Διπλό πλήγμα επιφέρει στους ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων στις ΗΠΑ, των γνωστών «shopping malls», η είδηση της πτώχευσης της Forever 21.
Το αίτημα για πτώχευση που υπέβαλε η αλυσίδα νεανική ένδυσης με τις χαμηλές τιμές, αποτελεί εξαιρετικά «κακό νέπ» για τους περισσότερους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των «malls».
Συγκεκριμένα, η δημοφιλής επιχείρηση νεανικής ένδυσης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα κλείσει μέχρι και 178 από τα 500 καταστήματα που διαθέτει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα «κακά νέα» για τους επιχειρηματίες έχουν να κάνουν με το ότι τα περισσότερα από αυτά τα καταστήματα που θα κλείσουν, βρίσκονται σε χώρους πολυκαταστημάτων και δημιουργούν πρόβλημα τόσο λόγο μεγέθους, όσο και λόγω κοινού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, το μέσο κατάστημα της εταιρείας είναι 3.716 τ.μ., όμως υπάρχουν και καταστήματα που ξεπερνούν τα 9.290 τ.μ. Οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων πλέον καλούνται να βρουν νέους ενοικιαστές για να καλύψουν τα μεγάλα κενά που θα δημιουργηθούν, ενώ, όπως υποστηρίζουν τα καταστήματα με το μεγαλύτερο μέγεθος θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να καλυφθούν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων προσπαθούν ακόμα να «συνέλθουν» από την πτώχευση και τα «λουκέτα» στα καταστήματα της Sears τον περασμένο Οκτώβριο, που άφησε πίσω της μεγάλα κενά.
Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, όμως, είναι πλέον αντιμέτωποι και με μια νέα κατάσταση. Όπως εξηγεί ο Βινς Τάιμπον, κορυφαίος αναλυτής στο λιανικό εμπόριο, στην εταιρεία Green Street Advisors, «εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους μερικών καταστημάτων που θα κλείσουν άμεσα, θα ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση και στα «γειτονικά» τους μικρότερα καταστήματα. Αυτό σημαίνει πως οι «γείτονες» έμποροι θα έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν το συμβόλαιο του ακινήτου που νοικιάζουν ή ακόμα και να μετακομίσουν αλλού».
Το δεύτερο «χτύπημα» που έχουν ήδη δεχθεί οι επιχειρηματίες που δραστηριποιούνται στο χώρο των πολυκαταστημάτων είναι η μείωση του νεανικού κοινού. Το κοινό της Forever 21 αποτελείται κυρίως από νέους και νέες, που μπορεί να επέλεγαν την εταιρεία για τα οικονομικά της προϊόντα, όμως παράλληλα αποτελούσαν κοινό που κατανάλωνε προϊόντα και υπηρεσίες μέσα στα πολυκαταστήματα. Πλέον, ένα ποσοστό αυτών των καταναλωτών «χάνεται» ή «μειώνεται» δραστικά επηρεάζοντας και τις «γειτονικές» επιχειρήσεις στο σύνολο τους.