Τα επόμενα βήματα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα επόμενα βήματα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Νέα δεδομένα για τον κατασκευαστικό όμιλο φέρνει η επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ.

Μια νέα σελίδα στην ιστορία της γράφει πλέον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οπλισμένη με ρευστότητα 600 εκατ. ευρώ αλλά και με «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους διεθνείς επενδυτές.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες στο insider.gr, η επιλογή της διοίκησης Καλλιτσάντση να βγει στις διεθνείς αγορές, με το Eurobond των 600 εκατ. ευρώ ήταν μια μεγάλη πρόκληση για την εταιρεία. Αξιοποιώντας όμως τη θετική συγκυρία, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κέρδισε το «στοίχημα», επιτυγχάνοντας μάλιστα σημαντική υπερκάλυψη.

Έτσι, έχοντας εκδώσει το μεγαλύερο High Yield Eurobond στην Ευρώπη για το 2019, η εταιρεία μπορεί πλέον απρόσκοπτα να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της, εντός και εκτός συνόρων, έχοντας ταυτόχρονα ως «διαβατήριο» τη συμμετοχή μεγάλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Ανάμεσα στα σχέδια αυτά περιλαμβάνονται η διεκδίκηση νέων έργων παραχώρησης, η περαιτέρω αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των αιολικών πάρκων, η υλοποίηση ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων και άλλα έργα που θα «βγουν» το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τη στιγμή που τα χαρτοφυλάκια αυτά μπήκαν στην τρέχουσα έκδοση είναι εξαιρετικά πιθανό να συμμετάσχουν και σε άλλες εκδόσεις, αν π.χ. η εταιρεία χρειαστεί ρευστότητα για την Γραμμή 4 του Μετρό ή τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, δύο έργα που διεκδικεί και εκτιμάται ότι θα «κλειδώσουν» το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, με τα χρήματα από το ευρω-ομόλογο η εταιρεία σκοπεύει να αποπληρώσει δάνεια σε ελληνικές τράπεζες. Γεγονός που σημαίνει ότι απελευθερώνει περιθώρια δανεισμού και από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εξασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση και σε εγχώρια κεφάλαια. Έτσι, μπορεί να προχωρήσει σε project financing, είτε αποκλειστικά με τις εγχώριες τράπεζες, είτε σε συνδυασμό με την έκδοση νέων ομολόγων.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι η νέα χρηματοδότηση δεν έχει κάποιο ενέχυρο, αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος μπορεί να αποδεσμεύσει και να ρευστοποιήσει μία σειρά από σημαντικά assets, εξασφαλίζοντας επιπλέον κεφάλαια. Αντίστοιχα, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως ενέχυρα για νέα τραπεζική χρηματοδότηση.

Έτσι, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, η επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου λειτουργεί ως καταλύτης για την εταιρεία, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεδιπλώσει και να υλοποιήσει το νέο της πλάνο, «χτυπώντας» με ισχυρότατη ρευστότητα τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά αλλά και ενεργειακά έργα στη χώρα.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» για την Ελλάδα

Παράλληλα, και πέρα από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου λειτουργεί ως ευρύτερη «ψήφος εμπιστοσύνης» για τις ελληνικές εταιρείες, ερχόμενη να προστεθεί σε μια σειρά από επιτυχίες, όπως αυτή της Μυτιληναίος. Μάλιστα, το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στο ομόλογο είναι ξένοι αποδεικνύει ότι πλέον η χώρα μας έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρό τους και ότι οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν πλέον ανοίξει την πόρτα των διεθνών χρηματαγορών. Έτσι, είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να δούμε τις επόμενες μεγάλες εκδόσεις, οι οποίες αποτελούν στην πράξη έμμεσες ξένες επενδύσεις, προσφέροντας ρευστότητα και επενδυτικά «καύσιμα» για τις εγχώριες εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider