Προχωρά ο λειτουργικός μετασχηματισμός του ΟΤΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά ο λειτουργικός μετασχηματισμός του ΟΤΕ
Αρχές το 2021 ξεκινούν οι τρεις νέες θυγατρικές του ομίλου.

Με γοργά βήματα προχωρά ο μετασχηματισμός των λειτουργιών του ομίλου ΟΤΕ με στόχο να αυξηθεί η ευελιξία του Οργανισμού αλλά και οι αντιστάσεις απέναντι στην κρίση του κορονοϊού, οι οποίες όπως αποτυπώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του γ' τριμήνου, παραμένουν ισχυρές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα στελέχη του Οργανισμού κατά την χθεσινή ενημέρωση των επενδυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του γ' τριμήνου ο λειτουργικός μετασχηματισμός του ΟΤΕ είναι ήδη σε εξέλιξη και σε αυτόν περιλαμβάνεται η απόσχιση των τριών θυγατρικών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους και να απασχολεί περί τους 5.000 εργαζόμενους.

Όπως διευκρινίστηκε οι συγκεκριμένες τρεις θυγατρικές είναι:

  • η Cosmote e-Value, στην οποία θα μεταφερθεί όλο το τμήμα εξυπηρέτησης και υποστήριξης του ομίλου,
  • η Γερμανός, όπου θα περιλαμβάνει το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός και Cosmote και
  • η Cosmote Technical Services (CTS), όπου και θα μεταφερθεί ο τομέας των τεχνικών υπηρεσιών του ομίλου.

Στόχος του Ομίλου είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, ο εξορθολογισμός των λειτουργιών του ομίλου και η ενίσχυση της αποδοτικότητας και τη ευελιξίας του στους προαναφερθέντες τομείς. Για το λόγο αυτό μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε, οι δύο εκ των τριών θυγατρικών και συγκεκριμένα η Cosmote e-Value και η CT, θα παρέχουν και υπηρεσίες προς τρίτους πέρα από τον ίδιο τον Όμιλο, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει δυνητικά το οικονομικό αποτύπωμα του ΟΤΕ.

Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού ετοιμάζεται και ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που στοχεύει στην αποχώρηση περίπου 600 εργαζομένων. Με την ολοκλήρωση και του εν λόγω προγράμματος εθελούσιας εξόδου οι συνολικές αποχωρήσεις θα φτάσουν τους 1200 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων που έχουν ήδη αποχωρήσει, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσαμάζ, γεγονός που θα μειώσει τη ετήσιο κόστος μισθοδοσίας κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Στο μετασχηματισμό του ομίλου ΟΤΕ εντάσσεται και η συμφωνία για την πώληση της Telekom Romania, η οποία ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα. «Παραμένουμε στη Ρουμανία μέσω της Telekom Romania Mobile. Αναμένουμε πως η συναλλαγή με την Orange θα κλείσει στο δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς και στη συνέχεια θα διανείμουμε τα έσοδα στους μετόχους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή επί των χρηματοοικονομικών του ΟΤΕ, Μπάμπη Μαζαράκη, το ακριβές έσοδο δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια αυτή τη στιγμή καθώς το ποσό που αναλογεί στον ΟΤΕ (286 εκατ. ευρώ) θα μειωθεί από τα κόστη της συναλλαγής, καθώς και από τις επενδύσεις για τον διαχωρισμό σταθερής και κινητής.

Σε κάθε περίπτωση, ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ και οι λοιπές στρατηγικές πρωτοβουλίες όπως η επένδυση για την απόκτηση του φάσματος συχνοτήτων για τη λειτουργία δικτύων 5G, θα «κοστίσουν» περί τα 260 εκατ. ευρώ στον οργανισμό το τρέχον έτους αλλά θα δώσουν την δυνατότητα στον Όμιλο να εστιάσει σε τομείς που παρουσιάζουν ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη κερδοφορία, όπως είναι τα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT). Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος έχει ήδη εξελιχθεί στον σημαντικότερο system integrator της εγχώριας αγοράς.

Πέρα από τον μετασχηματισμό ο Όμιλος παραμένει προσηλωμένος και στο επενδυτικό του πρόγραμμα, δρομολογώντας επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρω το 2020. Όπως δήλωσε ο κ. Μαζαράκης δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη του δικτύου οπτική ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home -FTTH) το οποίο στα τέλη Σεπτεμβριου κάλυπτε πάνω από 250.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με στόχο ο νούμερο αυτό να φτάσει τις 300.000.

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως ανακοινώθηκε χθες τα έσοδα του ομίλου για το γ΄ τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν στα 1,004 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή πτώση 0,8%. Στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,1%, στα 763,0 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του αντικτύπου του κορονοϊού στις υπηρεσίες roaming. Η απώλεια των εσόδων από την κινητή αντισταθμίστηκαν από τις ευρυζωνικές συνδέσεις και τα έργα ICT. Σύμφωνα μάλιστα με τα στελέχη του Οργανισμού το τέταρτο τρίμηνο θα είναι καλύτερο, καθώς παραδοσιακά τα έσοδα roaming δεν είναι τόσο πολλά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider