«Εκτινάχθηκε» ο συνολικός πλούτος των Ρώσων ολιγαρχών στα 505 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εκτινάχθηκε» ο συνολικός πλούτος των Ρώσων ολιγαρχών στα 505 δισ. δολάρια
Ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας ήταν 606 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Οι μεγιστάνες της Ρωσίας πρόσθεσαν 152 δισεκατομμύρια δολάρια στον πλούτο τους τον περασμένο χρόνο, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλές τιμές των φυσικών πόρων της πατρίδας τους, ενώ περιορίστηκαν οι τεράστιες απώλειες που βίωσαν αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Μόσχα διαθέτει επισήμως 110 δισεκατομμυριούχους, αυξημένοι κατά 22 από πέρυσι, σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση του Forbes, η οποία ανέφερε ότι η συνολική περιουσία τους αυξήθηκε στα 505 δισεκατομμύρια δολάρια από 353 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη λίστα περιλαμβάνονται ορισμένοι ολιγάρχες όπως ο ιδρυτής της DST Global, Γιούρι Μίλνερ, ο ιδρυτής της Revolut, Νικολάι Στορόνσκι, ο ιδρυτής της Freedom Finance, Tιμούρ Τουρλόφ και οι συνιδρυτές της JetBrains, Σεργκέι Ντμίτριεφ και Βαλεντίν Κιπιάτκοφ.

Μάλιστα ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας ήταν 606 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 2,1% το 2022 υπό την πίεση των δυτικών κυρώσεων, αλλά κατάφερε να εξάγει πετρέλαιο, μέταλλα και άλλους φυσικούς πόρους στις παγκόσμιες αγορές, ιδιαίτερα στην Κίνα, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Το Top 3

Ο Αντρέι Μελνιτσένκο, ο οποίος έκανε περιουσία από τα λιπάσματα, κατατάχθηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας από το Forbes με εκτιμώμενη περιουσία 25,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλάσια από ήταν πέρυσι. Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Nornickel, ενεργειακού κολοσσού και μεγαλύτερου παραγωγού παλλαδίου και νικελίου στον κόσμο, αναδείχθηκε ως ο δεύτερος πλουσιότερος άνδρας στη Ρωσία με περιουσία 23,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Βλαντίμιρ Λίσιν της χαλυβουργίας NLMK έχασε τον θρόνο του και πλέον θεωρείται ως τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας με περιουσία 22,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Για 3η σερί χρονιά πλουσιότερη γυναίκα στον πλανήτη η κληρονόμος της L'Oreal: Το Top 10 - Η γαλλική πρωτιά

«Αμετακίνητος» από τον «θρόνο» του Μπερνάρ Αρνό: Κέρδισε 12 δισ. ευρώ σε 1 ημέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider