Η βιομηχανία τσιπ φλερτάρει με ένα γιγαντιαίο αποτύπωμα άνθρακα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η βιομηχανία τσιπ φλερτάρει με ένα γιγαντιαίο αποτύπωμα άνθρακα

Ένα «οικολογικό» παράδοξο παρατηρείται στη βιομηχανία τσιπ η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας από κινητά και τάμπλετ μέχρι αυτοκίνητα. Η παραγωγή ημιαγωγών (τσιπ) επιδεικνύει τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν επιτρέψει τη δημιουργία προϊόντων με μεγάλη απόδοση μειώνοντας τη χρήση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, κάθε νέα γενιά ημιαγωγών απαιτεί περισσότερη ενέργεια, νερό και αέρια θερμοκηπίου για να παραχθεί.

Πριν από λίγο καιρό, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Udit Gupta του Πανεπιστημίου του Harvard χρησιμοποίησαν κάποιες αναφορές βιωσιμότητας από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών TSMC, Intel Corp. και Apple για να αποδείξουν ότι όπως η πληροφορική και οι υπολογιστές διεισδύουν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, το ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον.

Η τεχνολογία της πληροφορικής και των υπολογιστών αναμένεται να αντιπροσωπεύει έως και το 20% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας έως το 2030, με τα μικροσκοπικά τσιπ να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της ενεργειακής κατανάλωσης. «Η παραγωγή τσιπ, σε αντίθεση με τη χρήση υλικού και την κατανάλωση ενέργειας, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής άνθρακα», κατέληξαν οι ερευνητές.

Στις ΗΠΑ, η προσπάθεια του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να δημιουργήσει υπερσύγχρονα εργοστάσια κατασκευής τσιπ κινδυνεύει να συγκρουστεί με την φιλική προς το περιβάλλον ατζέντα που είχε διακηρύξει ενώ και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή μονάδων παραγωγής τσιπ θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή της να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 .

Φυσικά, οι εταιρείες ημιαγωγών αναγνωρίζουν γενικά ότι υπάρχει θέμα ως προς το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αν και τονίζουν ότι προβαίνουν σε ενέργειες για να μετριάσουν τις εκπομπές τους. Βέβαια, το να έχουν συμπιεστεί εκατομμύρια τρανσίστορ σε ένα και μόνο τσιπ, απαιτεί αρκετή δουλειά και ενέργεια.

Χρειάζονται τρεις έως τέσσερις μήνες για να περάσει ένας δίσκος σιλικόνης από τα διάφορα στάδια που απαιτούνται προκειμένου να διαμορφωθεί ως τελικό προϊόν. Η επεξεργασία γίνεται με τη χρήση ενεργοβόρων μηχανημάτων ενώ στα τελικά στάδια απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού.
Αυτό έχει ως συνέπεια, οι πιο προηγμένοι κατασκευαστές τσιπ έχουν πλέον μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από μερικές παραδοσιακά πιο ρυπογόνες βιομηχανίες. Το 2019, για παράδειγμα, οι ανακοινώσεις της Intel έδειξαν ότι χρησιμοποιήθηκε τριπλάσια ποσότητα νερού για τις μονάδες της από ό,τι στα εργοστάσια της Ford Motor ενώ παρήγαγαν διπλάσιες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων.

«Η γενική τάση είναι ότι όσο τα τσιπ γίνονται πιο περίπλοκα τόσο η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται και η κατανάλωση νερού αυξάνονται», δήλωσε η Marie Garcia Bardon, ερευνήτρια στο κέντρο νανοτεχνολογίας Imec στο Βέλγιο.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider