Costa Navarino: Τα αυξημένα έσοδα του 2022 και οι επενδύσεις που έρχονται

Νίκη Παπάζογλου

Με στόχο να μετατρέψει την Μεσσηνία σε έναν ολοκληρωμένο προορισμό, ικανό να καλύψει τις ανάγκες μιας μεγάλης γκάμας επισκεπτών, προχωρά το επενδυτικό πλάνο της η Costa Navarino, το οποίο περιλαμβάνει τόσο την κατασκευή νέων μονάδων όσο και την  αποπεράτωση και παράδοση των ανεξάρτητων κατοικιών Costa Navarino Residences.

Ανοδική πορεία το 2022

Ήδη άλλωστε το σύνθετο τουριστικό συγκρότημα έχει καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις του κοινού, καταγράφοντας ιδιαιτέρως ανοδική πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρονιά φέτος θα κλείσει με αύξηση πωλήσεων της τάξης του 30% σε συγκρίσιμη βάση με την προ πανδημική χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, 2019 ενώ με πολλαπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον μέσο όρο και με την προσφορά να αδυνατεί να καλύψει την ζήτηση κινούνται και οι πωλήσεις ακινήτων.

Σημειωτέον ότι το 2019, όπου υποδομές και δράσεις ήταν λιγότερες, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 78.874.419  ευρώ ενώ σε επίπεδο εταιρείας ο τζίρος έφτασε τα 51.428.303 ευρώ. Αντίστοιχα, τα συνολικά έσοδα (ξενοδοχεία, πωλήσεις ακινήτων κτλ)  ανήλθαν σε επίπεδο Ομίλου, το 2019, στα 99.817.913 ενώ σε επίπεδο εταιρείας στα 69.488.807. 

Πέρα δε από την αυξημένη επισκεψιμότητα την υψηλή σεζόν, η Costa Navarino φαίνεται να επιτυγχάνει και το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν, χάρη στο συνδυασμό αλητικών δραστηριοτήτων και υποδομών. Για παράδειγμα αυτό το Σαββατοκύριακο, συγκεκριμένα από τις  8 έως 11 Σεπτεμβρίου αναμένεται να φιλοξενήσει το Greek Maritime Golf Event, ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά γκολφ που διεξάγεται στην χώρα για 8η χρονιά, συγκεντρώνοντας πάνω από 100 ανώτατα στελέχη της ναυτιλίας. Όσο για την φετινή χρονιά, υπολογίζεται ότι θα ρίξει αυλαία στα τέλη Νοεμβρίου, έχοντας μάλιστα ξεκινήσει από τις 20 Φεβρουαρίου για το ξενοδοχείο The Westin Resort Costa Navarino κι από τις 24 Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, για το The Romanos, a Luxury Collection Resort. 

Ενδεικτικές του θετικού προσήμου που αναμένεται στο τέλος της χρονιάς είναι και οι επιδόσεις του νέου ξενοδοχείο W Costa Navarino, το πρώτο της W Hotels στην Ελλάδα, μέλος του χαρτοφυλακίου Marriott Bonvoy, το οποίο βρίσκεται στο Navarino Waterfront, τη νέα περιοχή ανάπτυξης της Costa Navarino. Το κατάλυμα που άνοιξε κι επισήμως τις πύλες του τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, πριν δηλαδή από περίπου έναν μήνα, κατέγραψε πληρότητες άνω του 80%.

Να υπενθυμίσουμε ότι το W Costa Navarino είναι χτισμένο σε μια παραθαλάσσια έκταση 130 στρεμμάτων στον κόλπο του Ναβαρίνου με θέα τη Σφακτηρία και φόντο το φυσικό τοπίο της Μεσσηνίας. Με πρωτοπόρα για την περίπτωση της χώρας μας βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, (φυτεμένες στέγες σε έκταση 6.500 τ.μ., φυσικό αερισμό και φωτισμό κτλ, εξοικονόμηση νερού και κατανάλωση «πράσινης» ενέργειας) απευθύνεται σε επισκέπτες που έχουν κλείσει το 12ο έτος της ηλικίας τους. Πέρα από το βασικό ξενοδοχειακό συγκρότημα περιλαμβάνει και βίλες και οι επισκέπτες του έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των  «Fabulous Infinity Swim Up δωματίων, δηλαδή με άμεση πρόσβαση σε μία από τις πισίνες, των Spectacular Panorama δωματίων, δωματίων με απεριόριστη θέα και των WOW Beachfront Infinity βίλες, με ιδιωτική βεράντα και πισίνα αλλά και με άμεση πρόσβαση στην παραλία».

Στις ισχυρές επιδόσεις θα πρέπει να προστεθεί και η διάρκεια παραμονής των επισκεπτών, η ευρεία γκάμα των χωρών από τις οποίες προέρχονται αλλά και οι repeaters, οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες δηλαδή, οι οποίοι υπολογίζεται ότι ξεπερνούν φέτος το 30%. Αρκεί να αναφέρουμε ότι με μόλις δύο μήνες κενούς, η μέση παραμονή των επισκεπτών, φτάνει πλέον τις 4,9 μέρες ενώ ανέρχεται στις 7 ημερες για τους γκόλφερ που επισκέπτονται το resort για κάποιο αγώνα ή για να απολαύσουν τα 4 γήπεδα γκολφ που είναι πλέον σε λειτουργία και αντιστοιχούν στο 50% των διαθέσιμων υποδομών γκολφ που υπάρχουν συνολικά στη χώρα μας. Η μερίδα του λέοντος των επισκεπτών δε, προέρχεται από την Γερμανία, την Βρετανία, την Γαλλία και την Ελλάδα ενώ αισθητή έκαναν φέτος την παρουσία τους και οι αμερικανοί τουρίστες οι οποίοι διπλασιάστηκαν σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Επενδύσεων συνέχεια

Η προαναφερθείσα ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με όχημα τα νέα προϊόντα κι υπηρεσίες που η εταιρεία σχεδιάζει. Να θυμίσουμε ότι το μεγάλο επενδυτικό πλάνο της Temes περιλαμβάνει νέα ξενοδοχεία, όχι αποκλειστικά πεντάστερα, ώστε να καλύψει και άλλα κοινά, πάντα όμως, με υψηλό επίπεδο προσφερόμενης υπηρεσίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, την επόμενη χρονιά ο Όμιλος σχεδιάζει να λειτουργήσει μια σειρά από νέες υποδομές με κυρίαρχο το Mandarin Oriental, Costa Navarino, που θα αναφέρεται σε πολύ υψηλής εισοδηματικής στάθμης κοινό. Το παραθαλάσσιο υπερπολυτελές resort θα περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα, μεγάλες βεράντες με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, καθώς και πέντε εστιατόρια και μπαρ. Επιπλέον θα διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις spa - με πισίνα 25μ. που θα εκτείνεται σε ανοικτό και κλειστό χώρο - και γυμναστηρίου έκτασης 1.500 τ.μ. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ξενοδοχείου έχουν επιμεληθεί το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη και το K-Studio, σύμφωνα με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης της Costa Navarino.

Το νέο ξενοδοχείο μάλιστα θα γειτνιάζει οπτικά με το W Costa Navarino ενώ τις δύο μονάδες θα ενώνει η Navarino Agora, μια ανοικτή αγορά με επιλεγμένα καταστήματα, street food, υπαίθριο σινεμά και πολλά happenings. Αυτή η νέα προσθήκη στην Costa Navarino, με βάση τη διοίκηση της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. έρχεται για να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία του επισκέπτη με μια πληθώρα νέων εμπειριών.

Όσο για την επόμενη φάση επενδύσεων αφορά στο Navarino Blue, στην περιοχή του Ριζόμυλου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι ήδη οριοθετημένη ως τμήμα της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας και στόχος είναι να αναπτυχθούν θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: