Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων
«Η Ελλάδα είναι σταθερή δύναμη ειρήνης σε μία ταραγμένη περιοχή» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μηνύματα προς τους βόρειους γείτονες της χώρας μας για το δρόμο που οδηγεί προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη διοργάνωση του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προσθέτοντας ότι αυτές θα πρέπει να ανταποκριθούν σωστά στις υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής προοπτικής τους.

«Η Ελλάδα είναι σταθερή δύναμη ειρήνης σε μία ταραγμένη περιοχή. Με πολιτική αρχών, αντί άκαιρων και άσφαιρων ρητορισμών. Γιατί μόνο όποιος φοβάται, φοβίζει και τελικά δεν κερδίζει. Είμαστε μία χώρα που θα γίνουμε πρωταγωνιστές στη γειτονιά μας. Και για αυτό προσδοκούμε ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα ανταποκριθούν σωστά στις υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Γιατί είναι δημοκρατικός μοχλός πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των γειτόνων μας και για την επίλυση των διμερών μας διαφορών», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού, ο οποίος εστίασε στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν αρνητική για τη χώρα μας. Όμως, δε θα προσβάλω το εθνόσημό μας, έστω κι αν κάτω από αυτό άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους. Δε θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες. Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση, θα παρακολουθούμε την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους», τόνισε.

«Με την Αλβανία επιζητούμε καλές σχέσεις γειτονίας. Προϋπόθεση για να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της. Προϋπόθεση είναι η σιγή κάθε ανιστόρητου συνθήματος. Και βέβαια η ειλικρινής προσέγγιση για τον καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών στο Ιόνιο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ρότα της Ελλάδας δε μπορεί να είναι άλλη από αυτή που δείχνει η ιστορία της και οι τρεις πυξίδες που μας οδήγησαν σε εθνικές επιτυχίες. «Διεθνές δίκαιο και διπλωματία της αυτοπεποίθησης. Εθνική ενότητα και εύρωστη άμυνα. Οικονομική πρόοδος με κοινωνική συνοχή. Σε κάθε δύσκολη καμπή η χώρα προόδευσε όταν ενώθηκε και επέλεξε τους σωστούς συμμάχους. Η ανάπτυξη ήταν αυτή που τη θωράκιζε μέσα από μία φυγή προς τα εμπρός», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider