Οι επενδυτές θέλουν να αλλάξουν τις πετρελαϊκές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επενδυτές θέλουν να αλλάξουν τις πετρελαϊκές

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής τίθεται πλέον ψηλά στην ατζέντα των διοικητικών συμβουλίων των μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων καθώς δέχονται πιέσεις από τους ακτιβιστές επενδυτές οι οποίοι όπως φαίνεται «δεν σηκώνουν» παραλείψεις σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται και από το παράδειγμα των Shell και BP οι οποίες υπό την πίεση της συμμαχίας Aiming for A (απαρτίζεται από επενδυτές που ελέγχουν το κατά πόσο η υποψήφια επιχείρηση έχει εντάξει στη στρατηγική της ενέργειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κλπ). Η Exxon Mobil και η Chevron μελετούν και παραθέτουν στους επενδυτές τους μια πρόταση-λύση σχετικά με τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Ακόμη στη Γαλλία, η Total βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των ακτιβιστών επενδυτών και αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη στρατηγική της. Ο αρμόδιος φορέας Phi Trust στη Γαλλία έλεγξε τα νέα δεδομένα που υπέβαλε ο όμιλος για τις περιβαλλοντικές του πρακτικές και θα επαγρυπνεί για την εφαρμογή τους.

Ύστερα από την τελευταία Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή, ο Γενικός Διευθυντής της Total, Patrick Pouyanné, δηλώνει ότι βασικός στόχος του ομίλου είναι να εναρμονιστεί με μια στρατηγική σύμφωνα με την οποία η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν θα ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου (από σήμερα και μέχρι το 2100).

Ανάμεσα στις πρακτικές που υιοθετεί η Total συγκαταλέγονται και η μείωση των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2016. Ωστόσο, αυτό που παραμένει προς διερεύνηση είναι αν αυτές οι διεκδικήσεις από την πλευρά των επενδυτών θα έχουν διάρκεια και θα αναγκάσουν τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν ανάλογες πρακτικές σε πιο μακροπρόθεσμο πλάνο.

Αυτό που σίγουρα θα εξακολουθήσει να συμβαίνει είναι ότι οι επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, η οποία με τη σειρά της θα τίθεται υπό αμφισβήτηση από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς ενώ το κράτος και η ΕΕ θα αναλαμβάνουν ρόλο «πυροσβέστη» με διάφορες ντιρεκτίβες οι οποίες θα προσπαθούν να δεσμεύσουν τα κράτη και τους οργανισμούς να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα. Το γεγονός όμως ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να παίρνουν στα σοβαρά το θέμα της κλιματικής αλλαγής ίσως να είναι και ο πιο καταλυτικός παράγοντας για ριζικές αλλαγές προς πιο φιλο-περιβαλλοντικές κατευθύνσεις.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider