Volvo: Η ηλεκτροκίνηση είναι η μόνη λύση, αλλά μόνο η ηλεκτροκίνηση δεν είναι λύση
Το 2020 η Volvo ανακύκλωσε το 95% των καταλοίπων από την παραγωγή της.

Η προηγούμενη δεκαετία ήταν μια χρυσή περίοδος για την Volvo. Η σουηδική εταιρεία έχτισε σταδιακά μια γκάμα από δελεαστικά και σύγχρονα μοντέλα, παρουσίασε πρωτοποριακές τεχνολογίες και εξαργύρωσε τα αποτελέσματα στο ταμείο, με αλλεπάλληλα ρεκόρ σε πωλήσεις και κέρδη επί σειρά ετών. Παράλληλα, η εταιρεία είχε θέσει σε κίνηση έναν ολοκληρωτικό μετασχηματισμό που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και περιλαμβάνει την μετατροπή της σε μια μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Είναι ο πρώτος καθιερωμένος κατασκευαστής αυτοκινήτων που δεσμεύεται να πετύχει αυτόν το στόχο και πορεύεται με γοργούς ρυθμούς προς την εκπλήρωση του. Σε μόλις τέσσερα χρόνια από σήμερα, το 2025, η Volvo στοχεύει το 50% των πωλήσεων της παγκοσμίως να αποτελείται από αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το υπόλοιπο από υβριδικά. Και μέχρι το 2030, δεν θα υπάρχει ούτε ένα Volvo με κινητήρα εσωτερικής καύσης κάτω από το καπό του. Όλα τα μοντέλα της εταιρείας θα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, παρόλο που η Volvo οδηγεί την κούρσα προς την ηλεκτροκίνηση, αναγνωρίζει ότι, από μόνη της, η στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αρκεί για να γλιτώσει ο πλανήτης από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Χρειάζεται συνολική αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί ένας κατασκευαστής αυτοκινήτου. Στο πώς παράγει και μεταφέρει τα προϊόντα του και στο τι κάνει για να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα σε όλα τα τμήματα, από τα γραφεία έως τις εκθέσεις και τα συνεργεία του - δεσμεύοντας ακόμη και τους προμηθευτές του να κάνουν το ίδιο.

Όλα τα παραπάνω είναι για την Volvo σημαντικά, προκειμένου να γίνει μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία έως το 2040. Ήδη το μεγαλύτερο μέρος των εργοστασίων της σε όλο τον κόσμο βασίζεται για τη λειτουργία του σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ μόνο κατά τα τελευταία δύο χρόνια η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στις μεταφορές προϊόντων της εταιρείας απέφερε εξοικονόμηση 20.000 τόνων CO2, τιμή που αντιπροσωπεύει αντίστοιχη μείωση των εκπομπών κατά 5% για κάθε αυτοκίνητο που βγαίνει από την γραμμή παραγωγής.

Ακόμη, οι δράσεις της εταιρείας στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών αποτρέπουν την έκλυση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2020 η Volvo ανακύκλωσε το 95% των καταλοίπων από την παραγωγή της. Και πλέον μπορεί να το δηλώνει επίσημα και με περηφάνια: «Η κλιματική αλλαγή είναι για εμάς το απόλυτο crash test, κάτι εξίσου σημαντικό με τις απαιτητικές δοκιμές σύγκρουσης που κάνουμε εδώ και δεκαετίες».

Mάθετε περισσότερα εδώ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider