Με το «Zero Waste HoReCa Hub», η Coca-Cola ενώνει ολοκληρωτικά την επιχειρηματικότητα με το sustainability
Η Coca-Cola Hellas παρουσιάζει μία «πράσινη» ψηφιακή πλατφόρμα και επενδύει στην εκπαίδευση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για έναν «Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα».

Διανύουμε μία αρκετά δύσκολη περίοδο στην Ελλάδα από πολλές απόψεις. Σε οικονομικό επίπεδο, υπάρχει μία γενικότερη ανασφάλεια που επηρεάζει και όλους τους τομείς γύρω της επηρεάζοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο.

Όσον αφορά στις επενδύσεις, ειδικά, στον νου των περισσότερων επικρατεί η άποψη πως ο αλτρουισμός και η θέληση για προσφορά δεν είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τις πρακτικές τους, όμως έρχονται στιγμές που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως η επιχειρηματικότητα αποτελεί καταλυτικό παράγοντα συνεισφοράς, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.

Τρανό παράδειγμα αυτής της περιόδου αποτελεί η άφιξη του πρώτου «Zero Waste HoReCa Hub» στην Ελλάδα, μίας ψηφιακής πλατφόρμας εκπαίδευσης και αναγνώρισης που αφορά στον κλάδο καφεστίασης και φιλοξενίας. Την πρωτοβουλία παρουσιάζει η Coca-Cola και την προσφέρει, μάλιστα, εντελώς δωρεάν σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους της HoReCa, ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια για την υιοθέτηση μίας Zero Waste λογικής. Τελικός σταθμός του «ταξιδιού» είναι το να αποκτήσουν μία «πράσινη» εναλλακτική που φροντίζει για το παρόν και το μέλλον του περιβάλλοντος, επιστρέφοντας στο πραγματικό σπίτι των ανθρώπων: το περιβάλλον.

Γιατί στον κλάδο της καφεστίασης;

Ο κλάδος καφεστίασης και φιλοξενίας παράγει περίπου το 35% των συνολικών απορριμμάτων της χώρας, οπότε η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα μέχρι σήμερα πρέπει να αλλάξει με το βλέμμα σε ένα πιο αειφόρο μέλλον.

Βασικός στόχος του Zero Waste HoReCa Hub, λοιπόν, είναι η αύξηση του ποσοστού των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που συλλέγεται από τον συγκεκριμένο κλάδο μέσα από την εκπαίδευση των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων. Άρμα του: Οι βέλτιστες πρακτικές ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.

Ποια είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις που γίνονται μέλη του Δικτύου Zero Waste HoReCa

Κάθε νέα επιχείρηση HoReCa που γίνεται μέλος του Δικτύου Zero Waste HoReCa μέσω του Hub αποκτά πρόσβαση σε χρήσιμα εργαλεία ενημέρωσης, εκπαίδευσης και πιστοποίησης για να επιτύχουν μέσα από απλά καθημερινά βήματα τη μείωση τόσο του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος όσο και του λειτουργικού τους κόστους.

Αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν και σχετική διάκριση που θα αναδεικνύει τη βιώσιμη φιλοσοφία τους και την ορθή διαχείριση απορριμμάτων, ενώ στο online αυτό δίκτυο θα εμφανίζεται ένας συνολικός χάρτης των εγγεγραμμένων μελών/επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι η HoReCa περιλαμβάνει συνολικά πάνω από 100.000 επιχειρήσεις και πάνω από 600.000 εργαζόμενους, η εκπαίδευσή τους πάνω στη «zero waste» θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το Δίκτυο Zero Waste HoReCa λειτουργεί από το 2018 ως κομμάτι της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future που δημιούργησε η εταιρεία σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), ξέρουμε πως ο τομέας του «zero waste» είναι ο τομέας τους. Είναι το αντικείμενο που κατέχουν πολύ καλά και μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν στους γύρω τους. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, άλλωστε, το δίκτυο έχει ταξιδέψει σε 25 προορισμούς στην Ελλάδα με αποτύπωμα συλλογής 2.200 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών και εκπαίδευσης 1.300.000 πολιτών.

Ποια είναι η ιδέα πίσω από την επένδυση στο Waste ΗοReCa Hub;

Η Coca-Cola Hellas με την υποστήριξη του Ιδρύματός της (The Coca-Cola Foundation) πραγματοποίησε μία συνεργασία ύψιστης σημασίας με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ώστε να εξελίξει το Δίκτυο Zero Waste HoReCa με τα 569 μέλη του και να δημιουργήσει το 1ο ψηφιακό Zero Waste ΗοReCa Hub στην Ελλάδα.

Το Zero Waste ΗοReCa Hub είναι ουσιαστικά ο βοηθός και οδηγός που χρειάζονται οι επιχειρηματίες αλλά και οι εργαζόμενοι της HoReCa για να συμβάλλουν σε έναν «Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα» και, ταυτόχρονα, να εξοικονομούν κόστος στην καθημερινή τους λειτουργία.

«Ο κλάδος HoReCa αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας μας και έναν πολύτιμο σύμμαχο για εμάς. Με το Zero Waste HoReCa Hub, εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή για το Δίκτυο μας και τον κλάδο συνολικά. Μέσω της ψηφιοποίησης του Δικτύου Zero Waste HoReCa εστιάζουμε στην εκπαίδευση και τη διάκριση των επιχειρήσεων καφεστίασης και φιλοξενίας στην Ελλάδα σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας», είπε ο Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas στο πλαίσιο Συνεδρίου.

Πώς μπορεί μία επιχείρηση να συμμετέχει

Βήμα 1 | Εγγραφή: Πρώτο βασικό βήμα είναι να πραγματοποιηθεί η εγγραφή της επιχείρησης στην πλατφόρμα.

Βήμα 2 | Ενημέρωση: Μέσα στο Online hub θα μπορούν να βρουν πλούσιο υλικό και αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα και τη λειτουργία του.

Βήμα 3 | Εκπαίδευση: Παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων ψηφιακά γύρω από την κυκλική οικονομία και τους τρόπους που η κάθε επιχείρηση μπορεί συμβάλει στην ορθή ανακύκλωση των απορριμμάτων της.

Βήμα 4 | Καταγραφή απορριμμάτων: Κατόπιν την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, όλοι οι επαγγελματίες/επιχειρήσεις που συμμετείχαν καλούνται να καταγράψουν τα απορρίμματα που προκύπτουν από τη λειτουργία τους σε καθημερινή βάση, για το διάστημα ενός μήνα.

Βήμα 5 | Πιστοποίηση: Τέλος, σύμφωνα με την καταγραφή και τον τρόπο που προχώρησε η επιχείρηση τη διαδικασία της ανακύκλωσης των απορριμμάτων της, με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης λαμβάνει διάκριση Zero Waste Future ως Gold, Silver ή Bronze μέλος, που θα προκύπτει από την απόδοση και την επίτευξη μετρήσιμων στόχων.

To ZerοWaste HoReCa Hub είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση ZeroWasteFuture.gr.

gazzetta
gazzetta reader insider insider