ΘΕΣγάλα: Πώς «στέρεψαν» τα ΑΤΜ γάλακτος

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΘΕΣγάλα: Πώς «στέρεψαν» τα ΑΤΜ γάλακτος
Ο βασικός λόγος όμως που η καλή ιδέα δημιουργίας των ΑΤΜs γάλακτος κατέρρευσε όπως λένε στην αγορά – ακούει στο όνομα Friesland.

Aπό τα μεγαλόπνοα σχέδια για εγκατάσταση δεκάδων ΑΤΜ γάλακτος σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας πριν από μία τριετία, έφτασε στα γκισέ των τραπεζών ζητώντας αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την χορήγηση νέας ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο λόγος για την ΘΕΣγάλα η θεσσαλική συνεταιριστική επιχείρηση η οποία εδρεύει στη Λάρισα και ιδρύθηκε το 2011 από παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας η οποία θέλησε να αλλάξει τα δεδομένα στην πώληση γάλακτος εισάγοντας στην ελληνική αγορά τους αυτόματους πωλητές.

Μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση της ΘΕΣγάλα, μιλούσε για καινοτομία στην αγορά, δημιουργώντας 63 καταστήματα αυτόματων πωλητών σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Μάλιστα η εταιρεία ανακοίνωσε και πρόγραμμα μέσω franchise επέκτασης της παρουσίας της στην Αθήνα με πλάνο δημιουργίας 30 νέων καταστημάτων.

Όμως το κόστος ανοίγματος ενός ΑΤΜ γάλακτος μόνο φθηνό δεν ήταν (ανέρχεται στις 120.000 ευρώ) με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να είναι χαμηλό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.

Επίσης η εξαγορά και ανάπτυξη της τυροκομικής μονάδας είχαν ως αποτέλεσμα οι συνολικές επενδύσεις να φτάσουν στα 10 εκατ. ευρώ σε 2,5 χρόνια, ενώ σε συνδυασμό και με τη συρρίκνωση της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στο συνεταιρισμό.

Η συμφωνία με τη Friesland

Ο βασικός λόγος όμως που η καλή ιδέα δημιουργίας των ΑΤΜs γάλακτος κατέρρευσε όπως λένε στην αγορά – ακούει στο όνομα Friesland.
Και αυτό γιατί το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής του Συνεταιρισμού αγοραζόταν από τον ολλανδικό κολοσσό Friesland, ο οποίος στην προσπάθεια του να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά ήθελε να ποντάρει στο θέμα της ελληνικότητας του γάλα που θα διέθετε.

Ως εκ τούτου αγόραζε την πρώτη ύλη από την ΘΕΣγάλα και μάλιστα σε τιμή υψηλότερη από αυτή που υπήρχε στην αγορά.
Όπως λένε στην αγορά το 80% της παραγωγής γάλακτος του Συνεταιρισμού εξαγοραζόταν από την Friesland, με αποτέλεσμα τα έσοδα να είναι υψηλά.

Όμως η προσπάθεια του ολλανδικού κολοσσού κατέρρευσε, με αποτέλεσμα ο Συνεταιρισμός να χάσει τον χρυσό πελάτη του και να απολέσει σημαντικό μέρος των εσόδων του.

Προβλήματα ρευστότητας

Τα προβλήματα της ΘΕΣγάλα ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες με τους εργαζόμενους να μένουν απλήρωτοι και τα χρήματα να στερεύουν. Η διοίκηση της ΘΕΣγάλα στράφηκε στην οικογένεια Καντώνια του Ομίλου Cosmos Aluminium η οποία πριν τις γιορτές εισέφερε το ποσό των 500.000 ευρώ (για να καλύψει ο συνεταιρισμός τις τρέχουσες υποχρεώσεις του), ενεχυριάζοντας όμως το εμπορικό σήμα της επιχείρησης.

Τότε ήταν που ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την οικογένεια Καντώνια προκειμένου να εξαγοράσουν την ΘΕΣγάλα. Αν και οι δύο πλευρές αρχικά το διέψευδαν, τελικά παραδέχτηκαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις.

Ωστόσο όπως αποκάλυψε το insider.gr την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, η ΘΕΣγάλα εξετάζει την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106 για τη διασφάλιση και προστασία της δραστηριότητάς της, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την οικογένεια Καντώνια, αν και τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως να έχει γίνει και σκοπίμως, προκειμένου να την αποκτήσουν απαλλαγμένη από χρέη.

Η διοίκηση πάντως της ΘΕΣγάλα, μιλώντας στο insider.gr διέψευσε ότι επίκειται κατάθεση αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές της, ενώ όπως είπαν «δεν υπάρχει ναυάγιο στις συζητήσεις με την οικογένεια Καντώνια, καθώς αυτές συνεχίζονται κανονικά».

Ωστόσο το θέμα είναι ότι στον Συνεταιρισμό υπάρχουν συσσωρευμένες ζημιές τριών χρόνων οι οποίες πρέπει να εξυπηρετηθούν. Η ανάγκη νέων κεφαλαίων, περί τα 8 με 9 εκατ. ευρώ είναι απολύτως αναγκαία, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των οφειλών αλλά και για την ανάπτυξη του συνεταιρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider