Τα σκληρά lockdown στην Κίνα «πληγώνουν» την Apple

Newsroom

Καθώς η Tesla ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου σε λειτουργία το Gigafactory στη Σαγκάη μετά το κλείσιμο από τις 28 Μαρτίου λόγω της καραντίνας για τον κορονοϊό, ο τεχνολογικός «γίγαντας» της Apple, αντιμετωπίζει μια νέα απειλή διακοπής της παραγωγής της στην Κίνα για ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της.

Αξιωματούχοι της πόλης του Zhengzhou, βορειοανατολικά της Σαγκάης, ανακοίνωσαν στις 15 Απριλίου, lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας, σύμφωνα με το Bloomberg, στην περιοχή όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone της Apple που λειτουργεί από την Foxconn Technology Group με έδρα την Ταϊβάν. Το lockdown οδήγησε την εταιρεία να απαιτήσει από τους υπαλλήλους της να κάνουν υποχρεωτικά τεστ Covid.

Η Foxconn, η οποία συναρμολογεί τα iPhone της Apple στο εργοστάσιο του Zhengzhou, στις 14 Μαρτίου έκλεισε επίσης τα εργοστάσιά της στο Shenzhen στη νότια Κίνα, κοντά στο Χονγκ Κονγκ, αφού οι αρχές της πόλης εφάρμοσαν ένα νέο αυστηρό lockdown.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα lockdown στην Κίνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια παραγωγής 6 έως 10 εκατομμυρίων μονάδων iPhone, ενώ άλλα προϊόντα της Apple που επηρεάζονται από τα lockdown είναι το MacBook Pro και το iPad Air.

Η Pegatron και η Quanta Computers, άλλοι προμηθευτές της Apple που εδρεύουν στην Ανατολική Κίνα, φέρεται να έχουν κλείσει επίσης τις μονάδες παραγωγής τους.

Η επίδραση που θα έχουν οι τερματισμοί παραγωγής στη μετοχή της Apple είναι αβέβαιη, καθώς η μετοχή υποχώρησε 3% στις 14 Απριλίου στα 165,29 δολάρια, πριν από την ανακοίνωση της παύσης λειτουργίας του εργοστασίου, ενώ σήμερα θα υπάρξει ένα πιο ξεκάθαρο δείγμα. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο πως οι ισχυροί επενδυτικοί οίκοι δε θα αφήσουν τη μετοχή της Apple να υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς αποτελεί ένα χαρτί στο οποίο έχουν τοποθετηθεί μέχρι και ασφαλιστικά ταμεία των ΗΠΑ, βρίσκεται και στους τρεις δείκτες της Wall και έχει ιδιαίτερα υψηλή στάθμιση!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: