H χρεοκοπημένη First Republic περνά στα χέρια της Fulton Bank

Newsroom

Υπό τον έλεγχο της Fulton Bank περνούν τα καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic Bank. Eιδικότερα, η Futlon αφού απέκτησε τα assets της FRB έπειτα από σχετική αγορά που προηγήθηκε από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), βλέπει τη μετοχή της να σημειώνει άλμα στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

Οι περιφερειακές τράπεζες παλεύουν να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους καθώς οι καταναλωτές αναζητούν την ασφάλεια των «πολύ μεγάλων για να χρεοκοπήσουν (σσ: too big to fail)» αντιπάλων τους, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια έχουν μειώσει την αξία των δανείων τους λόγω των αυξημένων μη πραγματοποιηθεισών ζημιών.

Τα προβλήματα της Republic Bank περιλάμβαναν χαμηλή ρευστότητα, μη υποβολή ετήσιων εκθέσεων με λεπτομερή οικονομικά στοιχεία στο τέλος του έτους στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς και στοχοποίησή της από πολλούς ακτιβιστές επενδυτές από το 2021. Η καταπονημένη τράπεζα, η οποία διαθέτει περίπου 6 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 4 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, «έβαλε λουκέτο» επίσημα την Παρασκευή με εντολή του τμήματος Τραπεζών και Αξιών της Πενσιλβάνιας. Μετά την χρεοκοπία, διαχειρίστριά της ορίστηκε η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Η FDIC, εκτίμησε ότι το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων που σχετίζεται με την πτώχευση της Republic Bank θα ανέλθει σε 667 εκατ. δολάρια. Οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανή επέκταση των πτωχεύσεων στον τραπεζικό κλάδο καθ' ότι τρεις εξέχοντες δανειστές των ΗΠΑ - Silicon Valley Bank, First Republic και Signature Bank - κατέρρευσαν στις αρχές του 2023.

Οι χρεοκοπίες αυτές είχαν επιπτώσεις συνολικά στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκάλεσαν ευρύ sell off τραπεζικών μετοχών και αυστηρό ρυθμιστικό έλεγχο. Η Republic Bank, είχε μείωσε πέρυσι τις θέσεις εργασίας για να περιορίσει το κόστος ενώ η μετοχή της διεγράφη από τον Nasdaq τον Αύγουστο και πλέον διαπραγματεύεται εκτός Χρηματιστηρίου.

Η Fulton αναμένει ότι η συμφωνία θα διπλασιάσει το αποτύπωμά της στην αγορά της Φιλαδέλφειας. Η διοίκησή της έχει προγραμματίσει να διοργανώσει διάσκεψη με τους επενδυτές προκειμένου να συζητήσει το deal. Επίσης, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την προσφορά μετοχών για εταιρικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης «νέων ευκαιριών» που θα προκύψουν από τη συμφωνία με τη Republic Bank.

Οι αναλυτές της Jefferies δήλωσαν ότι αναμένουν ομαλή ενσωμάτωση και ενίσχυση της ρευστότητας της τράπεζας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει πραγματοποιήσει η Fulton μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η μετοχή της Fulton διαπραγματεύεται 11% υψηλότερα στις προσυνεδριακές συναλλαγές, πριν σταθεροποιηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: