«Τσιμπημένα» τα ενοίκια στην Αθήνα – Πότε και πού προβλέπονται μειώσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τσιμπημένα» τα ενοίκια στην Αθήνα – Πότε και πού προβλέπονται μειώσεις
Πόσο επηρεάζει τις τιμές των ενοικίων η στροφή των ιδιοκτητών ακινήτων από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση. Πού παρατηρούνται υψηλές τιμές και ποια η πρόβλεψη για γενναίες μειώσεις.

Η απόφαση μεγάλου μέρους ιδιοκτητών ακινήτων να εγκαταλείψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – τύπου Airbnb – και να στραφούν στις παραδοσιακές, μακροχρόνιες μισθώσεις συνιστά, δίχως αμφιβολία, τη μεγαλύτερη αλλαγή που επέφερε στην εγχώρια κτηματαγορά η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην τρέχουσα συγκυρία, η πλειοψηφία των ακινήτων που φεύγουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και τίθενται προς ενοικίαση – με τη μορφή της μακροχρόνιας μίσθωσης – αφορά κυρίως σε ακίνητα μικρής επιφάνειας, μεταξύ 30τμ-60τμ, τα οποία είναι κατάλληλα για φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια, αλλά δεν πληρούν τις προδιαγραφές μιας οικογένειας. Πρόκειται, μάλιστα, ως επί το πλείστον για ακίνητα επιπλωμένα και πλήρως ανακαινισμένα.

Υψηλές οι ζητούμενες τιμές για τα ενοίκια

Η μεταστροφή, άλλωστε, από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση αναμένεται να αποτελέσει και τον πλέον καθοριστικό παράγοντα ως προς τη διαμόρφωση των τιμών των ενοικίων, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση επιπλωμένων και πλήρως ανακαινισμένων ακινήτων καταγράφονται υψηλές. «Σε πολλές περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες στις αναγραφόμενες αγγελίες, αναφέρουν ακίνητο... κατάλληλο για φοιτητή. Ωστόσο, οι φοιτητές και κυρίως οι γονείς τους δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα ακίνητο στο ισόγειο ή σε ημιώροφο», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

insider

«Γιατί είναι υψηλές οι τιμές των ενοικίων;» Γιατί, όπως σημειώνει ο κ. Μπάκας, «οι ιδιοκτήτες που επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο μπορούν τη χασούρα που προκάλεσε η πανδημία και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσης τους».

Προσωρινή ή μόνιμη η επιστροφή στη μακροχρόνια μίσθωση;

Γνώστες της αγοράς, ωστόσο, δεν μπορούν ακόμη με ασφάλεια να προβλέψουν εάν η επιστροφή στη μακροχρόνια μίσθωση θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο ή θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα. «Αν οι ιδιοκτήτες επιστρέψουν πραγματικά στις μακροχρόνιες - παραδοσιακές μισθώσεις και όχι για λίγους μήνες, θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης και να αποφασίσουν αν πραγματικά επιθυμούν να μισθώσουν το ακίνητό τους και να εισπράττουν σίγουρα το μηνιαίο τους μίσθωμα. Το μηνιαίο μίσθωμα στις παραδοσιακές μισθώσεις δεν μπορεί να συγκριθεί με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ως εισόδημα. H βραχυχρόνια μίσθωση ‘απαιτεί’ την ενεργή συμμετοχή του ιδιοκτήτη, καθώς και την προσωπική του εργασία, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μισθώσεις, όπου το μηνιαίο μίσθωμα είναι πραγματικό έσοδο, χωρίς προσωπική εργασία και λοιπά έξοδα», σπεύδει να επισημάνει ο κ. Μπάκας.

insider

Πού θα σημειωθούν οι πρώτες «γενναίες» μειώσεις ενοικίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, οι περιοχές στις οποίες, λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα διαθέσιμα προς μακροχρόνια μίσθωση ακίνητα ήταν λιγοστά, αποτελούν εκείνες που θα καταγράψουν τις  πρώτες «γενναίες» μειώσεις ενοικίων, ιδιαίτερα μετά τη καλοκαιρινή σεζόν.

Πρόκειται κυρίως για περιοχές του κέντρου των Αθηνών, όπως ο Άγιος Νικόλαος, η Άνω Κυψέλη, τα Άνω Πατήσια, το Πεδίον Άρεως, η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Αττικής, το Γκύζι, η Γούβα, το Γουδί, η Κολοκυνθού, ο Κολωνός, η Κυψέλη, η Νέα Κυψέλη, τα Σεπόλια, καθώς και πολλά τμήματα της Καλλιθέας και του Νέου Κόσμου που δεν συνορεύουν με το Κουκάκι.

«Σίγουρα μια μαζική επιστροφή ακινήτων από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση δημιουργεί συνολικά μια τάση μεγαλύτερης προσφοράς που θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση των ζητούμενων τιμών μακροχρόνιων μισθώσεων», προβλέπει ο κ. Μπάκας.

Σε ποιες περιοχές το Airbnb… καλά κρατεί

Παρά το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η βραχυχρόνια μίσθωση με το ξέσπασμα της πανδημίας, υπάρχουν ακόμη κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων που τηρούν στάση αναμονής και δεν επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται στις κορυφαίες «πιάτσες» των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως η Πλάκα, το Θησείο, το Κουκάκι και το Εμπορικό Τρίγωνο.

Συνήθως, η συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών διαθέτουν 1-2 ακίνητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider