Ένταση έχει προκληθεί μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του Ahmet Davutoglu με φόντο τις συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από τουρκικά αεροσκάφη. 

Με εκατέρωθεν βέλη μέσω Twitter, το διπλωματικό σκηνικό πήρε «φωτιά» όταν ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνομιλία που είχε χτες, Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής, με τον κ. Davutoglu έκανε λόγο περί «νευρικών πιλότων».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε απευθυνόμενος στον Ahmet Davutoglou: «Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους. Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε». 

«Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο», είπε σχολιάζοντας το ζήτημα των προσφυγικών ροών και τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

Τις δηλώσεις του αυτές ανήρτησε ο κ. Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, προκαλώντας την αντίδραση του τούρκου πρωθυπουργού που «τιτίβισε» με τη σειρά του ότι η αναφορά δεν συνάδει με το κλίμα της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας και παρότρυνε τον έλληνα πρωθυπουργό να επικεντρωθούν στην θετική ατζέντα.

Θέλοντας να ρίξει τους τόνους, ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε με νέο tweet ότι «είμαστε στην ίδια γειτονιά, πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια για να φθάσουμε σε λύσεις» και συμφώνησε ότι πρόκειται για μια σημαντική Σύνοδο για την ΕΕ, την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι η Αθήνα στηρίζει την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στο υφιστάμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν βλέπει ευκαιριακά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Για την Ελλάδα, πρόσθεσε,  ήταν μια στρατηγική επιλογή, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό. Με αυτή την λογική, είπε ο πρωθυπουργός, «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της».

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι προϋπόθεση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η δυνατότητα υπάρχει σήμερα ξανά μετά από δέκα χρόνια, που ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζι έχουν την βούληση για θετικά βήματα, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι οι δύο κοινότητες δεν χρειάζονται εγγυητές και ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν και να τους αφήσουν να τα βρούν μεταξύ τους.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Τουρκίας, με ένα σοβαρό και αξιόπιστο και σοβαρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης, ενώ υποστήριξε τη χαλάρωση των θεωρήσεων, για είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ. Ζήτησε, επίσης, να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας και ΕΕ - Τουρκίας.