Κλείνει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης στις startups o κορονοϊός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης στις startups o κορονοϊός
Tέσσερις στις δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις (41%) «βλέπουν» τις πηγές χρηματοδότησης και τα διαθέσιμα κεφάλαια να μειώνονται.

Την επιβίωση των νεοφυών επιχειρήσεων απειλεί ο κορονοϊός, στερεύοντας τις πηγές χρηματοδότησης των startups και πιέζοντας τον χρόνο ζωής τους δραματικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενέργησε το φινλανδικό Slush - το μεγαλύτερο ετήσιο event για startups, την οποία αναδημοσιεύει ο ΣΕΠΕ.

Όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα της έρευνας σχεδόν τέσσερις στις δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις (41%) «βλέπουν» τις πηγές χρηματοδότησης και τα διαθέσιμα κεφάλαια να μειώνονται λόγω της κρίσης ενώ μία στις δύο νεοφυείς εταιρείες μετρά αντίστροφα τον χρόνο ζωής της αφού η επάρκεια κεφαλαίων θα διαρκέσει για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

Επιπλέον το 35% όλων των νεοσύστατων επιχειρήσεων και το 43% όσων εξ αυτών σχεδίαζαν να «σηκώσουν» κεφάλαια έχουν υποβαθμίσει ή εγκαταλείψει εντελώς τα σχέδια τους. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών αναμένει τουλάχιστον 20% μείωση στις αποτιμήσεις των νεοσύστατων επιχειρήσεων κατά το υπόλοιπο του 2020. Αισιοδοξία ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι μόνο το 32% των επιχειρηματικών κεφαλαίων, που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα State of European Tech του 2019, θεώρησε ότι οι εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών πρώιμου σταδίου ήταν σε υγιές επίπεδο.

Όπως ήταν αναμενόμενο αρνητικά έχουν επηρεαστεί και οι πωλήσεις του 92% των νεοφυών εταιρειών, με μόνο το 8% των νεοσύστατων επιχειρήσεων αναφέρει ότι δεν έχει καμία αλλαγή στη ζήτηση που αντιμετωπίζει.

Η κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων οφείλεται - κατά κύριο λόγο - στη δυσκολία προσέλκυσης νέων πελατών. Το 63% των νεοσύστατων εταιρειών ανέφερε μείωση του ρυθμού απόκτησης νέων πελατών. Από την άλλη, οι υφιστάμενοι πελάτες έχουν μεν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, στη διάρκεια της πανδημίας μείωσαν τις δαπάνες τους. Το 13% των νεοσύστατων εταιρειών ανέφεραν αύξηση του churn, ενώ το 24% απαντά ότι η μέση δαπάνη ανά πελάτη έχει μειωθεί.

Παρά τα αρνητικά επίπεδα ζήτηση και τζίρου, και αυτή η κρίση ανέδειξε ορισμένους νικητές μεταξύ των οποίων οι startups B2C οι οποίες είχαν καλύτερες επιδόσεις από αυτές που πωλούν B2B. Καθαρή αύξηση είδαν και οι εταιρείες D2C (direct 2 consumers) έχουν δει καθαρή αύξηση των πωλήσεων.

Αντιστοίχως το επενδυτικό ενδιαφέρον δείχνει να μετατοπίζεται σε κλάδους δραστηριοποίησης, που βγαίνουν ωφελημένοι από την πανδημία. Το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχουν μετατοπίσει την εστίασή του σε βιομηχανίες, που επωφελούνται από την πανδημία, όπως αυτές της υγείας & ευεξίας, της εκπαίδευσης και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στο μεταξύ, η πανδημία φαίνεται ότι έχει διαταράξει τα επιχειρηματικά κεφάλαια στον πυρήνα τους. Και ενώ οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν αρνητικό αντίκτυπο στις επενδυτικές τους δραστηριότητες για το άμεσο μέλλον, οι «angels» είναι εκείνοι, οι οποίοι - σύμφωνα με την έρευνα - πλήττονται περισσότερο.

Όσον αφορά τη διάρκεια της κρίσης στο οικοσύστημα των startups το 50% των επενδυτών πιστεύει ότι ο όγκος των συναλλαγών δεν θα εξομαλυνθεί εντός των επόμενων 12 μηνών.

Το 40% των startups έχει διακόψει τις διαδικασίες πρόσληψης

Όπως είναι αναμενόμενο, η πανδημία του COVID-19 είχε σημαντική επίδραση και στα θέματα απασχόλησης. Το 40% των νεοσύστατων επιχειρήσεων έχει επιβραδύνει ή έχει σταματήσει τις διαδικασίες πρόσληψης. Από την άλλη πλευρά, μόνο ένας στους έξι αναγκάστηκε να απολύσει προσωπικό στη διάρκεια της κρίσης του νέου κορωνοϊού.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο πληττόμενοι από την κρίση του COVID-19 σε θέματα απασχόλησης αποδεικνύονται οι εργαζόμενοι σε «ώριμες» νεοσύστατες επιχειρήσεις . Σχεδόν τα δύο τρίτα των νεοφυών εταιρειών, που απασχολούν πάνω από 10 άτομα, έχουν υποβαθμίσει τις προσπάθειες πρόσληψης προσωπικού. Μεγάλη πίεση στο startup οικοσύστημα φαίνεται να άσκησε και η τηλε-εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να διερευνήσει τις συνέπειες του κορονοϊού στο οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών, το Slush διενήργησε δύο έρευνες για το πώς οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι επενδυτές έχουν επηρεαστεί από την πανδημία. Συνολικά, 260 νεοσύστατες επιχειρήσεις και 140 επενδυτές συμμετείχαν στις δύο έρευνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider