Ανεβάζουν ταχύτητα οι επενδύσεις σε Data Center - Ξεκινά η επένδυση του 1 δισ. της Lamda Hellix

Νίκη Παπάζογλου

Την ρήση «τα δεδομένα είναι ο νέος χρυσός» επιβεβαιώνουν το τελευταίο διάστημα οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, με όλο και περισσότερους παίκτες να αναλαμβάνουν ρόλο «ορυχείων», δρομολογώντας την κατασκευή data center εντός ελληνικών συνόρων. 

Το τελευταίο επεισόδιο του «επενδυτικού πυρετού» που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, έγραψε η Lamda Hellix, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου για την περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο εξαγοράστηκε από την Digital Realty, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο των data centers και των «ουδέτερων» υποδομών.

Όπως ανακοινώθηκε, οι νέες επενδύσεις της Lamda Hellix, ως μέλος του αμερικανικού ομίλου Digital Realty, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα αγγίξουν το ποσό των 400 εκατ. ευρώ και το αποτύπωμα τους σε βάθος δεκαετίας θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. 

Για τις συγκεκριμένες επενδύσεις μάλιστα, ενημερώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία μελών της κυβέρνησης αλλά και στελεχών της Digital Realty και της Lamda Hellix.

Σημειωτέον ότι η Lamda Hellix λειτουργεί ήδη στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί δύο data centers, το πρώτο με ονομασία Athens-1 από το 2003, και το Athens-2 το 2015. Με την νέα επένδυση θα προχωρήσει στην κατασκευή του Athens-3 και του Athens-4. 

Η Microsoft και οι άλλοι

Σε τροχιά υλοποίησης βέβαια μπαίνουν και σχέδια άλλων εταιρειών για τη δημιουργία νέων data centers, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό την θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη της μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων.  

Τα παρθενικά της βήματα στον εν λόγω τομέα κάνει για παράδειγμα η Hellas Sat, η οποία όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα έχει ήδη μετατρέψει μέρος των εγκαταστάσεών της - περίπου 1000 τετραγωνικά μέτρα, σε Data Center και αναμένεται να προσθέσει ακόμα 1.200 τετραγωνικά μέτρα, στην ίδια ή σε νέα έκταση, μέσω επένδυσης ύψους 8 με 10 εκατ. ευρώ. Η στροφή από τις αποκλειστικά δορυφορικές υπηρεσίες και σε επίγειες γίνεται γιατί τα data center αποτελούν προσοδοφόρα επιχείρηση. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Hellas Sat, κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, «τα έσοδα από την εν λόγω δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να πλησιάσουν αυτά από την χωρητικότητα των δορυφόρων».

Σε αναζήτηση της ιδανικής τοποθεσίας βρίσκεται σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της εταιρείας και η Microsoft, η οποία από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στην δημιουργία ενός Data Center Region στην Αττική.  

Παρότι το ύψος της επένδυσης δεν ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό κολοσσό, κυβερνητικοί παράγοντες το προσδιόριζαν τότε στα 400 με 500 εκατ. ευρώ, με το συνολικό αποτύπωμα της επένδυσης να υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ στην δεκαετία

Παρά την άκρα μυστικότητα που συνοδεύει τις προετοιμασίες για το εν λόγω πρότζεκτ, πηγές ανέφεραν στο insider.gr ότι η επιλογή του μέρους έχει ολοκληρωθεί και οσονούπω θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς του αμερικανικού κολοσσού. Η επιτάχυνση των διαδικασιών άλλωστε είναι επιβεβλημένη, αφού στόχος της εταιρείας είναι τα εγκαίνια να γίνουν σε δύο χρόνια από φέτος, όπου η Microsοft θα γιορτάζει τα 30 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, όπως είχαν διευκρινίσει τα εγχώρια στελέχη της εταιρείας.

Οι παραπάνω παίκτες δεν αποτελούν τους μοναδικούς του παιχνιδιού. Στην εγχώρια αγορά data centers δραστηριοποιούνται και άλλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ, η ΤΙ Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas, η Interworks, η Cloudrock, η AWS και η Lancom. Στην περίπτωση της τελευταίας δε, μέσα στο έτος ανακοινώθηκε και η λειτουργία του τρίτου της Data Center (Balkan Gate I), στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκη. 

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Μασσαλία;

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις κομβικό ρόλο στη διεθνή μεταφορά δεδομένων, όπως ακριβώς συνέβη προ ετών στην Μασσαλία. Να θυμίσουμε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, αποτελεί τα τελευταία χρόνια το πιο ραγδαίως αναπτυσσόμενο Interconnection Hub της Ευρώπης, με 15 υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και capacity 320 Tbps, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε 21 έως το 2024 αγγίζοντας capacity έως και 750 Tbps.  Τα υποθαλάσσια καλώδια που καταλήγουν απευθείας στη Μασσαλία συνδέουν 4,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους , σε 43 χώρες - με ένα σωρευτικό ΑΕΠ που ξεπερνά τα 20 τρισ. δολάρια, καταφέρνοντας έτσι να μετατρέψουν την Γαλλική πόλη σε κορυφαία ψηφιακή πύλη μεταξύ της Ευρώπης και των περιοχών της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Η Digital Realty μάλιστα, η οποία επενδύει και στη χώρα μας, υπήρξε μια από τις εταιρείες που συνέβαλε καθοριστικά στην μετατροπή της Μασσαλίας σε κόμβο μεταφοράς δεδομένων αφού επένδυσε πάνω από 260 εκατ. ευρώ μέσα σε 6 μόλις χρόνια, καθιστώντας την τη  μεγαλύτερη  ψηφιακή πύλη εισόδου στην Δυτική Ευρώπη και την 9η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως προσελκύοντας άνω των 200 διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Στην διεκδίκηση του κομβικού αυτού ρόλου από πλευράς της χώρας μας συμβάλλει τόσο η γεωπολιτική της θέση όσο και οι επικείμενες επενδύσεις για επέκταση των υπαρχουσών γραμμών υποθαλάσσιων καλωδιακών διασυνδέσεων αλλά και για την δημιουργία νέων, που δρομολογούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και η κυβέρνηση. 

Οι ευκαιρίες είναι μεγάλες και χάρη στην ελληνική αγορά η οποία μετά και την επέλαση του κορονοϊού, ωθείται στην ψηφιοποίηση με εντατικούς ρυθμούς με όλο και περισσότερες εταιρείες να στρέφονται στο «υπολογιστικό νέφος».  Για να γίνουν αντιληπτές οι προοπτικές αρκεί να αναφέρουμε ότι η μέχρι πρότινος στην Ελλάδα αξιοποιείτο μόλις το 5% των υπηρεσιών που μπορούν λειτουργήσουν μέσω Cloud με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξη του κλάδου να μπορεί να φτάσει έως και το 50%. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: