Πανελλαδική δημοσκόπηση: Αρνητικό στο ενδεχόμενο συνένωσης το 51% των φαρμακοποιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανελλαδική δημοσκόπηση: Αρνητικό στο ενδεχόμενο συνένωσης το 51% των φαρμακοποιών
Τα αποτελέσματα αναφορικά με τις υπηρεσίες των φαρμακείων και τις πιθανές συνενώσεις παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της 3ης ενότητας του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ.

Η αποζημίωση της διανυκτέρευσης αναδείχθηκε το πιο σημαντικό αίτημα των φαρμακοποιών, μέσα από τα αποτελέσματα πανελλαδικής δημοσκόπησης που πραγματοποίησε ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO. Την ίδια στιγμή, οι μισοί εκ των ερωτηθέντων τάσσονται κατά των συνενώσεων των φαρμακείων.

Ειδικότερα, το 40% των φαρμακοποιών απάντησε την αποζημίωση της διανυκτέρευσης ως το πλέον σημαντικό αίτημα που θα πρέπει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, το 31% την ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών, το 16% την επιστροφή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στο φαρμακείο και το 12% τη στήριξη των μονοεδρικών φαρμακείων.

Τα αποτελέσματα αναφορικά με τις υπηρεσίες των φαρμακείων και τις πιθανές συνενώσεις παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της 3ης ενότητας του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ με τίτλο «Η επιβίωση του φαρμακείου απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό».

Το εγχείρημα των συνενώσεων

Ο κλάδος ρωτήθηκε και για τις συνενώσεις φαρμακείων, με το 27% να δηλώνει ότι θα αποτελούσε πιθανή επιλογή η συνένωση του φαρμακείου του, το 22% να μη δίνει καμία απάντηση και το 51% να απαντά αρνητικά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η συντονίστρια της συζήτησης που ακολούθησε, Γ. Γραμματέας Δ.Σ Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Μέλος Δ.Σ ΙΔΕΕΑΦ του ΠΦΣ, Τακτική, Εκλέκτορας στον ΠΦΣ, Τζένη Μαυρίδη, σημείωσε ότι δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για τη θετική ή αρνητική έκβαση του εγχειρήματος των συνενώσεων: το νομοθετικό πλαίσιο και η αποδοχή του από τους φαρμακοποιούς. Σχολίασε ότι «είμαστε πλέον πιο έτοιμοι από ποτέ» και ότι η πεμπτουσία είναι ότι «μέσα από τη συνένωση μπορούμε να χτίσουμε μεγάλου μεγέθους ομάδες».

Ο Σεραφείμ Ζήκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΙΔΕΕΑΦ, Α’ Αντιπρόεδρος ΠΦΣ, αναλύοντας την τρέχουσα πραγματικότητα, πρόσθεσε πως η οικονομική κρίση, η απελευθέρωση του ωραρίου, ο έντονος ανταγωνισμός και η σταδιακή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και ένα περιβάλλον όπου οι συνενώσεις είναι η μοναδική λύση για το μικρό και το μεσαίο φαρμακείο που δεν έχει τα εργαλεία να ανταγωνιστεί τα μεγάλα φαρμακεία που ολοένα και μεγαλώνουν. «Αυτός ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν τρίτο να μπει στο ιδιοκτησιακό», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Δαγρές, Μέλος Δ.Σ. ΠΦΣ & Αντιπρόεδρος ΦΣΑ, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη του νομοθετικού πλαισίου καθυστέρησε ακριβώς για να διασφαλιστεί στο 100% ότι δεν θα επηρεάσει το ιδιοκτησιακό περιβάλλον των φαρμακείων.

Δωμάτιο φροντίδας στα φαρμακεία

Στην ίδια ενότητα ο Πρόεδρος της ΟΣΦΕ, Βασίλης Μπιρλιράκης, ανέφερε πως ο κλάδος οφείλει να μετασχηματιστεί τονίζοντας ότι το φαρμακείο πρέπει να αφήσει πίσω του τον προϊοντοκεντρικό χαρακτήρα και να θέσει στόχο την κάλυψη αναγκών (προαγωγή υγείας, πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση) για τους υγιείς πολίτες και την επίλυση προβλημάτων σε ασθενείς. Αυτό θα γίνει μέσω των προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών, οι οποίες είναι πλέον αποδεκτές από όλους, όπως είπε. Στο πλαίσιο αυτό το φαρμακείο πρέπει να εντάξει στο χώρο του το δωμάτιο φροντίδας του ασθενή, «το σημαντικότερο εργαλείο για να κάνουμε τη δουλειά μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να προσεγγίσει την τεχνολογία και να τη χρησιμοποιήσει υπέρ του ασθενή, με όραμα σε βάθος 15ετίας. Η φαρμακαποθήκη καλείται να υποστηρίξει αυτήν τη στρατηγική, διασφαλίζοντας το σταθερό εφοδιασμό, χωρίς διακυμάνσεις «όπως συμβαίνει με τις εξαγωγές» και καλύπτοντας όλες τις επιχειρηματικές υπηρεσίες του φαρμακείου.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» η πρώτη survivorship clinic για ασθενείς με καρκίνο

Γρίπη των πτηνών: Ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος επανεμφάνισης στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα

ΙΣΑ: Μηνυτήρια αναφορά για εξετάσεις από οπτικούς που πρέπει να γίνονται από οφθαλμιάτρους

gazzetta
gazzetta reader insider insider