Βρετανία: Ιδιωτικοποιεί το Channel 4 για να... ανταγωνιστεί τις πλατφόρμες streaming

Newsroom

Το δήμοσιο κανάλι Channel 4, το οποίο είναι εμπορικά χρηματοδοτούμενο, θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε περισσότερα χρήματα για να ανταγωνιστεί πλατφόρμες streaming όπως η Amazon και το Netflix, υπό ιδιωτική ιδιοκτησία, σύμφωνα με τα όσα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν.

Όπως αναφέρει σχετικά το Reuters, η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να πουλήσει το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, σχεδόν 39 χρόνια μετά την ίδρυση του, ως μια τολμηρή εναλλακτική απέναντι στο BBC και το ITV.

Η διοίκηση του Channel 4 έχει επικρίνει την κίνηση αυτή, με τον πρόεδρό του να δηλώνει στον Guardian ότι η κυβέρνηση «κινδυνεύει να υπνοβατίσει προς μια μη αναστρέψιμη και επικίνδυνη πώληση ενός σημαντικού, επιτυχημένου και πολύ αγαπημένου βρετανικού θεσμού», όμως σύμφωνα με το Reuters, o Ντάουντεν αναμένεται να πει σήμερα ότι ανησυχεί για το μακροπρόθεσμο μέλλον αυτού του δικτύου.

«Και πιστεύω ότι αν το Channel 4 θέλει να αναπτυχθεί, τότε κάποια στιγμή σύντομα θα χρειαστεί χρήματα», εκτιμάται πως θα πει στο Royal Television Society Convention, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του.

«Χωρίς αυτό (σ.σ. την ιδιωτικοποίηση), το Channel 4 δεν θα έχει τα χρήματα να επενδύσει σε τεχνολογία και προγράμματα και δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τους γίγαντες υπηρεσιών streaming».

Το Channel 4 έχει την «αποστολή» να παρέχει απαιτητικό και ξεχωριστό πρόγραμμα για ένα κοινό που δεν εξυπηρετείται επαρκώς από άλλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και αντί να παράγει εκπομπές, τις αναθέτει σε εταιρείες παραγωγής, βοηθώντας στη διατήρηση του επιτυχημένου ανεξάρτητου τηλεοπτικού κλάδου της Βρετανίας.

Όπως τόνισε αυτόν τον μήνα το κανάλι, μια έρευνα της Ernst & Young έδειξε ότι η κατάργηση του μοναδικού του μοντέλου ως ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση ύψους 2 δισ. λιρών στη συμβολή του στη δημιουργική οικονομία για 10 χρόνια.

Ο Ντάουντεν θα τονίσει ότι η αποστολή δημόσιας υπηρεσίας του Channel 4 δεν θα υποβαθμιστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: