Lamda – Ελληνικό: Ξεκινά η θεμελίωση του «Riviera Tower», υπογράφουν Intrakat - Bouygues – Πώς προχωρούν μεγάλοι διαγωνισμοί

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Διαδικασία δοκιμαστικής θεμελίωσης βρίσκεται σε εξέλιξη για τον οικιστικό πύργο Riviera Tower, στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, και μέχρι τέλος του επόμενου έτους θα αρχίσουν να κατασκευάζονται οι όροφοι.

Η συμφωνία για την κατασκευή του από την κοινοπραξία των Bouygues Batiment InternationalIntrakat θα υπογραφεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, χτες ο CEO της Lamda Development στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας που υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Οδυσσέας Αθανασίου και ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

Του χρόνου η κατασκευή ορόφων στον Πύργο Κατοικιών

Η θεμελίωση του Πύργου Κατοικιών βρίσκεται προ των πυλών, καθώς έχουν ήδη τοποθετηθεί δύο πάσσαλοι 55 μέτρων στο εργοτάξιο του πύργου. Η διαδικασία της θεμελίωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο, με βάση το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα της Lamda, ούτως ώστε η ανέγερση του πράσινου ουρανοξύστη των 200 μέτρων και σχεδόν 180 διαμερισμάτων να είναι ορατή στα τέλη του 2023. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία Bouygues Batiment International – Intrakat είχε επιλεγεί ως σύμβουλος με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI).

Οι υπόλοιποι διαγωνισμοί

Να σημειωθεί επίσης ότι για την κατασκευή του τμήματος του πάρκου που θα ολοκληρωθεί έως το 2025 (πρώτη φάση της ανάπτυξης του Ελληνικού) η Lamda αναμένει προσφορές έως τις 1/2/2023 και για την επιλογή του Early Contractor Involvement (ECI) για τη δημιουργία του κτηριακού συγκροτήματος Vouliagmenis Mall, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 350 έως 400 εκατ. ευρώ, η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι μέχρι 9/1/2023, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα και εφόσον δεν προκύψει κάποια αλλαγή. Η πρώτη φάση ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου, η οποία θα κοστίσει περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός πόλου πρασίνου 2.000 στρεμμάτων στα νότια προάστια.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι αξιολογούνται οι προσφορές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και της κοινοπραξίας Μυτιληναίος – Intrakat για τις αθλητικές εγκαταστάσεις (μεταφορά των υφιστάμενων από το παραλιακό μέτωπο εντός του πάρκου που θα δημιουργηθεί στο κυρίως ακίνητο). Σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό υπάρχει διαφοροποίηση, έπειτα από την απόφαση ορισμένες από τις αθλητικές εγκαταστάσεις να μεταφερθούν, με δαπάνες της Lamda, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στην Παιανία, τους Θρακομακεδόνες, τον Πειραιά και στο ΟΑΚΑ. Το έργο των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2024 εκτιμάται, μετά τις αλλαγές, στα 80 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αναβάθμισης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η παραχωρησιούχος επενδύει περί τα 20 εκατομμύρια εκτός Ελληνικού, αναβαθμίζοντας το Εθνικό Αθλητικό – Προπονητικό Κέντρο του Ολυμπιακού Χωριού, το Κλειστό Σπίτι του Στίβου & του Βόλεϊ Παιανίας και το Εθνικό Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ». 

Έως τον προσεχή Μάιο ξεκινά επίσης ο διαγωνισμός για τη Riviera Galleria, τον πολυτελή εμπορικό πόλο του Ελληνικού, που έχει προϋπολογισμό 130 εκατομμυρίων και αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Υπενθυμίζεται ότι στα 23.000 τετραγωνικά μέτρα του εμπορικού συγκροτήματος που σχεδίασε ο Ιάπωνας Kengo Kuma θα αναπτυχθούν σχεδόν 19.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων, για το 71% των οποίων έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένονται εξελίξεις και για τη συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, που αφορά στη δημιουργία δύο πεντάστερων, μέσω δύο SPVs στο οποίο η ΤΕΜΕΣ θα συμμετέχει με 70%. Έως τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί ο operator και ο αρχιτέκτονας τουλάχιστον ενός εκ των δύο παραθεριστικών μονάδων.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας

Στο Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας που υπέγραψαν χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου και ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, περιλαμβάνει την παράδοση μέχρι το Φθινόπωρο του 2023 των 4 κτηρίων στα οποία θα στεγαστούν 4 σωματεία ΑμεΑ (Αμυμώνη, Ερμής, Νίκη - Victor Artant, Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας), συνολική επένδυση 15 εκατ. που θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τη Lamda.  

Στον εν λόγω Δήμο θα μεταφερθούν επίσης χώρος από το πάρκο (παιδική χαρά), τρία διατηρητέα κτήρια για την εξυπηρέτηση των αναγκών στέγασης τοπικών συλλόγων, δημοτικού γηροκομείου και διοικητικών υπηρεσιών, ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και τα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία θα ανεγερθούν το νέο δημαρχείο και το μέγαρο του ποντιακού ελληνισμού. Το «σπίτι» των Ποντίων θα κατασκευαστεί με δαπάνη του βασικού μετόχου της Lamda, Σπύρου Λάτση.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μερών, η Lamda αναλαμβάνει να εξασφαλίσει την πρόσβαση των δημοτών και κατοίκων του Δήμου σε συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας του Ελληνικού και την ελεύθερη χρήση του σχετικού εξοπλισμού (ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.λπ.) μετά την ολοκλήρωση των έργων, ενώ θα μεριμνήσει ώστε, όταν προκύπτει ανάγκη πρόσληψης, τα βιογραφικά δημοτών και κατοίκων του Δήμου που θα της έχουν υποβληθεί, να αξιολογούνται κατά προτεραιότητα σύμφωνα με τις σχετικές διαδικασίες και πολιτικές της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: