Βήμα βήμα οι διαδικασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βήμα βήμα οι διαδικασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
Περιθώριο επανεξέτασης του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής στο επόμενο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης, δίνει η ΡΑΕ στον ΑΔΜΗΕ.

Το περιθώριο επανεξέτασης του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, στο επόμενο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) καθώς και αιτιολόγησης τυχόν καθυστέρησης δίνει στον ΑΔΜΗΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Όπως σημειώνει η Αρχή στην απόφαση έγκρισης του ΔΠΑ του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) για την περίοδο 2019 - 2028, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μπορεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Φάσης ΙΙ να έχει τεθεί στο Β’ εξάμηνο του 2022 και συγκεκριμένα στο τέλος Νοέμβρη, αλλά, βάσει των υφιστάμενων δεδομένων και χρονοδιαγραμμάτων των εν εξελίξει διαγωνιστικών διαδικασιών για την κατασκευή του έργου, δεν φαίνεται εφικτή η ολοκλήρωσή του ούτε εντός του 2022.

Γενικότερα, ως προς το έργο διασύνδεσης της Κρήτης, ο Ρυθμιστής αναφέρεται στα προβλήματα επάρκειας της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης για την περίοδο από το 2020 και μετά (όταν θα έχουν σβήσει οι πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ στο νησί) και στην αναγκαιότητα αφενός της έγκαιρης υλοποίησης της Φάσης Ι του έργου (διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου) και επιπρόσθετα της επιτάχυνσης της Φάσης ΙΙ του έργου διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Από την αξιολόγηση του Τελικού Σχεδίου ΔΠΑ περιόδου 2019-2028 και τις εξελίξεις που έχουν συντελεστεί έκτοτε, για τη Φάση Ι διαπιστώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ορισμένων εργασιών παρουσιάζει αποκλίσεις, με την ολοκλήρωση το έργου να προσδιορίζεται το Β’ εξάμηνο του 2020.

Έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας

Πρέπει να σημειωθεί ότι ως προς τη συνολική μεταφορική ικανότητα της διασύνδεσης της Κρήτης, η ΡΑΕ έχει διαχρονικά διατυπώσει την άποψη ότι ένα έργο τέτοιας στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για τη χώρα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του νησιού τουλάχιστον σε βάθος 20ετίας.

Το έργο της Διασύνδεσης της Κρήτης (Φάση Ι και Φάση ΙΙ) θεωρείται ως εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού, τη βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτροδότησής του, τη μείωση του κόστους παραγωγής σε αυτό και την επακόλουθη μείωση των χρεώσεων με τις οποίες επιβαρύνονται οι καταναλωτές όλης της Επικράτειας μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, καθώς και τη σημαντική ελάφρυνση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της Κρήτης.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο, ότι εχθές, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, δημοσιεύθηκε τελικά στη Διαύγεια η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου διασύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω συνεχούς ρεύματος, Αττική - Κρήτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider