BBC: Τα ελληνικά νησιά που «διώχνουν» τους ντόπιους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
BBC: Τα ελληνικά νησιά που «διώχνουν» τους ντόπιους
Το Airbnb και ο τουρισμός στα αγαπημένα ελληνικά νησιά «κλέβουν» τα σπίτια των ντόπιων.

«Εξαφανισμένα» είναι τα σπίτια ή διαμερίσματα προς μακρόχρονη ενοικίαση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το BBC, τα τουριστικά ενοικιαζόμενα και οι μισθώσεις τύπου Airbnb έχουν εξαφανίσει τις μακροχρόνιες μισθώσεις κατοικιών και έχουν φέρει την αύξηση των ενοικίων.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τόσο στις μεγάλες πόλεις, όσο και στα αγαπημένα νησιά των τουριστών. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, στις περιπτώσεις των νησιών η κατάσταση είναι ακόμα πιο έντονη. Εκεί οι ντόπιοι δεν έχουν πια που να μείνουν.

Νησιά όπως η Πάρος, η Σαντορίνη ακόμα και η Κρήτη που είναι μεγαλύτερο νησί είναι ζωντανά παραδείγματα αυτού του φαινομένου.

«Δεν έχουν που να πάνε»

Για παράδειγμα το νησί της Πάρου έχει μόνιμο πληθυσμό 13.000 κατοίκων, όμως ο αριθμός των επισκεπτών έχει καταγράψει σημαντική άνοδο. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ του 2014 και του 2017, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε από 332.418 σε 421.418. Σύμφωνα με το Inside Airbnb, σήμερα, υπάρχουν 2.435 καταχωρήσεις για τουριστικά καταλύματα και το 82,9% αφορά ολόκληρα σπίτια ή μεγάλα διαμερίσματα.

Οι οικονομική κρίση έκανε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να στραφούν σε «λύσεις» όπως είναι το Airbnb για να αυξήσουν το εισόδημα τους. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC όμως, αυτό αποτελεί πλήγμα για τους μόνιμους κατοίκους που από τη μία δεν βρίσκουν σπίτια για να νοικιάσουν και από την άλλη η άνοδος των ενοικίων κάνει τα υπάρχοντα σπίτια/διαμερίσματα απλησίαστα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider