Η Κίνα θέλει να πρωτοστατήσει στην παγκόσμια αγορά πυρηνικής ενέργειας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα θέλει να πρωτοστατήσει στην παγκόσμια αγορά πυρηνικής ενέργειας
​​​​​​​Ενώ οι στόχοι που είχε έθεσε το Πεκίνο έχουν καθυστερήσει σημαντικά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέλει να αναλάβει τα ηνία της παγκόσμιας βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Παρά την υγειονομική κρίση, η Κίνα εξακολουθεί να έχει φιλόδοξα σχέδια να πρωτοστατήσει στην παγκόσμια αγορά πυρηνικής ενέργειας.

Ενώ οι στόχοι που είχε έθεσε το Πεκίνο έχουν καθυστερήσει σημαντικά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέλει να αναλάβει τα ηνία της παγκόσμιας βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Ενώ η καταστροφική εξάπλωση του COVID-19 στην Κίνα που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους είχε αναμφίβολα αρνητικό αντίκτυπο στις φιλοδοξίες της ενεργειακής βιομηχανίας της χώρας, ωστόσο, τα μεγαλύτερα εμπόδια για την κινεζική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας μπορούν στην πραγματικότητα να αποδοθούν στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη και χρονοβόρα την έγκριση νέων έργων στον κλάδο.

Η Κίνα, πιθανότατα, θα χάσει τον αριθμό στόχου των 58 gigawatt πυρηνικής ενέργειας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει την ικανότητα να αυξηθεί εκθετικά την επόμενη δεκαετία. Ερευνητές από την κινεζική κυβέρνηση έχουν δημοσιεύσει αριθμούς που δείχνουν ότι η «πυρηνική ικανότητα του έθνους θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί στα 130 gigawatts έως το 2030», όπως αναφέρεται σε ένα άρθρο του Bloomberg Green. Στην πραγματικότητα, 130 gigawatts πυρηνικής ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% της εθνικής παραγωγής ενέργειας, αλλά ακόμη και μια αναλογικά μικρή ποσότητα ενέργειας στην Κίνα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε παγκόσμια κλίμακα λόγω του μεγάλου μεγέθους της ενεργειακής βιομηχανίας της χώρας.

Και με αυτό το 10%, η Κίνα θα ανέβει γρήγορα στην κατάταξη των κορυφαίων παραγωγών πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο. «Η GlobalData Plc προβλέπει ότι η Κίνα θα περάσει τη Γαλλία το 2022 και θα διεκδικήσει την πρώτη θέση από τις ΗΠΑ τέσσερα χρόνια αργότερα», επισημαίνει το Bloomberg Green.

Επιπλέον, η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών συρρικνώνεται. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κοινό συναίσθημα για την πυρηνική βιομηχανία είναι ότι είναι καταδικασμένη», ανέφερε η Oilprice πέρυσι. «Λόγω των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου, όλο και περισσότερα εργοστάσια σταματούν τη λειτουργία τους και πολλά από αυτά που εξαρτώνται το κάνουν σε μεγάλο βαθμό χάρη στις σημαντικές κυβερνητικές επιδοτήσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider