Τράπεζες: Τα 4 νέα επιχειρηματικά μοντέλα με στόχο την αύξηση των εσόδων

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Τράπεζες: Τα 4 νέα επιχειρηματικά μοντέλα με στόχο την αύξηση των εσόδων
Υιοθετώντας τις καινοτόμες στρατηγικές των αποκλειστικά ψηφιακών ανταγωνιστών τους, οι παραδοσιακές τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδα τους κατά περίπου 4% ετησίως. Ποια τραπεζικά μοντέλα μπορούν να ενισχύσουν το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών και να τις διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό.

Από τη δημιουργία ενός σύνθετου μοντέλου εξυπηρέτησης, με συνδυασμό φυσικής εξυπηρέτησης στα καταστήματα και εξ αποστάσεως παροχής προϊόντων και υπηρεσιών με χρήση της τεχνολογίας (phygital), έως τη δημιουργία ξεχωριστών ψηφιακών τραπεζών (BankTech) και με συνεχείς επενδύσεις για την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών τους που θα υποστηρίζουν ένα πελατοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας, ο μετασχηματισμός των ελληνικών τραπεζών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα ως προϋπόθεση επιβίωσης στο συνεχώς εντεινόμενο περιβάλλον του ανταγωνισμού.

Η διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών που σε μία επόμενη φάση θα οδηγήσει και στην εξειδίκευση του προφίλ τους, δεν αποτελεί ανάγκη απλά υπό την πίεση των fintech και των συνεχών εξελίξεων της τεχνολογίας. Πλέον, μετά από μια μακρά περίοδο μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων που συρρίκνωσε δραματικά την βασική πηγή εσόδων των τραπεζών – τα έσοδα από τόκους -, ο μετασχηματισμός των τραπεζών αποτελεί ανάγκη για την αύξηση των εσόδων τους. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αποτελεί προβληματισμό και εξέλιξη στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με μελέτη της Accenture, επανεξετάζοντας τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και υιοθετώντας τις καινοτόμες στρατηγικές των αποκλειστικά ψηφιακών ανταγωνιστών τους, οι παραδοσιακές τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδα τους κατά περίπου 4% ετησίως. To ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε πρόσθετα έσοδα που ξεπερνούν το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2025.

Η μελέτη «The Future of Banking: It’s time for a change of perspective» αναλύει τα επιχειρηματικά μοντέλα ~100 κορυφαίων παραδοσιακών τραπεζών και περίπου 200 αποκλειστικά ψηφιακών ανταγωνιστών τους σε 11 χώρες καθώς επίσης το ρόλο που διαδραματίζουν στην τραπεζική αλυσίδα αξίας (banking value chain). Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, εντοπίστηκαν δύο κοινά επιχειρηματικά μοντέλα:

- Γραμμικά (παραδοσιακά) επιχειρηματικά μοντέλα, όπως εκείνα στα οποία οι τράπεζες πωλούν αποκλειστικά τα δικά τους προϊόντα, εκείνα όπου διανέμουν προϊόντα τρίτων εταιριών μέσα από τα δικά τους κανάλια και εκείνα στα οποία παρέχουν τεχνολογία ή τραπεζικές υπηρεσίες σε τρίτους οργανισμούς.

- Μη γραμμικά (προσαρμόσιμα) επιχειρηματικά μοντέλα, όπου οι τράπεζες συνθέτουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, προσθέτοντας αξία πέρα από την αξιοποίηση των καναλιών διανομής τους, καθώς και περιπτώσεις όπου οι τράπεζες ενσωματώνουν τις λύσεις τους σε υπηρεσίες τρίτων οργανισμών (π.χ. υπηρεσίες ‘buy now, pay later’)

Πολλές από τις κορυφαίες τράπεζες που αναλύονται στη μελέτη υιοθετούν γραμμικά (παραδοσιακά) επιχειρηματικά μοντέλα. Ωστόσο, η μελέτη διαπιστώνει ότι όσες τράπεζες αποδεσμεύσουν τα παραδοσιακά τραπεζικά προϊόντα τους και συνεργαστούν με τρίτες εταιρείες για την ανάπτυξη και προσφορά νέων εξατομικευμένων λύσεων, μπορούν δυνητικά να επιτύχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη και υψηλότερες αποτιμήσεις στην αγορά. Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας μη γραμμικά επιχειρηματικά μοντέλα, οι τράπεζες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξής τους έως και 3,8%, γεγονός το οποίο θα οδηγούσε σε επιπλέον έσοδα ύψους 518 δις. δολαρίων έως το 2025.

Η μελέτη επισημαίνει ότι μεταξύ 2018 και 2020, οι αποκλειστικά ψηφιακοί παίκτες της αγοράς είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις παραδοσιακές τράπεζες. Ωστόσο, όσοι από αυτούς υιοθέτησαν μη γραμμικά επιχειρηματικά μοντέλα πέτυχαν 76% ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) στα έσοδά τους, ενώ οι ψηφιακοί παίκτες που μιμήθηκαν τα παραδοσιακά τραπεζικά μοντέλα των τραπεζών πέτυχαν μόλις 44% CAGR στην ίδια περίοδο.

Επιπρόσθετα, η μελέτη προτείνει τρόπους με τους οποίους οι παραδοσιακές τράπεζες μπορούν να αξιοποιήσουν τα δυνατά τους σημεία -τον ισχυρό ισολογισμό τους, την τεχνογνωσία τους στη διαχείριση κινδύνου και την εμπειρία τους στο κανονιστικό πλαίσιο- προκειμένου να ενισχύσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, προτείνεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός από τα ακολούθα μοντέλα ή συνδυασμό αυτών:

- Αποκλειστική πώληση προϊόντων της τράπεζας με έλεγχο σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας, έχοντας ως βασικό μοχλό ανάπτυξης την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς κυρίως μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές.

- Ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που βασίζεται στα τραπεζικά κανάλια διανομής (φυσικά ή ψηφιακά) για τη διάθεση τραπεζικών και χρηματοοικονομικών προϊόντων από άλλες εταιρείες και δημιουργία μιας αγοράς (marketplace) για τη διανομή μη τραπεζικών προϊόντων.

- Παροχή τραπεζικών υπηρεσιών ή τεχνολογίας (banking as a service) σε άλλους οργανισμούς με στόχο την επίτευξη μεγάλης κλίμακας.

- Ανάπτυξη εντελώς νέων λύσεων για τους τελικούς πελάτες δημιουργώντας ή ομαδοποιώντας κατακερματισμένα προϊόντα και υπηρεσίες (τραπεζικά ή μη), που μπορούν να διανεμηθούν είτε από τραπεζικά είτε άλλα δίκτυα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:02

FIFA: Ισπανία και Πορτογαλία «επιστρατεύουν» την Ουκρανία για το Μουντιάλ του 2030

15:46

Σε χαμηλό 15 μηνών το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Αύγουστο

15:43

Γαλλία: Το γερμανικό πακέτο των 200 δισ. ευρώ απειλεί να αποδυναμώσει ορισμένες χώρες

15:36

ADP: Καλύτερες των εκτιμήσεων οι προσλήψεις εργαζομένων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο 

15:36

ΙΣΑ σε ΕΟΠΥΥ: Άμεση ένταξη σε ειδικό κωδικό της αμοιβής των εξετάσεων που αφορούν στη Covid-19

15:33

Την 1η Νοεμβρίου οι βουλευτικές εκλογές στη Δανία

15:29

(Πάρα) πολλά τα λεφτά των δικαστικών εξόδων στο... σίριαλ της εξαγοράς της Twitter από τον Μασκ 

15:27

Η Ευρώπη μπροστά σε πολλούς δύσκολους χειμώνες - Τα τρία σενάρια της Pictet

15:23

Κομισιόν: Νέα συμφωνία συνεργασίας υπογράφεται αύριο με την UEFA

15:21

Πέθανε ο πατέρας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

15:10

ΙΕΑ: Η ζήτηση αερίου στην Ευρώπη στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το 2022

15:06

Εκπρόσωπος γερμανικού ΥΠΕΞ: Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο

14:59

Σχοινάς: Η ρωσική παραπληροφόρηση στοχεύει να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία

14:57

Υπ. Μετανάστευσης για Τουρκία: Προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της για να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα

14:51

Amazon Web Services: Στο νησί της Νάξου οι έξυπνες τεχνολογίες με το έργο Smart Island

14:50

Μακρόν: Διμερής συνάντηση αύριο με Ερντογάν και με ηγέτες Βρετανίας, Σερβίας, Κοσσόβου

14:44

Ρωσία: «Εξαιρετικά επικίνδυνα» τα σχόλια για αμερικανικό πλήγμα στην Κριμαία

14:43

Σε υψηλό 16 ετών τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ

14:39

Νέα Εποχή για την Ardu Prime, premium partner της EuroLeague

14:38

Γερμανία: Διαφωνία για το πλαφόν στο αέριο μεταξύ υπ. Οικονομίας και προμηθευτών ενέργειας

14:36

Ισπανία: Η κεντρική τράπεζα «κόβει» την ανάπτυξη του 2023 - Μεγάλη αύξηση στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

14:32

Bitcoin: «Ισορροπεί» λίγο πάνω από τα 20.000 δολάρια - Ο Μασκ επεφύλασσε κέρδη και για το Doge

14:27

Το εταιρικό Παραγωγικό Δίκτυο της Εθνικής Ασφαλιστικής ταξιδεύει στην Ελούντα!

14:23

Βρετανία: H Λιζ Τρας επιμένει για τη μείωση των φόρων, παρά την εσωκομματική αμφισβήτηση

14:16

Η σούπερ εφαρμογή «Χ» του Έλον Μασκ θυμίζει πολύ το WeChat...

14:13

Έως 1,5 δισ. ευρώ μπορεί να εξοικονομήσει η Ελλάδα με την απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών

14:10

ΠΟΕ: Η μεγάλη εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου για το 2023 «δείχνει» προς ύφεση

14:08

Η Sixt θα αγοράσει 100.000 ηλεκτρικά οχήματα από την BYD για την Ευρώπη

14:06

ΠΕΦ: Τα νέα όρια των προϋπολογισμών βάζουν φρένο στις επενδύσεις

14:01

Paypal: Δίψα για Ταξίδια - Πώς να παραμείνετε ασφαλείς σε έναν κόσμο ψηφιακών πληρωμών