«Σείεται» η Deutsche Bank: Εκτοξεύτηκαν τα CDS, βυθίζεται η μετοχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σείεται» η Deutsche Bank: Εκτοξεύτηκαν τα CDS, βυθίζεται η μετοχή
Βουτιά σημειώνει η μετοχή της Deutsche Bank, μετά και την εκτόξευση των CDS την Πέμπτη το βράδυ, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών επιμένουν.

(upd 15:26) Βουτιά 10% σημειώνει η μετοχή της Deutsche Bank, μετά και την εκτόξευση των CDS την Πέμπτη το βράδυ, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών επιμένουν. Νωρίτερα σημείωνε απώλειες άνω του 14%.

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας υποχωρεί για τρίτη διαδοχική ημέρα και έχει πλέον απωλέσει πάνω από το 1/5 της αξίας της μόνο αυτόν τον μήνα. Τα CDS -μια μορφή ασφάλισης για τους ομολογιούχους μιας εταιρείας έναντι πιθανής χρεοκοπίας της- έκαναν άλμα στις 173 μονάδες βάσης την Πέμπτη το βράδυ, από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.

Η διάσωση έκτακτης ανάγκης της Credit Suisse από την UBS, στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank, προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για τη μετάδοση της κρίσης, η οποία επιδεινώθηκε από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Τα ομόλογα tier one (ΑΤ1) της Deutsche Bank -μια κατηγορία assets που βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα αυτή την εβδομάδα μετά την απομείωση των AT1 της Credit Suisse στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης- επιδόθηκαν επίσης σε ραγδαίο selloff.

Μετά την ολοκλήρωση μιας αναδιάρθρωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε το 2019, με στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας, η Deutsche Bank ανακοίνωσε 10 συνεχόμενα τρίμηνα κερδοφορίας. Η τράπεζα ανακοίνωσε ετήσια καθαρά κέρδη ύψους 5 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 159% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης CET1 - ένα μέτρο της φερεγγυότητας της τράπεζας - διαμορφώθηκε στο 13,4% στο τέλος του 2022, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ήταν 142% και ο δείκτης καθαρής σταθερής χρηματοδότησης 119%.

Τι λέει η Citi για τις πιέσεις στη Deutsche Bank και τα CDS

Πληθώρα ερωτημάτων δέχθηκε η Citi από πελάτες της σχετικά με το γιατί οι τράπεζες διαπραγματεύονταν τόσο αδύναμα σε CDS με ορισμένες σημαντικές κινήσεις ευρύτερα στα SUB CDS. «Η απάντηση είναι ότι πιστεύουμε ότι ενσωματώνει μια σειρά παραγόντων, όπως: i) μια αντίδραση στο σημαντικό ράλι μετά τη λύση της Credit Suisse και την αδυναμία της προηγούμενης εβδομάδας, ii) μια γενική αποστροφή κινδύνου δεδομένων των ζητημάτων στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Yellen έπρεπε να αλλάξει τη ρητορική της εντός 24 ωρών για να παράσχει πιθανή περαιτέρω βοήθεια στους καταθέτες, iii) τη βάση των μετρητών-CDS (καθώς τα CDS είναι γενικά μια φθηνή αντιστάθμιση από τα μετρητά), iv) πιθανές ανάγκες αντιστάθμισης αντισυμβαλλομένου, vi) σχετικά μικροί όγκοι και vii) καθώς οδεύουμε προς το Σαββατοκύριακο (δεδομένου του τι συνέβη τα τελευταία 2 Σαββατοκύριακα!). Όλα αυτά είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθήσουμε και, όπως έχουμε επισημάνει τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό που συμβαίνει στην αγορά περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία, αλλά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται σε χαμηλότερες ρυθμίσεις και κανόνες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.