Οι κερδισμένοι της πανδημίας έχασαν κεφαλαιοποίηση 1,5 τρισ. από τα τέλη του 2020

Newsroom

Απώλειες ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία μετρούν πενήντα εταιρείες των οποίων τα κέρδη εκτινάχθηκαν την περίοδο της πανδημίας, καθώς οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στις μετοχές τους. 

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global, οι τεχνολογικοί όμιλοι κυριαρχούν στη λίστα των 50 εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία άνω των 10 δισ. δολαρίων που πραγματοποίησαν τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη το 2020.

Οι «νικητές» της πρώιμης πανδημίας, έχουν έκτοτε χάσει συνολικά περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής τους αξίας, που ισοδυναμεί με 1,5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times έχοντας ως βάση στοιχεία του Bloomberg.

Από τους μεγαλύτερους χαμένους είναι η εταιρεία τηλεδιάσκεψης Zoom, της οποίας οι μετοχές εκτινάχθηκαν έως και 765% το 2020. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει περίπου 80%, που ισοδυναμεί με πτώση της αγοραίας αξίας άνω των 77 δισ. δολαρίων. 

Η εταιρεία επικοινωνιών RingCentral που βασίζεται στο cloud, κμεταλλεύθηκε την άνθιση της απομακρυσμένης εργασίας το 2020, ωστόσο έκτοτε έχει χάσει περίπου το 90% της αξίας της, καθώς ανταγωνίζεται κολοσσούς τεχνολογίας όπως η Alphabet και η Microsoft.

Ο κατασκευαστής ποδηλάτων γυμναστικής Peloton ήταν ένας άλλος μεγάλος χαμένος, με τις μετοχές να υποχωρούν περισσότερο από 97% από το τέλος του 2020, που ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 43 δισ. δολαρίων στην αγοραία αξία.  Η Peloton δήλωσε την Πέμπτη ότι ο διευθύνων σύμβουλος Barry McCarthy θα παραιτηθεί και θα περικόψει το 15% του εργατικού δυναμικού της, το τελευταίο σε μια σειρά μέτρων εξοικονόμησης κόστους.

Η εταιρεία διαδικτύου Sea με έδρα τη Σιγκαπούρη είδε την χρηματιστηριακή της αξία να εκτοξεύεται στα 19 δισ. δολάρια σε 102 δισ.  δολάρια μετά την άνοδο της πανδημίας και για τις τρεις βασικές της επιχειρήσεις: gaming, ηλεκτρονικό εμπόριο και ψηφιακές πληρωμές. Ωστόσο, η εταιρεία έχει χάσει έκτοτε περισσότερο από το 60% της αξίας της.

Οι ελπίδες εμβολίων και η ζήτηση για ιατρικές θεραπείες ενίσχυσαν επίσης φαρμακευτικές ομάδες όπως η Moderna και η Pfizer το 2020, ωστόσο η δεύτερη έχει πλέον διαγράψει εντελώς τα κέρδη της από το 2020 και το 2021, παρά την από κοινού ανάπτυξη ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου εμβολίου μαζί με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech.

Μόλις επτά από τους 50 μεγαλύτερους εταιρικούς νικητές του 2020 απέκτησαν αξία στην αγορά: η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD, ο όμιλος ασφάλειας στον κυβερνοχώρο CrowdStrike, οι εταιρείες λογισμικού The Trade Desk και Datadog, η T-Mobile, η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας CATL και η διαδικτυακή αγορά της Λατινικής Αμερικής Mercado Libre

Ωστόσο, άλλες εταιρείες που σημείωσαν κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα πήγαν ακόμα καλύτερα, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών κολοσσών Nvidia και Amazon. Η Nvidia έχει προσθέσει περισσότερα από 1,9 τρισ. δολάρια σε αξία αγοράς από τα τέλη του 2020, χάρη στην έκρηξη των μετοχών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: