Το ΣΔΙΤ υδροδότησης των 235 εκατ. ευρώ και το «ερωτηματικό» της ΕΥΔΑΠ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Αν και για σήμερα το μεσημέρι προβλέπεται η υποβολή προσφορών από πλευράς των ενδιαφερόμενων για τον γνωστό ΣΔΙΤ διαγωνισμό για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας, ύψους 235 εκατ. ευρώ (άνω των 290 εκατ. με ΦΠΑ), εντούτοις, μέχρι χτες το βράδυ δεν είχε γίνει ανακοινωθεί (ή έστω γίνει ευρέως γνωστή) ούτε μια ενδεχόμενη παράταση ούτε και μια νομοθετική ρύθμιση που θα επέτρεπε τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ σε αυτή την αρχική φάση της διαδικασίας.

Η αγορά βρίσκονταν εν αναμονή επίσημων εξελίξεων, οι οποίες θα ξεκαθάριζαν το θέμα της συμμετοχής σε αυτό το ΣΔΙΤ, πέραν των εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων ή και ξένων σχημάτων, και της εταιρείας ύδρευσης της πρωτεύουσας, δηλαδή της ΕΥΔΑΠ. Βέβαια, απαιτούνταν ειδική κυβερνητική  νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει το καταστατικό της επιχείρησης, ώστε αυτή να διεκδικήσει έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) όχι μόνο στην Αττική αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ δεν υπήρχε κάποια επίσημη ανακοίνωση για μια τέτοια ρύθμιση από πλευράς κυβέρνησης που θα «ανοίγει τον δρόμο» στην ΕΥΔΑΠ να εμφανιστεί στην πρώτη αυτή φάση, αν και η διοίκησή της ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη, όπως και δεν υπήρχε κάποια επίσημη παράταση στο χρονοδιάγραμμα ώστε να «προλάβει να δώσει το παρών». Κατά συνέπεια, εάν δεν προέκυψε κάποια ανατροπή αρχές χτες ή δεν έχουμε κάποιο νεότερο σήμερα το πρωί (δηλαδή μια ανακοίνωση περί παράτασης), θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλα σχήματα δίχως την παρουσία της εταιρείας ύδρευσης, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο.

Πάντως, πηγές κοντά στην εταιρεία σημείωναν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνης, το προηγούμενο διάστημα είχε κάνει επαφές με υποψήφιους συμμάχους από τον κατασκευαστικό κλάδο, αν και από κάποιες πλευρές υπήρχαν αντιδράσεις για τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στον διαγωνισμό επειδή θεωρείται ότι γνωρίζει εκ των έσω την κατάσταση του δικτύου και των δεδομένων, άρα έχει ένα θεωρητικό προβάδισμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και πέραν της ΕΥΔΑΠ, το έργο «Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή και Αποκατάσταση των Παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) για την Κάλυψη Των Αναγκών της Μείζονος Περιοχής Πρωτευούσης, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.» είναι ένα project που λογικά ενδιαφέρει εγχώρια και διεθνή σχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προκήρυξη, το αντικείμενο περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που βρίσκονται εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.).

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και του ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Στη Σύμβαση Σύμπραξης θα περιλαμβάνεται το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου συλλογής, αποθήκευσης και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των μονάδων επεξεργασίας του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: