Πώς «ξεκλείδωσε» η ψήφος των αποδήμων - Το παρασκήνιο, οι συγκλίσεις και οι 291 ψήφοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «ξεκλείδωσε» η ψήφος των αποδήμων - Το παρασκήνιο, οι συγκλίσεις και οι 291 ψήφοι
Το παρασκήνιο της Διακομματικής που οδήγησε στην κατ' αρχήν συμφωνία όλων των κομμάτων, πλην του ΜεΡΑ 25, για την ψήφο των αποδήμων. 

Το κλίμα στο υπουργείο Εσωτερικών το απόγευμα της Τρίτης ήταν εξαιρετικά θετικό. Κάτι το παιχνίδι του Ολυμπιακού στις 22:00, στο οποίο κάποιοι εκ των συμμετεχόντων είχαν κανονίσει να δώσουν το παρών, κάτι ο καμβάς σύγκλισης που είχε περιγράψει ήδη από χθες το Reader.gr, τα κόμματα εμφανίζονταν έτοιμα να διαβούν τον Ρουβίκωνα και να προβούν σε μια ιστορική διακομματική συμφωνία.

Όπερ και εγένετο. Λίγο πριν τις 20:15 και μετά από περίπου μια ώρα συζήτησης, ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος πήρε θέση μπροστά από τις κάμερες και ανακοίνωσε τις τέσσερις βασικές πτυχές της συμφωνίας.

Εν προκειμένω, η συμφωνία βασίζεται στους κάτωθι άξονες:

1. Στην ισοτιμία της ψήφου.

2. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος της προτίμησής τους. Συμφωνία υπάρχει στην αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15.

3. Η ψηφοφορία θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία στα σημεία που θα οριστούν (πρεσβείες, προξενεία κ.ά.)

4. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και έχουν κατά τα τελευταία 35 έτη τουλάχιστον διετή παρουσία στην Ελλάδα (για εργασία, σπουδές, στρατιωτική θητεία κ.λπ) και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα. Κρίσιμη παράμετρος είναι ότι αυτοί θα πρέπει να έχουν και ελληνικό ΑΦΜ, άρα να είναι και οικονομικά ενεργοί στη χώρα.

Και μπορεί ο διάβολος να κρύβεται στις λεπτομέρειες, φαίνεται, όμως, ότι το πλαίσιο αυτό βρίσκει σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων. Με άλλα λόγια, η συναίνεση όλων πλην του ΜέΡΑ 25 που ξεκάθαρα έχει πει ότι δεν ψηφίζει, είναι εφικτή, με αποτέλεσμα να μπορεί να καταγραφούν ως και 291 ψήφοι για το σχετικό νομοθέτημα όταν έρθει στη Βουλή.

Σημειωτέον, τις ερχόμενες μέρες θα υπάρξει και πρόβλεψη στο Σύνταγμα, με μια προσθήκη στο άρθρο 54, προκειμένου να θωρακίζεται θεσμικά η συμφωνία έναντι τυχόν προσφυγών στο ΣτΕ. Σε αυτή την προσθήκη θα τονίζεται ότι δύνανται να υπάρξουν περιορισμοί στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με μια διασταλτική διατύπωση, ενώ οι περιορισμοί θα εξειδικευτούν με τον εφαρμοστικό νόμο.

Το παρασκήνιο της σύγκλισης

Το «κλειδί» της συμφωνίας βρισκόταν στο πώς θα κατάφερναν τα κόμματα να τεκμηριώσουν το διάστημα απουσίας ενός εκλογέα στο εξωτερικό. Με δεδομένη την αδυναμία του ελληνικού κράτους να πιστοποιήσει πότε οι πολίτες του μετακομίζουν σε άλλο κράτος, έγινε μια «τούμπα» στη συλλογιστική. Την πρόταση φέρεται να έριξε στο τραπέζι της συζήτησης το ΚΚΕ, προτείνοντας ως απώτατο όριο απουσίας τα 35 χρόνια και τεκμηρίωση παρουσίας για 2 τουλάχιστον χρόνια. Η ιδέα αυτή, σε αδρές γραμμές, είχε πέσει ήδη από τη συνεδρίαση της Δευτέρας στο τραπέζι, με το ΥΠΕΣ εξ αρχής να εμφανίζεται ανοιχτό, εφόσον αυτό θα «ξεκλείδωνε» τον συμβιβασμό.

Η συνεδρίαση της Τρίτης δεν ήταν επίσης χωρίς εντάσεις, αλλά, εν τέλει, επικράτησε η λογική και η διάθεση συμβιβασμού, με τον κ. Θεοδωρικάκο εντός της αίθουσας της συνεδρίασης να παίζει σε αρκετές στιγμές πυροσβεστικό ρόλο. Άλλωστε, αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΣ προειδοποιούσαν εδώ και μέρες ότι η συμφωνία ήταν εφικτή, αλλά ο διάβολος κρυβόταν στις λεπτομέρειες.

Κατά τα άλλα, η διάθεση της κυβέρνησης να κάνει υποχωρήσεις, εμμένοντας στη βασική κόκκινη γραμμή της ισότητας της ψήφου, αλλά και η διάθεση του ΚΚΕ να βρεθεί μια λύση, ήταν τα βασικά στοιχεία που «ξεκλείδωσαν» τη συναίνεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δε, άπαξ και δεν διαμορφώθηκε το «μέτωπο της Αριστεράς» που επιθυμούσε και, κινδυνεύοντας να «μείνει στη γωνία», εμφανίζεται πλέον θετικός σε υπερψήφιση, αν και επισήμως ξεκαθαρίζει ότι περιμένει και την προσθήκη στο Σύνταγμα και την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ.

Πλέον, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει το τελικό νομοσχέδιο που θα έρθει προς συζήτηση το επόμενο διάστημα, ενώ κρίσιμο ενδιάμεσο στάδιο είναι και η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς κάποια κόμματα, όπως το ΚΚΕ και, εν συνεχεία και ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν περιγράψει αυτό το βήμα ως εξαιρετικά σημαντικό για την εξεύρεση λύσης. Η κυβέρνηση, δε, εμφανιζόταν εδώ και καιρό δεκτική σε αλλαγές.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider