης κόκκινων δανείων (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς. Γεγονός που σημαίνει ότι σε πρώτη φάση η τράπεζα βγαίνει κερδισμένη οικονομικά, ενώ εφόσον τα πράγματα πάνε καλά, τα επιπλέον χρήματα που θα πληρώσει καλύπτονται και με το παραπάνω από τα οφέλη της μείωσης των κόκκινων δανείων.

«Κλειδί» οι εργαζόμενοι

Το πιο σημαντικό όμως ζητούμενο, τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς, όσο και ευρύτερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουν την εξέλιξη αυτή οι εργαζόμενοι στο RBU. Γιατί το μεγάλο στοίχημα, τόσο για την Πειραιώς όσο και για την Intrum είναι στο νέο σχήμα να περάσουν αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι εργαζόμενοι της τράπεζας. Και αυτό γιατί έτσι η Πειραιώς θα μειώσει άμεσα και κατά τουλάχιστον 1.000 άτομα το προσωπικό της ενώ αντίστοιχα η νέα εταιρεία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με έμπειρους εργαζομένους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πάντως, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν θετικά τις διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρήσουν τα προνόμια και τις ιδιότητες της θέσης τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε αυτό το μέτωπο και μέχρι την 1η Οκτωβρίου, όταν θα ξεκινήσει επίσημα η νέα εταιρεία, το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά μεγάλο, τόσο εντός όσο και εκτός της Τράπεζας Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider