Δύο τράπεζες εμπλέκονται στο πόρισμα της ΤτΕ για τα POS στην Κίνα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο τράπεζες εμπλέκονται στο πόρισμα της ΤτΕ για τα POS στην Κίνα
Εκτός από την Εθνική Τράπεζα, στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών βρίσκεται και δεύτερη συστημική τράπεζα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr.

Δύο τράπεζες, και όχι μία, εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα POS στην Κίνα, βάσει του πορίσματος που αναμένεται να εκδώσει σύντομα η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr.

Εκτός από την Εθνική Τράπεζα, στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών υπό τον Γιώργο Πάσχα βρίσκεται και δεύτερη συστημική τράπεζα. Το πόρισμα θα εκδοθεί στις αρχές Μαΐου και θα παραδοθεί στον Οικονομικό Εισαγγελέα ο οποίος έχει διατάξει την έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Θυμίζεται ότι το -εν μέρει και τραπεζικό- σκάνδαλο ξέσπασε τον προηγούμενο φθινόπωρο, όταν διαπιστώθηκαν συναλλαγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσω ελληνικών POS που είχαν μεταφερθεί στην Κίνα από τις εταιρείες του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, πρώην αντιπροέδρου της Jumbo.

Οι συναλλαγές εκκαθαρίζονταν μέσω της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είχε διαθέσει και τα τερματικά POS στη Destiny με σκοπό την πώληση ακινήτων σε Κινέζους για τη χορήγηση Χρυσής Βίζας. Εκτός από την ΕΤΕ, όμως, συνεργασία με τις εταιρείες του Παπαευαγγέλου διατηρούσαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, οι οποίες όμως διέκοψαν εγκαίρως τη συνεργασία με τον επιχειρηματία.

Η εξαγωγή συναλλάγματος δεν παραβιάζει τα capital controls

Την ίδια ώρα, το Νομικό Συμβούλιο της ΤτΕ έχει αποφανθεί σχετικά με το κατά πόσο η εξαγωγή του συναλλάγματος που εισέρρευσε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω των εν λόγω συναλλαγών παραβιάζει τα capital controls. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωμοδότηση δικαιώνει τον Παπαευαγγέλου ως προς το σημείο αυτό, αφού θεωρείται νόμιμο να χρησιμοποιήσει κανείς τα κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και να εξάγει ολόκληρο το ποσό ξανά στο εξωτερικό.

Τραπεζικές πηγές εξηγούν στο insider.gr, πάντως, ότι η γνωμοδότηση αυτή αφορά ένα πολύ μικρό μέρος της δραστηριότητας Παπαευαγγέλου και δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες -ούτε, βέβαια, και τις τράπεζες που επέτρεπαν την εκτέλεση των εν λόγω συναλλαγών μέσω των συστημάτων τους επί μήνες.

«Πληγώθηκε» η φήμη της Ελλάδας

Σύμφωνα με δικηγορικές πηγές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Χρυσής Βίζας, το σκάνδαλο με τα POS στην Κίνα κόστισε «ακριβά» στη φήμη της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι αγορές ακινήτων από Κινέζους επενδυτές να έχει καταγράψει βουτιά έως και 80% το τελευταίο τρίμηνο.

Ένας λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι και η δυσφήμηση της χώρας και τον κίνδυνο συναλλασσόμενου που φαίνεται πως αποθαρρύνει πλέον τους Κινέζους επενδυτές που στρέφονται σε άλλες χώρες της Μεσογείου για απόκτηση άδειας παραμονής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider