Τσίπρας: Mεγάλος ασθενής του τόπου η Δημόσια Διοίκηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Mεγάλος ασθενής του τόπου η Δημόσια Διοίκηση

Ως το «μεγάλο ασθενή του τόπου» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τρίπρας τη Δημόσια Διοίκηση τονίζοντας πως «θα βρεθεί τρόπος να αρθούν οι παθογένειες για να θεραπευτεί», κατά την ομιλία του ομιλία στη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Προαναγγέλοντας το σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση που ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργικό συμβούλιο, το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο-τομή που θα αφήσει πίσω το αίσχος της κομματοκρατίας, του παλιού πολιτικού συστήματος».

Κατά την ομιλία του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του, προανήγγειλε ουσιαστική μεταρρύθμιση στη δομή, τη διάρθρωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και ειδικότερα ανέφερε πως το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:

- Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του κράτους

- Νέο σύστημα αξιολόγησης της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο οι προϊστάμενοι θα αξιολογούν τους υφισταμένους τους αλλά θα αξιολογούνται και οι ίδιοι από αυτούς. Όπως είπε, το κρίσιμο σημείο είναι να αξιολογούνται και οι αξιολογητές.

- Εισαγωγή ενός απολύτως αντικειμενικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης.

- Ριζική αλλαγή των οργανογραμμάτων των υπουργείου, με θέσπιση θέσης υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, με σταθερή 5ετή θητεία, ανεξάρτητα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων.

- Αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, που αποκτά και ρόλο παρατηρητηρίου της Δημόσιας Διοίκησης.

Χαρακτηρίζοντας την μεταρρύθμιση στη δομή, τη διάρθρωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης ουσιαστική ανέφερε πως βασικός στόχος είναι να υλοποιηθεί μια εξαγγελία «που ο λαός την έχει ακούσει πολλές φορές». Όπως είπε χαρακτηριστικά η Δημόσια Διοίκηση οφείλει να είναι ξεκομμένη από το πελατειακό κράτος που έχει ρίζες στα πρώτα χρόνια ίδρυσης του ελληνικούς κράτους αλλά στελεχώθηκε και δυνάμωσε από τη μεταπολίτευση και μετά.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη αποκομματικοποίησης και όχι αποπολιτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης. «Γίνεται συζήτηση για αποπολιτικοποίηση, όμως αυτή είναι μια λαθος λέξη. Αυτό που χρειάζεται είναι η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, να σταματήσει ένα καθεστώς των ημετέρων και της διαπλοκής, ώστε να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, να εξασφαλίζει την κοινωνικής συνοχής και να προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη.

Βάλλοντας κατά όσων κυβέρνησαν στο παρελθόν, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Δημόσια Διοίκηση χρησιμοποιήθηκε σαν φέουδο αλλά και σαν εργαλείο αναπαραγωγής πολιτικών εξουσιών αφού ακολουθήθηκε από τις προηγούμενες διοικήσεις η λογική της απευθείας ανάθεσης. Επίσης καταφέρθηκε και κατά του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας πως «δεν δίστασε να υποβαθμίσει τους διοικητές προκειμένου να αναβαθμίσει δικούς τους ανθρώπους»

«Σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτηρίζεται από πολλούς μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής αλλά πριν λίγους μήνες ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και τότε υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους. Επί των ημερών του στο υπουργείο καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να διορίσει, με τη λογική της απευθείας ανάθεσης, με διαδικασίες μη διαφανείς, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider