Alpha Bank: Τι σημαίνει το deal με τη Nexi – «Σερί»  πρόσθετων κεφαλαιακών ενεργειών μετά την ΑΜΚ

Νένα Μαλλιάρα

Σε συμφωνία με την Ιταλική Nexi έφτασε χθες η Alpha Bank για τη δημιουργία του de facto ηγέτη στην ελληνική αγορά πληρωμών. Η Nexi μετά και την συνεργασία της με την Nets έχει καταστεί No1 εταιρεία PayTech στην Ευρώπη και η συνεργασία με την Alpha Bank δείχνει ότι αναμένεται μεγάλη άνοδος στον κλάδο και στην Ελλάδα. Η Alpha Bank φέρνει έτσι την τεχνολογική καινοτομία ενός παγκόσμιου παίκτη στην Ελλάδα ενώ, διατηρώντας ποσοστό 49% στη νέα εταιρεία, στοχεύει να επωφεληθεί από τα μελλοντικά έσοδα και υπεραξία που αναμένεται να δημιουργηθούν.

Με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη, η συνολική αξία για το σχήμα «κλείδωσε» στα 307 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα θα καταγράψει κέρδος πάνω από 0,3 δισ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, τα άμεσα κέρδη για την Τράπεζα προέρχονται από δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά στα κέρδη από την πώληση του 51% του κλάδου του merchant acquiring, ύψους Ευρώ 157 εκατ., ενώ επιπλέον Ευρώ 150 εκατ. θα καταγραφούν στα βιβλία της Τράπεζας από την αποτίμηση του εναπομείναντος 49% που θα διακρατήσει, καθώς η αξία του στα βιβλία της Alpha Bank δεν καταγράφονταν. Ο δεύτερος πυλώνας είναι το ποσοστό 49% που θα έχει η Alpha Bank από τα Ευρώ 60εκ. του earn-out. 

Σε πρώτη φάση, με την ολοκλήρωση δηλαδή της συναλλαγής, το κεφαλαιακό όφελος είναι τουλάχιστον 40 μ.β., αν και ο τελικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος ανάλογα με την τελική δομής της συναλλαγής.

Οφέλη και σε βάθος χρόνου

Το νέο σχήμα θα έχει μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής με την Alpha Bank φέρνοντας νέα έσοδα για την τράπεζα. Η Alpha Bank θα απαλλαγεί και από τα σχετικά έξοδα του κλάδου και, με τις αυξημένες προοπτικές για το νέο σχήμα, αναμένει κέρδη από το μερίδιο που θα διακρατήσει. Πιο αναλυτικά, η Τράπεζα αναμένεται να καταγράφει κέρδη από τη συμμετοχή της στη Newco της τάξης των Ευρώ 6 εκατ. ετησίως. Επιπλέον, λόγω της συμφωνίας συστάσεως (referral agreement) η Τράπεζα θα εισπράττει referral fees τα οποία θα συνδέονται με τον κύκλο εργασιών της Newco από τις αντίστοιχες συναλλαγές καρτών , και αναμένεται να ανέρχονται σε επιπλέον Ευρώ 3 - 4 εκατ. κατά τα πρώτα έτη. 

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα συνάπτει μία ακόμη στρατηγική συνεργασία με κορυφαίο εταίρο της παγκόσμιας αγοράς - μετά την υπογραφή της μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης με την Generalli στον κλάδο των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων - εξέλιξη που της επιτρέπει να διατηρήσει την παρουσία της στον χώρο του Merchant Αcquiring, να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες της και, βεβαίως, να βρίσκεται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων. 

Η Nexi είναι η κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ευρώπη και σημείο αναφοράς για τις ψηφιακές πληρωμές. Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο MTA της Borsa Italiana, λειτουργεί σε ισχυρή συνεργασία με τουλάχιστον 150 τράπεζες-εταίρους,  σε τρεις τομείς της αγοράς: Merchant Services & Solutions, Cards & Digital Payments και Digital Banking Solutions. Εξυπηρετεί περισσότερους από 900.000 έμπορους και 43 εκατομμύρια κάρτες πληρωμής, διαχειρίζεται περίπου 12.800 ΑΤΜ,  480.000 σταθμούς εργασίας ηλεκτρονικής τραπεζικής και περίπου 900 εκατομμύρια εκκαθαρίσεις συναλλαγών. 

Ανεβάζει ταχύτητα η Alpha Bank

Η Alpha Bank προχωρά με ταχύ ρυθμό μετά την αύξηση μετοχικού του  κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε στις 30 Ιουνίου, τις πρόσθετες κεφαλαιακές ενέργειες που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο σχέδιο «Tomorrow». Το σύνολο των ενεργειών του σχεδίου στοχεύει σε επίτευξη απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας 10% το 2024 και σε καθαρά έσοδα 600 εκατ. ευρώ, με προσδοκώμενη κερδοφορία που θα επιτρέψει διανομή μερίσματος από το 2023 και μετά. 

Μετά το project «Skyline» που η Alpha Bank ανακοίνωσε στις 30 Ιουλίου και αφορά στη σύναψη κοινοπραξίας, μέσω της εισηγμένης θυγατρικής της Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε., με διεθνή εταίρο στην ελληνική αγορά του real estate, χθες η Τράπεζα ανακοίνωσε το σχέδιο «Προμηθέας» για την πώληση της δραστηριότητας του merchant acquirer μέσω joint ventrure με την κορυφαία και εξειδικευμένη τεχνολογικά στον κλάδο πληρωμών ιταλική εταιρεία, Nexi. 

Συμπράττοντας με τη Nexi, η Alpha Bank θα προχωρήσει στην απόσχιση της δραστηριότητας του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών της σε μία νέα εταιρεία (η οποία θα λάβει άδεια ιδρύματος πληρωμών), στην οποία η Nexi θα αποκτήσει μερίδιο συμμετοχής 51%, καταβάλλοντας τίμημα 157 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό αντανακλά επιχειρηματική αξία 307 εκατ. ευρώ για το 100% της επιχειρηματικής αξίας του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών της Alpha Bank, πλέον ενός πρόσθετου οφέλους έως 30,6 εκατ. ευρώ (που αντιστοιχεί σε συνολικό ποσό ύψους 60 εκατ. ευρώ για το 100% της ΕΑ., σε συνάρτηση με την επίτευξη ορισμένων οικονομικών στόχων της νέας εταιρείας, εντός των πρώτων τεσσάρων ετών λειτουργίας της.

H συναλλαγή μεταξύ Alpha Bank και Nexi προβλέπει τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης διανομής, καθώς η νέα εταιρεία θα αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο των 300 καταστημάτων της Alpha Bank για να διανέμει τα προϊόντα και να παρέχει τις υπηρεσίες αποδοχής συναλλαγών καρτών σε επιχειρηματικούς πελάτες της Alpha Bank στην Ελλάδα. Χάρη στη στρατηγική αυτή εταιρική σχέση, η Alpha Bank θα μπορεί να προωθεί και να διανέμει στους πελάτες της, τεχνολογικές και καινοτόμες λύσεις της Nexi. 

Σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση στο δίκτυό της, η Alpha Bank θα λάβει αμοιβή σύστασης (referral fees) από τη νέα εταιρεία που θα συσταθεί, ενισχύοντας περαιτέρω τα έσοδα της Τράπεζας από αμοιβές και προμήθειες σε βάθος χρόνου. 

Το συμβατικό πλαίσιο της συνεργασίας Alpha Bank και Nexi θα οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022. Η συναλλαγή αναμένεται να συνεισφέρει τουλάχιστον 40 μονάδες βάσης στον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας I (Common Equity Tier I) της Alpha Bank της 31ης Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Nexi είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι του 2020 τη συγχώνευσή της με τη SIA, με στόχο τη δημιουργία ενός ομίλου κυρίαρχου στην αγορά πληρωμών της Ιταλίας, με έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, και σχέδια ταχείας επέκτασης στην Ευρώπη. 

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η στρατηγική συμφωνία με την Alpha Bank, καθώς η Nexi θα ενοποιήσει τη νέα εταιρεία που θα συσταθεί, αποκτώντας επιπλέον πάνω από 150.000 τερματικά POS και όγκο πληρωμών 9 δισ. ευρώ. Η νέα εταιρεία που θα συσταθεί αναμένεται να παράξει περίπου 93 εκατ. ευρώ και 18 εκατ. ευρώ έσοδα και EBITDA, αντίστοιχα το 2022, σε pro-forma βάση και προ συνεργειών. Σημειώνεται ότι η Nexi θα χρηματοδοτήσει πλήρως τη συναλλαγή χρησιμοποιώντας τα ταμειακά της διαθέσιμα. 

Συνολικά, το σχέδιο «Tomorrow» της Alpha Bank περιλαμβάνει κεφαλαιακές ενέργειες που θα αποφέρουν μείωση των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού της Τράπεζας κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Εκτός των projects “Skyline” και «Προμηθέας», στο σχέδιο «Tomorrow» αναμένεται επίσης να υλοποιηθούν το project «Ριβιέρα» για την πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία (αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη του έτους, μειώνοντας τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά 400 εκατ. ευρώ) και το project «Crown» για την πώληση της Alpha Bank Λονδίνου (θα  υπογραφεί επίσης μέχρι τα τέλη του έτους, μειώνοντας τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά 200 εκατ. ευρώ). 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: