ΕΥΔΑΠ: Ωριμάζει ο μεγάλος διαγωνισμός 200 εκατ. ευρώ για το «μέτωπο» των δήμων Σαρωνικού

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ένα σημαντικό «βήμα» προς την οριστική επίλυση του χρόνιου προβλήματος αποχέτευσης σε περιοχές των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας κάνει η ΕΥΔΑΠ με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου που θα εκπονήσει τις «ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ», προϋπολογισμού 3,2 εκ. ευρώ προ ΦΠΑ. Οι μελέτες αυτές θα οδηγήσουν στον μεγάλο διαγωνισμό εκτιμώμενου ύψους 200 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ, απρόβλεπτα κ.α.).

Τα παραπάνω έργα θα συμβάλλουν δραστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών που πέραν του σταθερού πληθυσμού (στη διακήρυξη γίνεται αναφορά για Σύνολο Ισοδύναμου Πληθυσμού άνω των 101 χιλ.) «φιλοξενούν» και χιλιάδες άτομα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα έργα διέρχονται από περιοχές με σημαντικά Συγκοινωνιακά Έργα (Παραλιακή Λεωφόρος Αγίας Μαρίνας – Σουνίου, Λεωφόρος Θορικού, Λεωφόρος Βάρης – Κορωπίου, Αττική Οδός), Αντιπλημμυρικά Έργα (Διευθετημένα, οριοθετημένα και αδιευθέτητα ρέματα, καθώς και σημαντικοί αγωγοί ομβρίων) και Έργα κύριων αγωγών Ύδρευσης.

Πρόκειται για έργο το οποίο η διοίκηση Σαχίνη – Τόσιου έχει εντάξει στον ευρύτερο προγραμματισμό της για επενδύσεις άνω των 800 εκατ. ευρώ στο αποχετευτικό μέτωπο.

Οι μελέτες

Η μελέτη αφορά στα έργα διαχείρισης ακαθάρτων του Δήμου Σαρωνικού, της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κρωπίας (Κορωπίου), που αναλυτικά περιγράφονται παρακάτω: Έργα συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων του Δήμου Σαρωνικού, της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κρωπίας, στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου.

Τα έργα εκτείνονται κυρίως από την Αγία Μαρίνα Κορωπίου μέχρι το Θυμάρι του Δήμου Σαρωνικού και περιλαμβάνουν 13 αντλιοστάσια και αγωγούς μεταφοράς μήκους περί τα 40 χλμ., εκ των οποίων τα 20 χλμ. αναπτύσσονται στο Νότιο παραλιακό τμήμα των Δήμων Σαρωνικού - Κρωπίας και τα υπόλοιπα 20 χλμ. στην ενδοχώρα των παραπάνω Δήμων, καθώς και Έργα εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις εντός σχεδίου περιοχές Αγίας Μαρίνας και Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κρωπίας και στις εντός σχεδίου περιοχές στις Δημοτικές Κοινότητες Καλυβίων (εξαιρουμένου του μεσογειακού οικισμού Καλυβίων), Σαρωνίδος, Αναβύσσου και Παλαιάς Φώκαιας του Δήμου Σαρωνικού καθώς και στην υπό ένταξη περιοχή Θυμάρι.

Τα έργα εκτείνονται σε έκταση περί τα 1.900 ha και περιλαμβάνουν δευτερεύοντες αγωγούς ακαθάρτων μήκους περί τα 380 χλμ., καθώς και τις ιδιωτικές συνδέσεις. Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Παιανίας – Κορωπίου και τα έργα διάθεσης των επεξεργασμένων εκροών βρίσκονται υπό κατασκευή και εξυπηρετούν μέχρι σήμερα το σύνολο του Δήμου Παιανίας (Δ.Ε. Παιανίας και Δ.Ε. Γλυκών Νερών), τον μεσογειακό τμήμα του Δήμου Κρωπίας – εκτός των οικισμών Αγίας Μαρίνας, Αγίου Δημητρίου και Κίτσι, καθώς επίσης και τις περιοχές του Δήμου Παλλήνης που βρίσκονται νοτίως της Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, συμπεριλαμβανομένων των ΒΙ.ΠΑ. και των περιοχών χονδρεμπορίου κλ. Παιανίας και Κορωπίου. Τέλος, στα φορτία σχεδιασμού του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας συμπεριλαμβάνεται ο οικισμός της Χαμολιάς. Η μελέτη θα εκπονηθεί σε δύο Φάσεις. Η προθεσμία για την παραλαβή σχεδίων ή αιτήσεων συμμετοχής έχει οριστεί για τις 11/04/2023.

Οι περιοχές

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει τις απορροές από τις Δημοτικές Κοινότητες Καλυβίων (εξαιρουμένου του μεσογειακού οικισμού Καλυβίων), Σαρωνίδος, Αναβύσσου και Παλαιάς Φώκαιας του Δήμου Σαρωνικού καθώς και από τους οικισμούς Αγίου Δημητρίου και Αγίας Μαρίνας του Δήμου Κρωπίας. Οι πολεοδομικές ενότητες που θα εξυπηρετούνται από τα έργα αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου του Νότιου Σαρωνικού κόλπου, σύμφωνα με τα δεδομένα των υφιστάμενων μελετών είναι:

ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: · Δ.Ε. Αναβύσσου: Π.Ε. Αναβύσσου, Π.Ε. Παραλίας Αναβύσσου, Π.Ε. Αγίου Νικολάου, Π.Ε. Λιθαρίου, Π.Ε. Επέκτασης Α' Κατοικίας, Ο.Σ. Κτηνοτρόφων, Ο.Σ. Δημοσίων Υπαλλήλων, Π.Ε. Επέκτασης Β' Κατοικίας και Π.Ε. Αγίου Παντελεήμονα. · Δ.Ε. Παλαιάς Φώκαιας: Π.Ε. Παλαιάς Φώκαιας, Ο.Σ. Α.Τ.Ε., Π.Ε. Επέκτασης Παλαιάς Φώκαιας, Π.Ε. Θυμαρίου, Π.Ε. Καταφυγίου, Ο.Σ. Ε.Τ.Ε. και Ο.Σ. Θεομήτωρ & Ρίμινι. · Δ.Ε. Σαρωνίδας: Π.Ε. Σαρωνίδας, Π.Ε. Επέκτασης Α' Σαρωνίδας, Π.Ε. Επέκτασης Β' Σαρωνίδας, Π.Ε. Επέκτασης Γ' Σαρωνίδας και Π.Ε. Επέκτασης Δ' Σαρωνίδας. · Δ.Ε. Καλυβίων Θορικού (άνευ οικισμού Καλυβίων): Π.Ε.5 Γαλάζιας Ακτής, Π.Ε.6 Λυκούριζας, Π.Ε.7 Παραλίας Καλυβίων Θορικού, Π.Ε.8 Λαγονησίου, Π.Ε.9 Φοινικιάς, Π.Ε.10 Κίτεζας – Λαγονησίου, Π.Ε.11 Τραμπουριάς και Π.Ε.4.

ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ: · 1η Π.Ε. Αγίας Μαρίνας, 2η Π.Ε. Αγίας Μαρίνας, 3η Π.Ε. Αγίας Μαρίνας, Π.Ε. Αγίου Δημητρίου, Π.Ε. Μακιλιάρι και εκτός σχεδίου περιοχές ανάντη των Π.Ε. Μακιλιάρι και Αγίας Μαρίνας. 

Στην μελέτη δεν περιλαμβάνεται η αποχέτευση του οικισμού του μεσογειακού τμήματος της Δ.Κ. Καλυβίων καθώς και του οικισμού Κουβαρά, οι οποίοι προβλέπεται να συνδεθούν με το υφιστάμενο ΚΕΛ Μαρκοπούλου.

Ο πληθυσμός

Στην περιοχή παρατηρείται μετακίνηση του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, κατά τους θερινούς μήνες. Ο μετακινούμενος αυτός πληθυσμός επιμερίζεται σ’ ένα ποσοστό που αφορά σε “εποχικούς κατοίκους” και ένα άλλο που αφορά σε “λουόμενους επισκέπτες”. Ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός αποτελείται από:

  • Τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.
  • Κατοικίες που αρχικά είχαν τον χαρακτήρα της δεύτερης θερινής κατοικίας, αλλά σταδιακά εξελίσσονται σε μόνιμη κατοικία. Το θέρος παρατηρείται σημαντική αύξηση του πληθυσμού από τη χρήση της δεύτερης κατοικίας ως μόνιμη θερινή κατοικία, είτε καθ’ όλη τη διάρκεια του θέρους, είτε μόνο σε αργίες και Σαββατοκύριακα.
  • Την καθαρή τουριστική κίνηση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μελέτης, αποκλειστικά κατά το θέρος.
  • Τον μεγάλο αριθμό θερινών επισκεπτών, που επισκέπτονται την περιοχή για κολύμβηση κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Τεκμηρίωση σκοπιμότητας του προς μελέτη έργου

Στην περιοχή δεν υπάρχει σύστημα διαχείρισης των αστικών λυμάτων. Τα λύματα σήμερα συλλέγονται σε βόθρους ή/και διατίθενται ανεξέλεγκτα, με συνέπεια τη μόλυνση των υπογείων και επιφανειακών υδάτων και την υποβάθμιση τόσο της ποιότητας ζωής των κατοίκων όσο και του περιβάλλοντος. Η σημασία των έργων αποχέτευσης για τη δημόσια υγεία και το επίπεδο ζωής σε οικιστικές περιοχές είναι απολύτως αυτονόητη. Στόχος των προτεινόμενων έργων είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεξέλεγκτης διάθεσης και η ορθολογική διαχείριση των λυμάτων σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική προστασία, την αειφορία και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Με την υλοποίηση των έργων διαχείρισης των λυμάτων, η ευρύτερη περιοχή αφενός θα αποτινάξει ένα σοβαρό στοιχείο υποβάθμισης της και αφετέρου θα αποκτήσει έναν ισχυρό σύμμαχο στην αναπτυξιακή της προσπάθεια.

Επιπλέον, με την κατασκευή των έργων θα εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ αφού οι οικισμοί Σαρωνίδα, Καλύβια Θορικού, Παλαιά Φώκαια, Ανάβυσσος, Αγία Μαρίνα Κορωπίου, αποτελούν οικισμούς Γ’ προτεραιότητας κατά την έννοια της παραπάνω Οδηγίας.

Οι κύριοι στόχοι της μελέτης είναι:

  • Η κατασκευή των κύριων αγωγών συλλογής - μεταφοράς των αστικών λυμάτων της περιοχής και των αντλιοστασίων τους, με περιβαλλοντικά ασφαλείς και κοινωνικά αποδεκτές μεθόδους.
  • Η κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις εντός σχεδίου περιοχές Αγίας Μαρίνας και Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κρωπίας και στις εντός σχεδίου περιοχές στις Δημοτικές Κοινότητες Καλυβίων (εξαιρουμένου του μεσογειακού οικισμού Καλυβίων), Σαρωνίδος, Αναβύσσου και Παλαιάς Φώκαιας του Δήμου Σαρωνικού καθώς και στην υπό ένταξη περιοχή Θυμάρι.

Δαπάνη Κατασκευής των έργων

Από παρόμοια έργα που έχει μελετήσει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, έχει εκτιμηθεί ότι η ανηγμένη δαπάνη κατασκευής ενός αποχετευτικού δευτερεύοντος δικτύου ακαθάρτων και των ιδιωτικών συνδέσεων αυτού, ανέρχεται σε ~ 60.000,00 € /ha. Επομένως το κόστος κατασκευής του δευτερεύοντος δικτύου ακαθάρτων στις εντός σχεδίου περιοχές Αγίας Μαρίνας και Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κρωπίας, και στις εντός σχεδίου περιοχές στις Δημοτικές Κοινότητες Καλυβίων (εξαιρουμένου του μεσογειακού οικισμού Καλυβίων), Σαρωνίδος, Αναβύσσου και Παλαιάς Φώκαιας του Δήμου Σαρωνικού, καθώς και στην υπό ένταξη περιοχή Θυμάρι, συνολικής έκτασης 1.900 ha ανέρχεται σε 114.000.000 ευρώ.

Όσον αφορά το κόστος των έργων συλλογής και μεταφοράς, όπως εκτιμήθηκε από την μελέτη «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡ.20580/2020 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ – ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΡΟΗΣ ΠΡΟΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΑΡΔΕΥΣΗ / ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ – ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΡΩΠΙΑΣ & ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ», (ΦΟΡΕΑΣ : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΑΝΑΔΟΧΟΣ : “HYDROMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.”, Δεκέμβριος 2020), αυτό ανέρχεται σε 36.000.000 ευρώ.

Βάσει των παραπάνω η συνολική δαπάνη κατασκευής του έργου (μέχρι το ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου) εκτιμάται σε 150.000.000 ευρώ (προ ΓΕ+ΟΕ, απροβλέπτων, αναθεώρησης, ΦΠΑ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: