Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό τρία Ξενία από την ΕΤΑΔ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό τρία Ξενία από την ΕΤΑΔ
Tην έναρξη ηλεκτρονικών διαγωνισμών για ακίνητα διαφόρων κατηγοριών του χαρτοφυλακίου της ανακοίνωσε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

Tην έναρξη ηλεκτρονικών διαγωνισμών για ακίνητα διαφόρων κατηγοριών του χαρτοφυλακίου της, μεταξύ των οποίων και τρία εμβληματικά ξενοδοχεία Ξενία, ανακοίνωσε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ). Ο διαγωνισμός θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr και στόχος του είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησής τους.

Ειδικότερα, μεταξύ των προς αξιοποίηση ακινήτων εντάσσονται και τα Ξενία στη Χίο, την Έδεσσα και την Κομοτηνή. Στόχος της εταιρείας είναι μέσω των διαγωνισμών που θα διενεργηθούν να αναβαθμισθούν και τα τρία Ξενία και να επανέλθουν σε λειτουργία, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στις τοπικές οικονομίες.

Η ημερομηνία έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για το νέο cluster ακινήτων είναι η 10η Μαΐου 2019, με πρώτη ημερομηνία διενέργειας διαγωνισμών την 18η Ιουνίου 2019.

Πέρα από τα ξενοδοχεία Ξενία το νέο cluster ακινήτων περιλαμβάνονται διαμερίσματα, εμπορικοί χώροι και τουριστικά ακίνητα που στην πλειονότητά τους διατίθενται προς πώληση, ωστόσο υπάρχουν κάποια που προορίζονται και για μακροχρόνια μίσθωση.

Ειδικότερα διατίθενται προς πώληση διαμερίσματα στο Κολωνάκι, το Μαρούσι και το κέντρο της Αθήνας, καθώς και ένα πολυώροφο κτίριο στην Καλλιθέα. Επιπλέον υπάρχουν διαμερίσματα και στην Θεσσαλονίκη στις περιοχές της Αγίας Σοφίας, της Ρωμαϊκής αγοράς και του Χαριλάου.

Όσον αφορά στους εμπορικούς χώρους, προωθούνται προς μίσθωση καταστήματα, χώροι γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, ένα οικόπεδο στην Πάτρα, καθώς και δύο τουριστικά περίπτερα στην περιοχή των Δελφών, τα οποία προωθούνται για μίσθωση.

Σημειώνεται, ότι η ΕΤΑΔ διαθέτοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία, έχει διενεργήσει έως σήμερα είτε για ακίνητα του χαρτοφυλακίου της είτε για ακίνητα της ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ δεκάδες ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς e-auction, εξασφαλίζοντας έσοδα άνω των 60.000.000€.

Τα ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ

Για την ιστορία, Ξενία (Xenia Hotels) ήταν ένα Κρατικό Πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας ξενοδοχείων του Ε.Ο.Τ. από το 1950 έως το 1974. Το Πρόγραμμα Ξενία στόχευε στην ανάπτυξη του τουρισμού και μέσω αυτής της προσπάθεια ολοκληρώθηκε η ανέγερση 40 ξενοδοχειακών μονάδων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως νησιά, αρχαιολογικούς χώρους, πλησίον κεντρικών οδικών αξόνων, αλλά και σε περιοχές με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον. Ξενοδοχεία «ΞΕΝΙΑ» συναντάμε σε περιοχές όπως: η Άνδρος, ο Πόρος, η Μύκονος, η Θάσος, η Ναύπακτος, η Αρχαία Ολυμπία, η Καλαμπάκα και το Ναύπλιο, αλλά και στα Ιωάννινα και τα Χανιά (τα οποία όμως έχουν πλέον κατεδαφιστεί).

Ο σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία «πρότυπων ξενοδοχειακών μονάδων», που θα προσέλκυαν την υψηλή ή μεσαία κοινωνική τάξη, προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Τα κτήρια που κατασκευάστηκαν ήταν: ξενοδοχεία, τουριστικά περίπτερα, και motels που αποτέλεσαν τη νέα προσοδοφόρα οικονομική δραστηριότητα, στην οποία απέβλεπε το ελληνικό Κράτος.

Το σχεδιασμό των ξενοδοχείων αναλαμβάνει μια σειρά αξιόλογων αρχιτεκτόνων με επικεφαλής τον Άρη Κωνσταντινίδη, που θεωρείται και ο σημαντικότερος σύγχρονος Έλληνας Αρχιτέκτονας στο πλαίσιο του Μοντέρνου Κινήματος. Από το 1957 έως το 1967 λοιπόν δημιουργείται ένα «εργαστήριο αρχιτεκτονικής» που ήταν αποκλειστικά υπεύθυνο για τη μελέτη και την κατασκευή των «ΞΕΝΙΑ».

Ο αρχιτεκτονικός τους σχεδιασμός βασίστηκε στην εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο, τη λιτότητα της έκφρασης, την οργάνωση των δωματίων σε πτέρυγες, την απλότητα και σαφήνεια της μορφής, την αξιοποίηση της θέας στους κοινόχρηστους χώρους και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής. Σύγχρονα και παραδοσιακά υλικά συνδυάζονται αρμονικά ωστόσο το μπετόν είναι αυτό που υπερισχύει. Μέχρι και σήμερα τα κτήρια του προγράμματος αποτελούν δείγματα του πρωτοπόρου ελληνικού μεταπολεμικού μοντερνισμού ενώ είναι ένα κομμάτι της αρχιτεκτονικής ιστορίας της χώρας.

Ωστόσο τα περισσότερα εξ αυτών έμειναν για χρόνια κλειστά και μόνο τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για την μίσθωση ή πώλησή τους και επαναλειτουργία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider