Μυτιληναίος: Άλμα στο αέριο από την άνοιξη – Νέος εταιρικός μετασχηματισμός

Κώστας Δεληγιάννης

Την πεποίθηση των περισσότερων αναλυτών για άλμα των τιμών αερίου την επόμενη άνοιξη, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα έχουν αδειάσει οι αποθήκες καυσίμου στην Ευρώπη, συμμερίζεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για τη νέα πλατφόρμα Mytilineos Smart Cities, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι οι καιρικές συνθήκες θα αποτελέσουν τον καταλυτικό παράγοντα για την εξέλιξη των τιμών του καυσίμου. Υπενθύμισε ότι πριν από δύο μήνες, μιλώντας στον «Κύκλο Ιδεών», είχε εκτιμήσει πως οι τιμές στο TTF (το εικονικό ολλανδικό hub) θα αποκλιμακώνονταν στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ξεκινώντας στη συνέχεια να ανεβαίνουν εκ νέου. 

«Μεγάλοι οίκοι στο εξωτερικό πιστεύουν ότι επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη επάρκεια στις αποθήκες καυσίμου, υπάρχουν πλοία με αδιάθετα φορτία LNG και ο καιρός παραμένει ήπιος, ίσως μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου δεν θα έχουμε στις τιμές μεγάλες διακυμάνσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως πρόσθεσε, η πτώση του υδραργύρου, στη συνέχεια, θα δώσει ανοδική ώθηση στις τιμές. 

Οριακές ισορροπίες στο αέριο 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mytilineos, οι ισορροπίες στην αγορά του αερίου είναι πάρα πολύ οριακές, με συνέπεια οποιαδήποτε μικρή αναστάτωση να αυξάνει τις τιμές κατά μερικές 10άδες ευρώ. Το ορόσημο για το επόμενο έτος είναι ο Μάρτιος, όταν πλέον θα έχει ολοκληρωθεί η αποθεματοποίηση αερίου, χρησιμοποιώντας ποσότητες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις ευρωπαϊκές αποθήκες, με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του χειμώνα. Ο βαθμός αποθεματοποίησης θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα έχουν επικρατήσουν τους χειμερινούς μήνες που προηγήθηκαν. 

«Το κρίσιμο σημείο είναι αν οι αποθήκες θα έχουν στερέψει σε μεγάλο ή μικρό βαθμό», πρόσθεσε. Στην πρώτη περίπτωση, δεν είναι απίθανο να επικρατήσει πανικός στις αγορές. «Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η επόμενη μεγάλη εκτίναξη στις τιμές του καυσίμου θα γίνει την άνοιξη, τόνισε. 

Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου μετασχηματισμού 

Ο κ. Μυτιληναίος προανήγγειλε τον νέο εταιρικό μετασχηματισμό της Mytilineos, τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν τον επόμενο μήνα. Επισήμανε πως στις μεγάλες εταιρείες χρειάζεται να πραγματοποιούνται μεγάλες αναδιοργανώσεις ανά 5-6 χρόνια, ώστε να πάρουν καινούρια ώθηση. Σε αντίθετή περίπτωση, ειδικά οι εταιρείες που πηγαίνουν καλά, καθησυχάζουν. 

Σημείωσε πως στην περίπτωση της Mytilineos η αναδιοργάνωση έχει στόχο να αποσοβήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα μπορούσε να συμβεί στο απώτερο μέλλον, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματά της φέτος και το 2023 θα είναι πολύ καλά. «Ο μετασχηματισμός θα πρέπει να έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, να είναι φιλικός στους μετόχους και τους stakeholders, και πιο εύκολος στους εργαζόμενους», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, σημείωσε πως μέσω της αναδιοργάνωσης, στόχος είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε σταδιακά να δοθούν τα σκήπτρα στη νέα γενιά. Αν και δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την «αρχιτεκτονική» που θα αποκτήσει η εταιρεία, σημείωσε πως θα δημιουργηθεί ένας τομέας ενεργειακού utility, όπου εκεί θα υπαχθούν η λιανική ρεύματος και αερίου, οι υπηρεσίες facility management, καθώς και η πλατφόρμα Mytilineos Smart Cities, με προϊόντα για διάθεση από μικρούς οικισμούς έως προοδευτικά μεγάλες πόλεις. 

Αναφερόμενος στην έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσε ότι το περιθώριο κέρδους παρέμεινε σταθερό, με τα επιπλέον έσοδα να οφείλονται στην αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών. Επισήμανε πως η φορολόγηση οδηγεί τη λιανική αγορά ρεύματος σε διατίμηση, καθώς αν κάποιον μήνα η αγορά εξελιχθεί με ευνοϊκό τρόπο για τον προμηθευτή, η πολιτεία θα ανακτήσει τα όποια επιπλέον κέρδη, ενώ σημείωσε πως η φορολογία όλων των ενεργειακών κλάδων της εταιρείας ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια.     

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: