Προχωρούν οι διαδικασίες για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρούν οι διαδικασίες για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. 

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα της λεγόμενης «μεγάλης διασύνδεσης» .

Στόχος είναι ως τις αρχές Νοεμβρίου να επιλεγούν οι ανάδοχοι μέσα από μειοδοτική διαδικασία.

Παράλληλα, στα τέλη Οκτωβρίου, εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών για τους Σταθμούς Μετατροπής, γεγονός που σημαίνει ότι οδεύουμε χωρίς προσκόμματα προς την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών του έργου.

Όπως είναι γνωστό η λεγόμενη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης προχωρά πλέον ως εθνικό έργο με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) και όχι ως μέρος του PCI Eλλάδα - Κύπρος - Ισραήλ όπως είχε επιχειρηθεί αρχικά καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη (ΑΔΜΗΕ, Euroasia και ο αντίστοιχος βελγικός "ΑΔΜΗΕ", Elia) δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε έναν κοινό τρόπο δράσης.

Σημειώνεται ότι εταιρείες κατασκευής καλωδίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν καταθέσει προσφορές για τα καλώδια της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διεξάγει η «Αριάδνη Interconnection».

Πρόκειται για καλώδια Συνεχούς Ρεύματος τάσης 500 kV και μεταφορικής ικανότητας 2x500 MW.

Αναλυτικά:

-Για το πρώτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική (δυτικό κύκλωμα) και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική προσφορές κατέθεσαν η Prysmian και η Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 255 εκατ. ευρώ.

-Οι ίδιες εταιρείες (Prysmian, Nexans) υπέβαλαν προσφορές και για το δεύτερο τμήμα, που αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο (ανατολικό κύκλωμα). Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 225 εκατ. ευρώ.

-Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής (σε Κρήτη και Αττική) με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προσφορές κατατέθηκαν από τις Prysmian, Nexans και την ΝΚΤ που συνεργάζεται με τα Ελληνικά Καλώδια. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ.

-Για το τέταρτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προσφορές κατέθεσαν οι εταιρίες Prysmian και Elettra. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider