Προσφυγή κατά της εξαγοράς της Piraeus Bulgaria από τη Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσφυγή κατά της εξαγοράς της Piraeus Bulgaria από τη Eurobank
Να προσβάλει την εξαγορά επιχειρεί το βρετανικό fund Highgate Capital Management που πλειοδότησε επίσης στον διαγωνισμό. Τι απαντούν τα στελέχη της Eurobank στο insider.gr.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέθεσε η Highgate Capital Management ενάντια στην εξαγορά της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στη Βουλγαρία από τη Eurobank, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το βρετανικό fund, το οποίο πλειοδότησε επίσης στον διαγωνισμό για την πώληση της Piraeus Bank Bulgaria τον περασμένο Νοέμβριο, ισχυρίζεται ότι η εξαγορά παραβιάζει τους όρους του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν οι ελληνικές τράπεζες με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) μετά την τελευταία τους ανακεφαλαιοποίηση το 2015.

Σημειώνεται ότι η Eurobank ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς τον περασμένο Νοέμβριο, έναντι 75 εκατ. ευρώ. Στην προσφυγή που κατέθεσε η Highgate στα τέλη Απριλίου ισχυρίζεται ότι η DG Comp παραμέρισε τις ενστάσεις της για την εξαγορά της θυγατρικής στη Βουλγαρία συνολικού ενεργητικού 1,7 δισ. ευρώ.

Σε απάντησή της ενόπιων του Ευρωκοινοβουλίου τον Μάρτιο, η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια σε θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη των σχεδίων αναδιάρθρωσης τον Δεκέμβριο του 2018, συνεπώς δεν συνιστά παραβίαση. Επισήμανε δε ότι τυχόν ενστάσεις επί της συναλλαγής θα εξεταστούν βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Eurobank: Κανένας λόγος ανησυχίας

Υψηλόβαθμες πηγές της Eurobank διαβεβαιώνουν, πάντως, με δηλώσεις τους στο insider.gr ότι η εν λόγω προσφυγή δεν εγείρει καμία ανησυχία για τη συναλλαγή που ενισχύει την παρουσία της Eurobank στα Βαλκάνια. «Το συγκεκριμένο fund έχει καταθέσει αλλεπάλληλες προσφυγές στις εγκριτικές αρχές της εξαγοράς και όλες έχουν απορριφθεί έως σήμερα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η διατήρηση της παρουσίας της στο εξωτερικό έχει αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για τον Όμιλο Eurobank. Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα για το 2018, τα καθαρά κέρδη από τις διεθνείς δραστηριότητες ανήλθαν σε 145 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,8% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider