ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πώς ενισχύεται το χρηματοοικονομικό προφίλ – Οι νέες κινήσεις με τα ομόλογα και τα οφέλη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πώς ενισχύεται το χρηματοοικονομικό προφίλ – Οι νέες κινήσεις με τα ομόλογα και τα οφέλη
Μετά την ΑΜΚ και το deal με τον όμιλο Motor Oil – Βαρδινογιάννη για τις ΑΠΕ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προχώρησε σε «πακέτο» κινήσεων στον τομέα των ομολόγων. Το «ακριβό» ομόλογο, η συμφωνία πρόωρης αποπληρωμής με το 74% και η «ουρά» με τους λοιπούς ομολογιούχους. Πόσους τόκους γλυτώνει.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας (που αναμένεται να ολοκληρωθεί προσεχώς) ανάμεσα στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την Motor Oil για τις ΑΠΕ, που θα «συσφίξει» τη σχέση του κατασκευαστικού γκρουπ με έναν πανίσχυρο εταίρο (όμιλος Βαρδινογιάννη, νυν μετόχους της Ελλάκτωρ μάλιστα) και θα φέρει χρηματοδοτική ένεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με προφανή οφέλη, η εισηγμένη, συνεπής στις δεσμεύσεις της, προχωρά περαιτέρω τη μεγαλύτερη στρατηγική επιχειρησιακή κίνηση χρηματοοικονομικής εξυγίανσής της. Λαμβάνοντας περαιτέρω ανάσες, γλυτώνοντας από την καταβολή τόκων ετησίως άνω των 40 εκατ. ευρώ και βελτιώνοντας το προφίλ της.

Ως γνωστόν, χτες η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε αφενός την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων αξίας €500 εκατ. και €275 εκατ. (από τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ), αφετέρου την επίτευξη συμφωνίας με ομολογιούχος για την πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει προ ολίγων ετών με «αλμυρό» επιτόκιο, καθώς στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης που υπεβλήθη «πήρε πράσινο φως» από το σχεδόν 75% των ομολογιούχων. Οι οποίοι αθροιστικά «εκπροσωπούσαν» ομολογίες αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ετσι, με 74,2% θετική ανταπόκριση των ομολογιούχων στην πρόσκληση εξαγοράς ομολογιών που έληξε στις 21.9.22 προχωρά η αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου της θυγατρικής της ELLAKTOR VALUE PLC ονομαστικής αξίας 670 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε το 2019. Όσον αφορά στο υπόλοιπο ποσοστό των ομολογιούχων, συνολικά 25,8%, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται και αυτοί να μπούνε στη διαδικασία της πρόωρης εξόφλησης έως το τέλος του έτους με premium οριακά μεγαλύτερο αυτού που δόθηκε στο μεγάλο «πακέτο» των ομολογιούχων (στο 101%). Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, στις 15 Δεκεμβρίου η Ελλάκτωρ έχει έτσι κι αλλιώς δικαίωμα να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση και με τους υπόλοιπους ομολογιούχους που δεν συμφώνησαν στην αρχική φάση.

Ο όμιλος παράλληλα, ως «γέφυρα» εν μέρει, προχώρησε στην ταυτόχρονη έκδοση δύο ομολογιακών δανείων αξίας €500 εκατ. και €275 εκατ.. Σε αυτήν την κίνηση προέβησαν οι εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Τα ποσά αυτά θα χρηματοδοτήσουν την αποπληρωμή του Ομολόγου περίπου €675 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα €100 εκατ. θα διοχετευθούν σε νέες στρατηγικές επενδύσεις του τομέα παραχωρήσεων. Άλλωστε, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις είτε συμμετέχει σε μεγάλα έργα, είτε έχει κερδίσει σημαντικούς διαγωνισμούς (οδικά ΣΔΙΤ όπως του ΒΟΑΚ, στην Πελοπόννησο κ.α.) είτε διεκδικεί μεγάλα projects.

Να σημειωθεί ότι η καταβολή του τιμήματος στους Ομολογιούχους που πρόσφεραν τις Oμολογίες τους, συνολικής ονομαστικής αξίας €497 εκατ. έχει προγραμματιστεί για τις 23.9.2022.

Όπως σημείωσε χτες η εισηγμένη, η αποπληρωμή του ομολόγου βελτιώνει το χρηματοοικονομικό προφίλ του Ομίλου, με απαλλαγή από το οικονομικό κόστος των €42 εκατ. ετησίως, και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για χρηματοοικονομική και επιχειρησιακή ευελιξία και μεγαλύτερη ρευστότητα στο άμεσο μέλλον.

Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι η Γ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (θα διατηρήσει το 25% της νέας εταιρείας ΑΠΕ που θα δημιουργηθεί) είχε δώσει και το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του mega deal στις ΑΠΕ, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ (enterprise value 994 εκατ. ευρώ) για την μεταβίβαση από την εταιρεία του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προς την «MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», του ομίλου Βαρδινογιάννη. Η MORE θα καλύψει με την καταβολή μετρητών ποσού 330 εκατ. ευρώ τη συμμετοχή της σε ποσοστό 75% του μετοχικού κεφαλαίου. Ακολούθως η εταιρεία συμμετοχών θα λάβει τραπεζικό δάνειο περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Να αναφέρουμε ότι ο όμιλος έχει προχωρήσει και σε ΑΜΚ ύψους 120 εκατ. ευρώ, με τον βασικό μέτοχο Reggeborgh να προχωρά στην ενίσχυση κυρίως της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ που πλέον σε επίπεδο EBITDA προσεγγίζει το break even ενώ έχει χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων έργων ύψους 2,8 δις ευρώ. Στις 30.06.2022 ανέρχονταν σε 1,8 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2022 υπεγράφησαν συμβάσεις συνολικής αξίας 321 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την 30.06.2022 υπεγράφησαν συμβάσεις αξίας 24 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να βρίσκεται σε σαφή φάση ανάπτυξης. Επίσης έχουν εξασφαλισθεί νέα έργα ύψους 950 εκατ. ευρώ, οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν, ανεβάζοντας το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΑΚΤΩΡ.

Υπενθυμίζεται ότι χτες η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι:

1. Προέβη στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους €500 εκατ., σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4548/2018 και το αρ. 14 του ν. 3156/2003 ως ισχύει, διάρκειας 18 μηνών, το οποίο καλύφθηκε στο σύνολό του από την τράπεζα με την επωνυμία «Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία», με σκοπό τη μερική χρηματοδότηση της αποπληρωμής πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών (Ομολογίες) του διεθνούς ομολόγου εκδόσεως της θυγατρικής της ELLAKTOR VALUE PLC (Εκδότρια), συνολικής ονομαστικής αξίας €670 εκατ., λήξης την 15η Δεκεμβρίου 2024.

2. Η εξ’ ολοκλήρου θυγατρική της, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., προέβη επίσης στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους €275 εκατ., σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4548/2018 και το αρ. 14 του ν. 3156/2003 ως ισχύει, διάρκειας έως την 31η Δεκεμβρίου του 2037, οι Σειρές Α και Β του οποίου καλύφθηκαν πλήρως από την τράπεζα με την επωνυμία «Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία» και την τράπεζα με την επωνυμία «Alpha Bank Α.Ε.», με σκοπό τη χρηματοδότηση της αποπληρωμής των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεών της έναντι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., την κάλυψη ομολογιακού δανείου εκδόσεως της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., καθώς τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

3. Την 21.09.2022, έληξε η προσφορά εξαγοράς έναντι μετρητών της Εκδότριας προς τους κατόχους των Πρώτης Τάξης Εξασφαλισμένων Ομολογιών (Ομολογιούχοι), συνεπεία επέλευσης γεγονότος Αλλαγής Ελέγχου, το οποίο ενεργοποίησε υποχρεωτική, για την Εκδότρια, πρόταση εξαγοράς των Ομολογιών, σε τιμή 101%, σύμφωνα με το ισχύον συμβατικό πλαίσιο των Ομολογιών και το σχετικό από 01.08.2022 Δελτίο Προσφοράς. Η προσφορά εξαγοράς των Ομολογιών ξεκίνησε την 01.08.2022 και μέχρι τη λήξη της στις 21.09.2022, Ομολογιούχοι που διακρατούσαν Ομολογίες ονομαστικής αξίας €497 εκατ. (ήτοι ποσοστό 74,2% του συνόλου των Ομολογιών) αποδέχθηκαν την προσφορά εξαγοράς. Η καταβολή του τιμήματος στους Ομολογιούχους που πρόσφεραν τις Oμολογίες τους θα πραγματοποιηθεί την 23.09.2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ΤΑΙΠΕΔ, τα μεγάλα assets και ο εκλογικός κύκλος – Ο ορίζοντας Απριλίου 2023 για Αττική Οδό και ΔΑΑ

ΕΡΓΟΣΕ: Εισέρχονται στις… βασικές «ράγες» τα 6 έργα των 4 δισ. ευρώ – Από αρχές Οκτωβρίου ο Ανταγωνιστικός Διάλογος

Prodea: Στα 2,6 δισ. ευρώ η εύλογη αξία των ακινήτων της ΑΕΕΑΠ – Τι «βλέπει» για το real estate

gazzetta
gazzetta reader insider insider