Χριστουγεννιάτικες αγορές μετ' εμποδίων

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χριστουγεννιάτικες αγορές μετ' εμποδίων

Με τις επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων να αναμένονται την Παρασκευή, οι καταναλωτές συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται με τις ηλεκτρονικές τους παραγγελίες καθώς ακόμη και τα e-shop που παραμένουν σε λειτουργία και δεν έχουν «φρακάρει», παραδίδουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων με μεγάλες καθυστερήσεις.

Παρά το γεγονός ότι και στο πρώτο lockdown παρατηρήθηκε έκρηξη των Οnline αγορών από τους καταναλωτές και στο διάστημα που μεσολάβησε έγινε σαφές πως πρόκειται μία νέα καταναλωτική συνήθεια που ήρθε για να μείνει, στο δεύτερο κύμα η αγορά σε πολλές περιπτώσεις έδειξε να αιφνιδιάζεται ξανά και μην μπορεί ακόμα να προσαρμοστεί στις καινούριες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Ειδικά στα καταστήματα παιχνιδιών τα προβλήματα είναι τεράστια. Ήδη εκτός λειτουργίας βρίσκονται τα e-shop των αλυσίδων Jumbo, Μουστάκας ενώ και στις υπόλοιπες αλυσίδες οι καταναλωτές ενημερώνονται ότι οι παραγγελίες θα καθυστερήσουν σημαντικά. Το ενδεχόμενο δηλαδή τα χριστουγεννιάτικά δώρα για τα τα μικρά παιδιά να φτάσουν τελικά στον προορισμό τους μετά τα Χριστούγεννα είναι πολύ πιθανό, με τις εταιρείες να προσπαθούν ακόμα να εξυπηρετήσουν τις παραγγελίες που έχουν γίνει τη Black Friday.

Eκτός από τα παιχνίδια όμως και άλλοι κλάδοι του λιανεμπορίου αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Για παράδειγμα, στα είδη σπιτιού, η αλυσίδα Jysk επίσης σταμάτησε να δέχεται παραγγελίες και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε έως τα Χριστούγεννα να παραδοθούν οι ήδη υπάρχουσες. Οι καθυστερήσεις σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις των εταιρειών που συνεργάζονται με εταιρείες κούριερ είναι τεράστιες καθώς υπάρχει αδυναμία διαχείρισης του τεράστιου όγκου τους ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση για εκείνες που παραδίδουν με δικά τους μέσα.

Το «click away»

Η λύση του «click away», δηλαδή η ηλεκτρονική παραγγελία και στη συνέχεια παραλαβή από το κατάστημα είχε μπει στο τραπέζι των συζητήσεων το προηγούμενο διάστημα. Οι μεγάλες αλυσίδες εκτιμούν πως αυτός θα ήταν ένας τρόπος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να αποφορτιστούν τα συστήματα των εταιρειών κούριερ. Η μέθοδος αυτή, ωστόσο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στα μικρά καταστήματα όπως δήλωσε την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθάνασης και διαμηνύουν και οι φορείς του λιανεμπορίου. Ως εκ τούτο και όπως επισημαίνουν οι έμποροι, το click away θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο παράλληλα και με ανοιχτή την αγορά για να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ωστόσο το άνοιγμα της αγοράς αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση καθώς όπως παραδέχθηκε σήμερα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε Λονδίνο και Παρίσι όπου τα καταστήματα άνοιξαν, αποτελούν «καμπανάκι» για όλες τις υπόλοιπες χώρες. Επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών είναι στην επαναλειτουργίας της αγοράς να προηγηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν μικρή κινητικότητα, με πρώτα στη «σειρά», μετά τα εποχικά που άνοιξαν, να μπαίνουν τα κομμωτήρια και το κουρεία.

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα της αγοράς «δεν θα είναι όπως πολλοί είχαν φανταστεί», τόνισε ο κ. Πέτσας, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις όσον αφορά στο λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τις εκκλησίες την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης:

Η δύσκολη εξίσωση για το άνοιγμα της αγοράς και το «φάντασμα» των Harrods

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider