«Κάποιο από τα δύο σχέδια για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να εγκριθεί»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κάποιο από τα δύο σχέδια για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να εγκριθεί»
«Είναι μια καλή πρόταση που ενισχύει το οπλοστάσιό μας», αναφέρει στο insider.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος για την πρόταση που παρουσίασε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με κάθε λεπτομέρεια παρουσίασε στους τραπεζίτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τις παραμέτρους του σχεδίου για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ με «όχημα» τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

«Είναι ένα καλό σχέδιο που ενισχύει το οπλοστάσιό μας για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων», δήλωσε στο insider.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη. Η συνάντηση του κεντρικού τραπεζίτη με τις διοικήσεις των τραπεζών διήρκησε πάνω από δύο ώρες και ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ περίπου, από την οποία οι τραπεζίτες αποχώρησαν με το αναλυτικό σχέδιο ανά χείρας.

Στην ερώτηση κατά πόσο είναι πιθανό να «περάσει» το εν λόγω σχέδιο ή η πρόταση που έχει καταρτίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με βάση το ιταλικό μοντέλο από τους δανειστές, πηγή με γνώση του σχεδίου τονίζει ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι ένα από τα δύο σχέδια πρέπει οπωσδήποτε να εγκριθεί».

Το σχέδιο της ΤτΕ, όμως, δεν αρκεί να βρει ευήκοα ώτα στους τραπεζίτες, αφού θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τους Θεσμούς και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp). Οι επόπτες, πάντως, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αρνητικά την ύπαρξη δύο εναλλακτικών σχεδίων, καθώς εκτιμούν ότι όσες περισσότερες προτάσεις υπάρχουν στο τραπέζι για την ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs είναι προς όφελος του τραπεζικού κλάδου.

Αυτό που θα κρίνει την επιλεξιμότητα των δύο σχεδίων από τους Θεσμούς είναι τα επιμέρους τεχνικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν λεπτομερώς από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, το σχέδιο της ΤτΕ θα δημοσιευτεί στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προβλέπει τη μεταφορά των απαιτήσεων από αναβαλλόμενους φόρους ύψους 7,5 δισ. ευρώ από το ενεργητικό των τραπεζών σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) με σκοπό την έκδοση τίτλων για αγορά κόκκινων δανείων ύψους 40 δισ. ευρώ ώστε να απαλλαγούν οι τράπεζες από ισόποσα κόκκινα δάνεια σε μια «κίνηση-ματ» που θα καθαρίσει το μισό τους δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider